GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

H ελληνική κυβέρνηση στη Συνοδό του ΝΑΤΟ στην Ουαλία

Κλίμα αισιοδοξίας και την εικόνα μιας επιτυχημένης συμμετοχής στη σύνοδο του ΝΑΤΟ επιχειρεί να οικοδομήσει η κυβέρνηση μέσω των...



Κλίμα αισιοδοξίας και την εικόνα μιας επιτυχημένης συμμετοχής στη σύνοδο του ΝΑΤΟ επιχειρεί να οικοδομήσει η κυβέρνηση μέσω των γνωστών διαρροών που αναφέρονται στην «σειρά επαφών με ηγέτες χωρών-μελών...

του ΝΑΤΟ είχε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ.Ο κ. Σαμαράς είχε σύντομη συζήτηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ όπως και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον πρωθυπουργό και την υπουργό Εξωτερικών του Καναδά, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας. Παράλληλα είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας που είχε ακυρωθεί χθες λόγω έλλειψης χρόνου και με τον οποίο ο κ. Σαμαράς συζήτησε ενεργειακά ζητήματα και την πρόοδο στους αγωγούς».

ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ Ικανοποιημένη εμφανίστηκε η ελληνική αντιπροσωπεία που μετείχε στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ από την αντιμετώπιση της Συμμαχίας στην ΠΓΔΜ. Κυβερνητική πηγή επισήμανε στους δημοσιογράφους ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων περιελήφθη η πάγια μετά το 2008 και το Βουκουρέστι διάταξη ότι θα προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία μόλις υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών καλώντας παράλληλα να υπάρξουν προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή. Οι ίδιες πηγές απέδωσαν σε λάθος του υπεύθυνου της συμμαχίας την αναγγελία του υπουργού Ποπόσκι. Σημείωναν όμως ότι σε όλη την συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών η παρουσίαση της ΠΓΔΜ από τις νατοϊκές αρχές ήταν εξαιρετικά προσεκτική, τον παρουσίαζαν ως εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ ενώ και ο ίδιος δεν διαμαρτυρήθηκε και δεν έθεσε κανένα θέμα. Ωστόσο υπενθυμίζεται ότι είναι δεδομένη η διάθεση του ΝΑΤΟ να ενσωματώσει τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ το Βερολίνο εντείνει τις πιέσεις για εξεύρεση λύσης, όπως άλλωστε φάνηκε και από τη Διάσκεψη που έγινε πρόσφατα αναφορικά με το μέλλον της περιοχής. Το ζήτημα έθεσε κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο οποίος ζήτησε να ασκηθούν πιέσεις προς την ηγεσία των Σκοπίων προκειμένου να επιδείξουν εποικοδομητική στάση για την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ-ΚΥΠΡΙΑΚΟ Αρνητικό πρόσημο είχε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Κάρντιφ της Ουαλίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, το κλίμα ήταν αρνητικό και δεν υπήρξε καμία συμφωνία. Ξεκινώντας, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι είμαστε φίλοι και γείτονες και χρειάζεται ενίσχυση της συνεργασίας υπέρ της ευημερίας και της σταθερότητας στην περιοχή. Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε στον κ. Ερντογάν ότι δεν πρέπει με τις πράξεις και τις δηλώσεις μας να δημιουργούμε περιβάλλον που δηλητηριάζει τις σχέσεις μας. Έκανε ειδική αναφορά στις παραβάσεις και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και κάλεσε τον κ. Ερντογάν να ασκήσει πλήρως την επιρροή του για την αποφυγή εξάρσεων στην περιοχή.

Για την Κύπρο, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Αναστασιάδη και ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν οι συνομιλίες Αναστασιάδη- Έρογλου. Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η λύση να είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υπενθύμισε δε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενταχθεί ολόκληρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός, στις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν από τα κατεχόμενα, επισημαίνοντας ότι τέτοιες δηλώσεις δυναμιτίζουν τις συνομιλίες και υποσκάπτουν την προοπτική εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα.

Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τις γνωστές τουρκικές θέσεις περί δύο κρατών, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος επανέλαβε ότι η Κύπρος είναι ένα κράτος που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλήγοντας χαρακτηριστικά: «Λοιπόν κ. Πρόεδρε, βρισκόμαστε ενώπιον ενός πραγματικού προβλήματος, μιας πραγματικής διαφοράς».

Οι Σαμαράς και Ερντογάν απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους αποχωρώντας από τη συνάντηση, η οποία έγινε σε κλίμα έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς οι Τούρκοι προχώρησαν χθες σε 27 παραβιάσεις στο Αιγαίο. Παράλληλα, το τουρκικό ΥΠΕΞ έκρινε σκόπιμο να απαντήσει στη σκληρή ανακοίνωση της Αθήνας για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν στα Κατεχόμενα, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν αφορούν την Αθήνα» οι ερευνητικές δραστηριότητες του «Μπαρμπαρός» στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Πηγές του ΥΠΕΞ σχολίαζαν ότι η ανακοίνωση αυτή ήταν ήπια και έδειχνε διάθεση να κλείσει το θέμα ενόψει της συνάντησης των δύο ηγετών.
Πέραν τούτου, πάντως, η Αγκυρα δεν δείχνει καμία διάθεση για κινήσεις καλής θελήσεως στο Κυπριακό. Χθες ο νέος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, κατέστησε σαφές ότι η χώρα του δεν πρόκειται να ανοίξει τον δρόμο της επιστροφής του Βαρωσιού με αντάλλαγμα τη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου. Όπως είπε, ακόμη και σε περίπτωση που η Ε.Ε. προχωρήσει άμεσα στο άνοιγμα νέου κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αυτό δεν θα γίνει.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό εξηγήσεις για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και όσα αυτό αναφέρει για την αναγνώριση των γενοκτονιών, όπως αυτή των Ποντίων κι εκείνη των Αρμενίων. Εξέφρασε την ανησυχία του για προβλήματα που ενδεχομένως θα δημιουργήσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αρκεί να θυμηθούμε την τουρκική αντίδραση όταν η Γαλλία περνούσε την ποινικοποίηση της άρνησης Γενοκτονίας των Αρμενίων. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι και οι δύο κυβερνήσεις θα προβάλλουν σειρά ζητημάτων –Σχολή Χάλκης, Πατριαρχείο, μειονότητα Θράκης, αντιρατσιστικό νόμο, τζαμί κλπ.- στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού δύο αστικών τάξεων που θέλουν να τοποθετηθούν στο πραγματικό επίδικο, δηλαδή τον καθορισμό ΑΟΖ, εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων και αναβάθμιση του ρόλου τους ως περιφερειακή ιμπεριαλιστική δύναμη στο πλαίσιο των ευρύτερων σχεδιασμών για την Μεσόγειο-Μέση Ανατολή.

Οι επιλογές της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου είναι σαφείς: πρόσδεση στο αμερικανικό και ευρωπαικό άρμα, συμμετοχή σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και παραχώρηση κάθε διευκόλυνσης, ενεργό ρόλο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και έμπρακτη ενίσχυση του συγκεκριμένου ιμπεριαλιστικού μπλοκ στην αντιπαράθεση του με την Ρωσία του Πούτιν, ενδυναμώνοντας την σχέση με τον αμερικανικό παράγοντα. Η στρατηγικού χαρακτήρα στρατιωτική συνεργασία του ελληνικού κατεστημένου με το κράτος Τρομοκράτη Ισραήλ εξηγείται από την προσπάθεια να αναδειχτεί η Ελλάδα σε ενεργειακό παίχτη στην Ανατολική Μεσόγειο και να εκμεταλλευτεί τη γεωστρατηγική της θέση. Ο άξονας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ δεν απαντά μόνο στον τουρκικό ανταγωνισμό, αλλά αλληλοδιαπλέκεται με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς που επιχειρούν να σπάσουν ή μετριάσουν την ενεργειακή εξάρτηση της Ε.Ε. από την Ρωσία μέσω των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου και των τουρκικών αγωγών πετρελαίου-φυσικού αερίου, που μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά.

Η όποια ένταση στα ελληνοτουρκικά θα εναλλάσσεται με τον διάλογο. Σαμαράς και Ερντογάν συμφώνησαν πως διαφωνούν, στο τέλος Νοεμβρίου όμως αναμένεται να έλθει στην Αθήνα αντιπροσωπεία της τουρκικής κυβέρνησης υπό τον νέο πρωθυπουργό Νταβούτογλου σε ανταπόδοση της διακυβερνητικής διάσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί στη Πόλη το 2013.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ Ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό κύμα από το Αφγανιστάν έκανε ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ της Ουαλίας επισημαίνοντας την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συμβάλλει στην σταθεροποίηση στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός η ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο Αφγανιστάν ενισχύεται και από το μεταναστευτικό κύμα που προέρχεται από τη χώρα, ενώ κάλεσε την αφγανική κυβέρνηση να πάρει όλα τα μέτρα για την φύλαξη των συνόρων της προκειμένου να ανακοπεί η ροή μεταναστών.

Όπως επισημαίνει η ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ «φυσικά ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε καθόλου στις αιτίες που προκαλούν τη φυγή των Αφγανών, και τις ευθύνες των «συμμάχων» μας. Αντίθετα παρουσιάζει την Ελλάδα και τις λοιπές δυνάμεις του ΝΑΤΟ ως δυνάμεις «σταθεροποίησης». Επίσης δεν αναφέρθηκε καθόλου στην αντιμετώπιση που έχουν οι Αφγανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα, οι οποίοι αν δεν πνιγούν στο Αιγαίο, καταλήγουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε άθλιες συνθήκες και χωρίς να ξέρουν πότε και αν θα βγουν από τα κολαστήρια. Να θυμίσουμε λοιπόν στον κύριο Σαμαρά τις εκατοντάδες των προσφύγων που έχουν πνιγεί στα ελληνικά ύδατα, να του θυμίσουμε το Φαρμακονήσι όπου υπήρχαν τεκμηριωμένες ευθύνες του λιμενικού και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, να επισημάνουμε ότι το 18μηνο που θα ήταν η ανώτατη διάρκεια παραμονής στα κέντρα κράτησης έχει παρέλθει από το καλοκαίρι, να θυμίσουμε τη Μανωλάδα όπου οι πυροβολισμοί κρίθηκαν θεμιτό μέσο αντιμετώπισης μεταναστών εργατών που ζητούν τα δεδουλευμένα τους… Υποθέτουμε ότι όλα αυτά εντάσσονται στις προσπάθειες «σταθεροποίησης» και «αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών». Αλλά είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει επιλεκτική αντίληψη όσον αφορά τα θέματα των μεταναστών και των προσφύγων, επομένως δεν μας κάνουν καμία εντύπωση οι δηλώσεις του πρωθυπουργού…».

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ-ΕΧΘΡΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
Έχοντας οργανική σχέση με το σύνολο της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των δυτικών χωρών, επιχειρεί να κρατήσει και τα δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη: και μεγαλύτερη συμβολή σε όλα τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα, στο μοίρασμα και στο ξαναμοίρασμα του κόσμου εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των Κόκκαλη-Μυτιληναίου-Μπόμπολα-Λάτση-εφοπλιστών-εργολάβων-τραπεζιτών και να αναλάβει την περιφρούρηση των ευρωπαικών τειχών. Μετατρέποντας τη χώρα σε ένα τεράστιο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης ναζιστικής έμπνευσης, όπου οι φασιστικοποιημένες ορδές των κατασταλτικών δυνάμεων θα εκτελούν τις οδηγίες του υπουργού ΠΡΟΠΟ και της ηγεσίας της Αστυνομίας, να πείσουν με το γκλομπ και κάθε μέσο-μέθοδο βασανισμού τους δυστυχείς να επιστρέψουν στις κατεστραμμένες χώρες τους.

Ο εργαζόμενος λαός μας πρέπει να παλέψει ενάντια σε αυτές τις πολιτικές. Πρέπει να γυρίσει την πλάτη στον εθνικισμό και τον ρατσισμό που καλλιεργείται τόσο από την επίσημη καθεστωτικής πολιτική και την προπαγάνδα των ΜΜΕ, αλλά και τους φασίστες, που αναλαμβάνουν να υποστηρίξουν είτε ως ΜΑΤ-Ειδικές Δυνάμεις είτε ως Ιδιωτικοί Στρατοί και Ιδιωτικές Security, πάντα όμως ως Μπράβοι, τα συμφέροντα των αφεντικών.

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται η συνέχεια της ελληνικής αστικής πολιτικής που διεξάγει κτηνώδη ταξικό πόλεμο στον κόσμο της εργασίας, εντός και εκτός συνόρων. Το εργατικό και αντιπολεμικό κίνημα πρέπει να κλιμακώσουν την προσπάθεια τους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, το άνοιγμα των συνόρων προς την Ε.Ε., το κλείσιμο των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, την αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων των μεταναστών και την έξοδο από ΝΑΤΟ-Ε.Ε. Το μπλοκάρισμα των πολεμικών εξοπλισμών, την στρατολόγηση νέων μισθοφόρων.
Αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, εντός και εκτός συνόρων. Ο εργατικός διεθνισμός πρέπει να είναι απάντηση στον εθνικισμό και ρατσισμό, στους εμφυλίους που καλλιεργούν μεταξύ των εργαζομένων, στον Κοινοβουλευτικό Ολοκληρωτισμό που θωρακίζει το βάθεμα της εργασιακής εκμετάλλευσης που απαιτεί η σύγχρονη καπιταλιστική ανάπτυξη των κερδών τους. Πρέπει ενωμένα να παλέψουν οι εργαζόμενοι ενάντια στις κυβερνήσεις τους σε Αιγαίο και Βαλκάνια, για την ανατροπή της αστικής πολιτικής της αντεργατικής λαίλαπας, της στυγνής κρατικής τρομοκρατίας και των πολεμικών τυχοδιωκτισμών. Απεγκλωβισμένοι από τους εθνικούς μύθους και την απαίτηση εθνικής ενότητας, να παλέψουν για τα κοινά ταξικά τους συμφέροντα, τα σύγχρονα εργατικά δικαιώματα και τις λαικές ελευθερίες, ενάντια στην καπιταλιστικής βαρβαρότητα, για την κοινωνική απελευθέρωση. Οι κοινοί εργατικοί αγώνες, ο φόβος της επανάστασης είναι η μόνη εγγύηση της Ειρήνης.

Εμείς καλούμε το μόνιμο προσωπικό και τους φαντάρους-ναύτες-σμηνίτες να αντιδράσουν σε όλα αυτά, να αρνηθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε Κατασταλτικές επιχειρήσεις, στο ΝΑΤΟ και στον ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ. Το κίνημα Μέσα και Έξω από τον Στρατό πρέπει να σταθούν αποφασιστικά απέναντι σε όλα αυτά και η Αριστερά, τα κοινωνικά κινήματα να μην περιοριστούν στην όποιας μορφής απαραίτητη αλληλεγγύη, αλλά έμπρακτα και μαχητικά να συμβάλλουν στο Μπλοκάρισμα αυτής της βάρβαρης ταξικής πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση