GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ρωγμές στη γερμανική οικονομία

Ρωγμές εμφανίζονται στην κάποτε ακλόνητη γερμανική οικονομία, καθώς η επενδυτική απροθυμία των επιχειρήσεων της ενισχύει την προειδο...


Ρωγμές εμφανίζονται στην κάποτε ακλόνητη γερμανική οικονομία, καθώς η επενδυτική απροθυμία των επιχειρήσεων της ενισχύει την προειδοποίηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι ότι κινδυνεύει η ανάκαμψη της Ευρωζώνης, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, έδειξαν ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση της 14ης Αυγούστου. Αν και μέρος της μείωσης αυτής μπορεί να αποδοθεί στον ήπιο χειμώνα που ενίσχυσε την παραγωγή στο πρώτο τρίμηνο του έτους, η γερμανική κεντρική τράπεζα Μπούντεσμπανκ αμφιβάλλει για την ανάκαμψη της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο και σημειώνει ότι οι (αρχικές) προβλέψεις της μπορεί να αποδειχθούν πολύ αισιόδοξες.
Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 2,3% στο δεύτερο τρίμηνο, με τη μείωση των επενδύσεων στις κατασκευές να φθάνει το 4,2%, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία. Τόσο η ιδιωτική όσο και η δημόσια κατανάλωση αυξήθηκαν κατά 0,1%. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 0,9% και οι εισαγωγές 1,6%. Η μείωση των επενδύσεων αποτέλεσε το μεγαλύτερο βάτος για τη γερμανική οικονομία, αφαιρώντας μισή ποσοστιαία μονάδα από το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν). Το εξωτερικό εμπόριο αφαίρεσε 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας από το ΑΕΠ, ενώ τα αποθέματα προσέθεσαν 0,4 της ποσοστιαίας μονάδας. Η πτώση των επενδύσεων αντανακλά εν μέρει το γεγονός ότι αυτές αυξήθηκαν στην αρχή του έτους, όταν ο ζεστός χειμώνας ενίσχυσε την κατασκευαστική δραστηριότητα. Η μείωση των επενδύσεων αναδεικνύει, όμως, και τη διστακτικότητα των εταιρειών να επενδύσουν εν μέσω πολιτικών εντάσεων στην Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή, αναφέρει το δημοσίευμα.
«Οι προοπτικές της γερμανικής οικονομίας σκεπάσθηκαν από νέφη στα μέσα του έτους, ως αποτέλεσμα της αντίδρασης σε δυσμενείς διεθνείς ειδήσεις», ανέφερε η Μπούντεσμπανκ στο μηνιαίο δελτίο της που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 18 Αυγούστου, σημειώνοντας ακόμη ότι «οι προσδοκίες για την ενίσχυση της δυναμικής της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, με βάση τις προβλέψεις που έγιναν την “Ανοιξη, τίθενται εν αμφιβόλω από τα τρέχοντα στοιχεία».
Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση