GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μέχρι το τέλος του χρόνου οι πρώτες συλλήψεις στη Κύπρο για την κατάρρευση της οικονομίας

Τη βεβαιότητα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνου οι πρώτες συλλήψεις ατόμων που ευθύνονται για την καταστροφή του χρηματοπ...



Τη βεβαιότητα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνου οι πρώτες συλλήψεις ατόμων που ευθύνονται για την καταστροφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της οικονομίας γενικότερα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Αυτές είναι οι συλλήψεις που προανήγγειλε ο Αναστασιάδης
ΠΡΩΗΝ ΛΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - 4 πρώην υψηλόβαθμα στελέχη
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ - 4 πρώην μέλη Διοικητικών Συμβουλίων
ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ - 1 πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος και 1 πρώην Διευθυντικό στέλεχος
Tί βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ανακριτικών αρχών;
-Υποθέσεις διάθεσης αξιογράφων, χρεογράφων και χειραγώγησης της αγοράς
-Μεγάλα δάνεια σε εταιρείες που ήταν χαμηλότοκα
-Χρυσά μπόνους

Αναλυτικά:
Ο Πρόεδρος είπε ότι η πολιτεία θα επιδείξει μηδενική ανοχή και δεν θα ανεχθεί τη συγκάλυψη του οποιουδήποτε αποδειχθεί ότι εμπλέκεται σε οποιοδήποτε αδίκημα.
Μιλούσε ύστερα από ευρεία σύσκεψη του Γραφείου Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος στην οποία συμμετείχε και κατά την οποία έτυχε ενδελεχούς ενημέρωσης από τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Επικεφαλής των ανακριτών για την μέχρι στιγμής πορεία των ανακρίσεων.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Πρόεδρος είπε ότι “έτυχα μιας ενδελεχούς ενημερώσεως τόσο από τον Γενικό Εισαγγελέα όσο και από τον Επικεφαλής των ανακριτών, τον Ανώτερο Αστυνόμο κ. Μαυρομμάτη, για την μέχρι στιγμής πορεία των ανακρίσεων”.
“Έχουμε δει τους τομείς αλλά και τις διάφορες ενότητες των αδικημάτων που φέρονται ότι διέπραξαν διάφοροι τραπεζικοί παράγοντες. Έχω ενημερωθεί για το που βρίσκονται μέχρι στιγμής οι έρευνες για συγκεκριμένα αδικήματα. Έχουμε συνεννοηθεί ότι θα υπάρχει τακτή ανά μήνα ενημέρωση για την πρόοδο των ερευνών”, πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος τόνισε ότι η Κυβέρνηση “δεν φείδεται χρημάτων προκειμένου να έχουμε την αρίστη δυνατή βοήθεια από όσους μπορεί να μας βοηθήσουν ώστε να στοιχειοθετηθούν το συντομότερο δυνατόν -εάν και εφόσον προκύπτουν – συγκεκριμένες κατηγορίες για συγκεκριμένα αδικήματα εναντίον των όσων ενδεχόμενα εμπλέκονται”.

“Έχω καταστήσει σαφές ότι η πολιτεία θα επιδείξει μηδενική ανοχή και δεν θα ανεχθεί τη συγκάλυψη του οποιουδήποτε αποδειχθεί ότι ενέχεται σε οποιοδήποτε αδίκημα” σημείωσε.

Εξέφρασε, παράλληλα τη βεβαιότητα του ότι “σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα”.

“Η ανακριτική ομάδα, αλλά και ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός και οι συγκεκριμένοι λειτουργοί που συντονίζουν και παρακολουθούν είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν το συντομότερο έτσι ώστε, όπως είπε, να υπάρξουν - αυτή τη φορά τουλάχιστον - και διεύρυνση και τιμωρία όσων φέρουν την ευθύνη “της καταστροφής του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και τις συνέπειες τις οποίες πληρώνει ο απλός πολίτης, είτε λέγεται καταθέτης, είτε λέγεται οφειλέτης είτε ευρύτερα λέγεται κυπριακή οικονομία”.
Κάτι τέτοιο, είπε, αποτελεί “ευρύτερη κοινωνική απαίτηση αλλά και απαίτηση της πολιτείας”.
Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Αρχηγό και τα στελέχη της Αστυνομικής Δύναμης, και τους εμπειρογνώμονες για το έργο που επιτελούν, προσθέτοντας ότι δεν έχει αμφιβολία ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα είναι – όπως ήταν και μέχρι σήμερα – αρωγός στις προσπάθειες των ανακριτών.
Ερωτηθείς ως προς το πόσο σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα, είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη στοιχειοθέτηση των αδικημάτων.

Ο Πρόεδρος είπε ότι “για μην αφήνονται αιχμές ότι κάποιοι ενδεχόμενα να ήθελαν την καθυστέρηση ή τη συγκάλυψη”, εξήγησε ότι “ έχουμε το αγγλοσαξονικό σύστημα που θέλει αυστηρούς τους κανόνες της απόδειξης. Συνεπώς, ορθά επιζητείται να στοιχειοθετηθεί με όλα τα αναγκαία τεκμήρια η κάθε υπόθεση ξεχωριστά έτσι ώστε να μην υπάρξει εκ των υστέρων η κατηγορία ότι είτε δεν έγινε όπως θα έπρεπε η ανακριτική δουλεία, αλλά και η εν συνεχεία δίωξη από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος και λόγω πείρας δεν θα ήτο ποτέ δυνατόν να προσάψει κατηγορία χάρη της προσαγωγής κάποιου στο δικαστήριο και εν συνεχεία να απαλλαγεί. Εκεί θα ήταν η συγκάλυψη”, πρόσθεσε.

Γι΄αυτό, συνέχισε, “ εάν παρατηρείται κάποιος χρόνος είναι γιατί απαιτείται το ένα να συνδέεται με το άλλο κατά τρόπο του αγγλικού δικαίου απόδειξης και διότι σε άλλες χώρες γίνεται δεκτή και η εξ ακοής μαρτυρία. Συνεπώς υπάρχουν δυσκολίες οι οποίες όμως είμαι βέβαιος ότι με τις προσπάθειες που καταβάλλονται θα ξεπεραστούν”.
Ο Πρόεδρος είπε, επίσης, ότι πρόκειται περί στοιχειοθέτησης πρωτόγνωρων εγκλημάτων. “Δεν είναι της καθ` ημέραν ζωής, δεν είναι κλοπή, δεν είναι ληστεία, δεν είναι πλαστογραφία όπως τα συνήθη εγκλήματα έτσι ώστε το συντομότερο να περατώνεται μια υπόθεση. Μιλούμε για τεράστιες ευθύνες και ενδεχόμενα κακουργήματα που έχουν διαπραχθεί”, είπε.
Ανέφερε ότι “προτιμώ να γίνει καλή δουλεία και να τεκμηριωθούν και να στοιχειοθετηθούν υποθέσεις έτσι ώστε να υπάρξει και η ανάλογη τιμωρία παρά χάρη των εικόνων να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις να διαφύγουν κάποιοι αξιοποιώντας δικονομικές πρόνοιες των ευθυνών τους.
Ερωτηθείς εάν είναι ικανοποιημένος από την πορεία των ερευνών, ο Πρόεδρος απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι “τούτο θα διαφανεί στις επόμενες εβδομάδες με τα αποτελέσματα που θα έχουμε από τους ανακριτές”.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μέχρι το τέλος του χρόνου να γίνουν οι πρώτες συλλήψεις, είπε ότι “θέλω να είμαι απόλυτα βέβαιος για τούτο, με βάση την ενημέρωση και τις διαβεβαιώσεις που έχω δεχθεί”.
Είπε, επίσης, ότι “ήδη κάποιοι άρχισαν να στοχοποιούνται”.
Ο Πρόεδρος έκανε επίσης λόγο για σωρεία αδικημάτων που ερευνώνται “υπάρχουν αδικήματα που αφορούν διαγραφή από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αδικήματα που αφορούν πλαστογραφίες”.

Ανέφερε επίσης ότι η ανακριτική ομάδα θα στελεχωθεί από κάποιον έμπειρο λειτουργό στα ποινικά αδικήματα από την Γενική Εισαγγελία “έτσι ώστε να παρακολουθεί, να συμβουλεύει και να συντονίζει προκειμένου να επισπεύσουμε και κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο να διεκπεραιωθεί αυτό το μεγάλο έργο και να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη”.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός της Αστυνομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση