ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Press24.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ...ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - Η ...OFF SHORE ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - Ακατάλληλη για αναγνώστες με ευαίσθητο στομάχι. (Τιμή 0 ευρώ - Ετος 6ο). Αποθηκεύστε τη διεύθυνσή μας: press-gr.blogspot.com. Στείλτε τη γνώμη σας, σχόλια και πληροφορίες στο e-mail μας: press.gr@hotmail.com. Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Profil στο facebook: Press-gr blogspot

Επιβεβαιώθηκε κρούσμα καταρροικού πυρετού στα Χανιά

Share it:


Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε πως , μετά τα κρούσματα σε τέσσερα κοπάδια
στον Μυλοπόταμο, η ασθένεια του καταρροικού πυρετού των αιγοπροβάτων, έπληξε και τα Χανιά.

Όπως είχε δημοσιεύσει το Flashnews.gr απο την προηγούμενη εβδομάδα, οι αρμόδιοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας είχαν εντοπίσει μια εστία και στα Χανιά και μόλις ολοκληρώθηκαν και οι επίσημες εργαστηριακές εξετάσεις, σήμανε συναγερμός.

Η εστία εντοπίστηκε σε εννέα οικόσιτα πρόβατα κατοίκου στα Καλόρουμα Ακρωτηρίου εκ των οποίων το ένα πέθανε ενώ ένα ακόμη αρρώστησε και απέβαλε.

Ελήφθησαν δείγματα απο όλα τα ζώα εκ των οποίων βρέθηκαν θετικά τα τέσσερα.

Όπως είπε στο Flashnews.gr ο Προιστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Χανίων κ.Μιχάλης Μεσσαριτάκης, άμεσα δόθηκαν οδηγίες για απολύμανση και εντομοκτονία των χώρων, ενώ σε ανάλογες κινήσεις πρέπει να προβούν και όλοι όσοι έχουν αιγοπρόβατα στην ευρύτερη περιοχή.

Μάλιστα απο την υπηρεσία καθορίστηκε μια Ζώνη Ελέγχου με περίμετρο 20 χιλιομέτρων απο τα Καλόρουμα Ακρωτηρίου, όπου όχι μόνο πρέπει να γίνουν εντομοκτονίες στα ίδια τα αιγοπρόβατα, στους σταύλους και γενικά στους χώρους όπου βρίσκονται, αλλά επιπλέον και η όποια μετακίνηση των ζώων πρέπει να γίνεται με αυτοκίνητα τα οποία έχουν απολυμανθεί.

Μάλιστα ο κ.Μεσσαριτάκης τόνισε πως, επειδή πολλοί κτηνοτρόφοι απο άλλες περιοχές των Χανίων μεταφέρουν τα αιγοπρόβατά τους σε βοσκότοπους του Ακρωτηρίου, αυτές οι μετακινήσεις θα γίνονται μετά απο άδεια της υπηρεσίας και σχετικής ενημέρωσης των κτηνοτρόφων για τα μέτρα τα οποία πρέπει να λάβουν.

Η ασθένεια του καταρροικού πυρετού των αιγοπροβάτων, μεταδίδεται με κουνούπια ή σκνίπες και λόγω των καιρικών συνθηκών υπάρχει άμεσος κίνδυνος ραγδαίας εξάπλωσης της ασθένειας που έχει καταστροφικές επιπτώσεις την κτηνοτροφία.

Στο μεταξύ σε σύσκεψη για τον καταρροϊκό πυρετό συγκαλεί την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου στις 11 πμ. ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος, τους αντιπεριφερειάρχες πρωτογενή τομέα από όλη την Ελλάδα και τους διευθυντές των περιφερειακών υπηρεσιών κτηνιατρικής. Θέμα της σύσκεψης θα είναι η πρόληψη και αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού, καθώς και ο τρόπος αποζημίωσης των κτηνοτρόφων.
Share it:
Reactions:

Σχολιάστε το άρθρο:

0 comments:

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση