GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης

Σε επίδειξη παροχής πρώτων βοηθειών προχώρησαν το πρωί του Σαββάτου μέλη του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγο...



Σε επίδειξη παροχής πρώτων βοηθειών προχώρησαν το πρωί του Σαββάτου μέλη του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ξάνθης, στην
Κεντρική Πλατεία της πόλης στο πλαίσιο της “Παγκόσμιας Ημέρας Πρώτων Βοηθειών”.

Οι Σαμαρείτες τοποθέτησαν κούκλες διαφορών μεγεθών και αντικείμενα τα οποία χρησιμοποιούνται για την παροχή των Πρώτων Βοηθειών, ενημερώνοντας τους πολίτες για το πως εφαρμόζονται τεχνικές ανάνηψης αλλά και το πόσο σημαντικό είναι να μπορεί κανείς να προσφέρει σωστά και έγκαιρα τις πρώτες βοήθειες όταν αυτό απαιτηθεί. Ταυτόχρονα προχώρησαν στην επίδειξη καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) με τη χρήση εξωτερικού απινιδιστή, το γνωστό ηλεκτροσόκ.

“Κάθε χρόνο στην Ευρώπη 700.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από παθολογικά αίτια και απ' αυτούς μόλις 7.000 μπορούν και επιβιώνουν είτε φτάνοντας στο Νοσοκομείο είτε στα Κέντρα Υγείας. Ο εκπαιδευόμενος πολίτης στην καρδιοπνευστική αναζωογόνηση είναι κάτι που θα βοηθούσε πολύ καθώς θα μπορούσε επί τόπου να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στα πρώτα κρίσιμα λεπτά μέχρι να έρθουν οι διασώστες” σημειώνει ο κ Ζεκή Μεμετ Αλή, υπεύθυνος εκπαίδευσης διασωστών Βορείου Ελλάδος, εξηγώντας πως “η καρδιακή ανακοπή θα προέλθει είτε επειδή κάποιος θα σταματήσει να αναπνέει και θα σταματήσει η λειτουργία της καρδιάς του, είτε το αντίθετο. Σε αυτή την περίπτωση αυτό που καλείτε να κάνει ο εκπαιδευμένος αυτόπτης μάρτυρας είναι να δώσει την επόμενη αναπνοή”.

Στο περιθώριο της ενημερωτικής εκδήλωσης, το Τμήμα της Νοσηλευτικής συγκέντρωσε σχολικά είδη για τα παιδιά ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, τα οποία στηρίζει ο Ερυθρός Σταυρός.

Παράλληλα το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών εκπονεί εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία μπορούν να μετέχουν όλοι οι πολίτες ώστε να λάβουν την απαραίτητα κατάρτιση και να είναι σε θέση να προσφέρουν τις Πρώτες Βοήθειες.

“Αυτή τη στιγμή τρέχουν δύο προγράμματα. Το πρώτο είναι αυτό της παροχής πρώτων βοηθειών από πιστοποιημένος εκπαιδευτές διάρκειας 20 ωρών με 7 βασικές ενότητες, όπως οι βασικές αρχές πρώτων βοηθειών, η αντιμετώπιση τροχαίου ατυχήματος, μυοσκελετικες κακώσεις, επείγοντα περιστατικά, γνώση και χρήση ενός φαρμακείου, αιμορραγίες και τραύματα, βασική υποστήριξη ζωής και προβλήματα από έκθεση στο περιβάλλον” τονίζει η κα Κατερίνη Δαλακούρα, εθελόντρια, εξηγώντας πως “σκοπός μας είναι να γνωρίζει ο κόσμος και να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό μέχρι να έρθουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για να το παραλάβουν”. Οι ενδιαφερόμενοι μετά το πέρας της εκπαίδευσης λαμβάνουν πιστοποιήσεις με διάρκεια 5 ετών ενώ μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους είτε ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα των Σαμαρειτών είτε να επισκεφτούν το τοπικό παράρτημα στην Ξάνθη.

“Τρέχει ακόμη ένα πρόγραμμα που αφορά τη βασική υποστήριξη ζωής με καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση με τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδιστή. Τον ίδιο σκοπό έχει και αυτό και εμείς είμαστε εδώ για να τους μάθουμε ότι χρειάζονται για να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κατάσταση” προσθέτει η ίδια.

1 σχόλιο

  1. Σα(χλα)μαρά,

    πήγαινε να κρυφτείς κάπου ρε, ακροδεξιέ κωλοτούμπα!

    Είσαι η επιτομή του δοσιλογισμού και της απόλυτης πολιτικής ξεφτίλας και αναξιοπρέπειας!

    Πάρε τηλέφωνο τον Μπαλτάκο, να συνεννοηθείτε τι άλλες εντολές θα δώσετε στον Κασσιδιάρη και στα συντρόφια σας, τα "καλά" παιδιά της Χρυσής Αυγής!

    Ουστ... Πολιτικό σίχαμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση