GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Προβάδισμα για τη Ρούσεφ

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία διεκδικεί μια δεύτερη θητεία, διεύρυνε το προβάδισμά της στην πρόθεση ψήφου ενόψει τ...


Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία διεκδικεί μια δεύτερη θητεία, διεύρυνε το προβάδισμά της στην πρόθεση ψήφου ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών οι οποίες θα διεξαχθούν την 5η Οκτωβρίου έναντι της βασικής της αντιπάλου, η οποία είναι η οικολόγος Μαρίνα Σίλβα, όπως δείχνει μια νέα δημοσκόπηση.
Η Ρούσεφ συγκεντρώνει το 37% της πρόθεσης ψήφου στον πρώτο γύρο από 36% στην προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρείας Datafolha, η οποία είχε γίνει την 8η και 9η Σεπτεμβρίου, ενώ το ποσοστό της Σίλβα μειώθηκε από 33% σε 30%.
Αντιθέτως όμως στον δεύτερο γύρο η πράσινη υποψήφια συγκεντρώνει το 46% των προθέσεων ψήφου έναντι ενός 44% της απερχόμενης προέδρου, με τα ποσοστά τους να μένουν εντός του ορίου του στατιστικού σφάλματος της δημοσκόπησης (±2%).
Από την δική του πλευρά ο Σοσιαλδημοκράτης γερουσιαστής Αέσιου Νέβες (του PSDB) καταλαμβάνει την τρίτη θέση συγκεντρώνοντας το 17% των προθέσεων ψήφου, ποσοστό δύο μονάδες υψηλότερο από εκείνο που καταγραφόταν στην αμέσως προηγούμενη έρευνα της Νταταφόλια.
Η Ρούσεφ, 66 ετών, υποψήφια του Κόμματος Εργατών (PT) και πολιτική «κληρονόμος» του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ανακτά το προβάδισμα έναντι της 56χρονης Σίλβα —επίσης πρώην υπουργού επί των ημερών του Λούλα—, η οποία έγινε με απροσδόκητο τρόπο η υποψήφια της αντιπολίτευσης για την προεδρία, αφού ο Εντουάρντου Κάμπους σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα τον Αύγουστο.
Μέσα σε μικρό διάστημα, η Σίλβα είχε εμφανιστεί να γίνεται το φαβορί της αναμέτρησης αποκτώντας ένα προβάδισμα 10 μονάδων έναντι της Ρούσεφ.
Η Σίλβα, άλλοτε διακεκριμένο στέλεχος του PT και υπουργός Περιβάλλοντος, διέρρηξε τις σχέσεις της με το κόμμα. Ήταν υποψήφια για την προεδρία και στις εκλογές του 2010, όταν είχε κάνει την έκπληξη συγκεντρώνοντας το 20% των ψήφων.
Εάν τα ποσοστά που καταγράφονται στην έρευνα επιβεβαιωθούν στην κάλπη, η Ρούσεφ και η Σίλβα θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο την 26η Οκτωβρίου.
Η δημοσκόπηση της Νταταφόλια έγινε την 17η και την 18η Σεπτεμβρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 5.340 ψηφοφόρων.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση