GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οπαδοί της Μπεσίκτας κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν πραξικόπημα

Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης ζήτησε την παραπομπή ενώπιον δικαστηρίου 35 μελών μιας οργάνωσης οπαδών της ποδοσφαιρικής ομάδας Μ...


Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης ζήτησε την παραπομπή ενώπιον δικαστηρίου 35 μελών μιας οργάνωσης οπαδών της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης για τη συμμετοχή τους στις αντικυβερνητικές ταραχές του Ιουνίου 2013, ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Στο κατηγορητήριο, το οποίο επικαλείται κυρίως η εφημερίδα "Μιλιέτ", ο εισαγγελέας κατηγορεί τους οπαδούς της οργάνωσης "Τσαρσί" για "απόπειρα πραξικοπήματος" κατά της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης και ζητεί να τους επιβληθεί η ποινή των ισοβίων.
Οι ύποπτοι «επιχείρησαν να διαδώσουν μια εικόνα (για τα γεγονότα) παρόμοια με αυτή των αραβικών ανοίξεων προμηθεύοντας τον ξένο Τύπο με φωτογραφίες των συγκρούσεων με σκοπό να ανατρέψουν με παράνομα μέσα τη νόμιμη κυβέρνηση της Τουρκίας», γράφει στην πρότασή του ο εν λόγω εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης.
Η ημερομηνία των δίκης των 35 μελών της "Τσαρσί" δεν έχει ακόμη ορισθεί.
Η "Τσαρσί της Μπεσίκτας", η οποία κατατάσσεται πολιτικά στην αριστερά, υποστηρίζει τόσο τη λαϊκή κληρονομιά του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ, όσο και τη μάχη των εργατών εναντίον του υπερφιλελεύθερου καπιταλισμού.
Μια υπεύθυνη για την Τουρκία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Έμμα Σινκλέρ Ουέμπ, κατήγγειλε στο λογαριασμό της στο Twitter τη "γελοία" εμμονή των τουρκικών δικαστικών αρχών εναντίον των οπαδών της Μπεσίκτας.
Η εξέγερση του 2013 είχε αρχίσει στα τέλη Μαΐου με την κινητοποίηση λίγων οικολόγων ακτιβιστών οι οποίοι ήταν αντίθετοι στην καταστροφή ενός μικρού δημόσιου κήπου, του πάρκου Γκεζί, στις παρυφές της εμβληματικής πλατείας Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.
Έπειτα από μια βίαιη επέμβαση των δυνάμεων καταστολής τα χαράματα της 31ης Μαΐου, η κινητοποίηση μετατράπηκε σ” ένα άνευ προηγουμένου κύμα πολιτικής αμφισβήτησης εναντίον της αυταρχικής και ισλαμιστικής παρέκκλισης του τότε πρωθυπουργού και νυν προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως κατήγγελλαν οι διαδηλωτές.
Επί τρεις εβδομάδες, περισσότεροι από 3,5 εκατ. Τούρκοι πραγματοποίησαν πορείες σε εκατό πόλεις της χώρας και οι διαδηλώσεις τους κατεστάλησαν βίαια από τις δυνάμεις της τάξης. Η καταστολή είχε αποτέλεσμα το θάνατο 8 ανθρώπων, πάνω από 8.000 τραυματίες και χιλιάδες συλλήψεις.
Μαζί με πολλές οργανώσεις που προέρχονταν από την τουρκική κοινωνία των πολιτών, ο σύνδεσμος των οπαδών της Μπεσίκτας ήταν μία από τις αιχμές του δόρατος της αμφισβήτησης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση