GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Nικας τοις βασιλεύσι και όχι νικας τοις ευσεβεύσι κατ ενάντιων δωρούμενος

Με αφορμή την ορκωμοσία της νέας Δημοτικής αρχής, κατά την οποία εψάλη τροποποιημένος ο γνωστός ύμνος του αγιασμού, από τον επι...



Με αφορμή την ορκωμοσία της νέας Δημοτικής αρχής, κατά την οποία εψάλη τροποποιημένος ο γνωστός ύμνος του αγιασμού, από τον επιχώριο Μητροπολίτη, θα ήθελα να κάνω ένα μικρό σχόλιο και συγχρόνως να τοποθετηθώ.
Πολλές φορές έχει ανακύψει το ζήτημα πως ψάλλεται αυτός ο υπέροχος και κατανυκτικός ύμνος.

Οι ύμνοι και τα ιερά κείμενα της εκκλησίας δεν αλλάζονται , δεν τροποποιούνται , δεν αλλοιώνονται κατά το δοκούν, ούτε από φόβο, ούτε από απωθημένα ούτε από τίποτα και ότι πολύ περισσότερο δεν εκφράζουν την προσωπική πολιτική ταυτότητα του καθενός.

Στη Ρωσία όταν καταργήθηκε ο Τσαρισμός αλλά και στις χώρες που ούτε είχαν ούτε έχουν Βασιλείς, ψάλλουν το απολυτίκιο χωρίς την παραμικρή αλλαγή, διότι γνωρίζουν ότι η φράση ‘’Βασιλεύσι’’ αναφέρεται στο άρχοντα.
Επομένως η λέξη ‘’Βασιλεύσι’’ αντιπροσωπεύει την εκάστοτε χριστιανική αρχή και δεν έχει νόημα ο εκσυγχρονισμός της, ανάλογα με την αλλαγή των πολιτικών συστημάτων διακυβέρνησης.
Σ..Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση