GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στο τραπέζι η μείωση των προστίμων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο

Σε σκέψεις για μείωση των υψηλών προστίμων που επιβάλλονται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο φαίνεται πως έχει μπει το υπο...


Σε σκέψεις για μείωση των υψηλών προστίμων που επιβάλλονται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο φαίνεται πως έχει μπει το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θέτει ως προτεραιότητα για την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου το κυνήγι των μεγαλοοφειλετών με χρέη άνω του 1,5 εκατ. ευρώ.
«Σφεντόνα για τους μικροοφειλέτες και πολυβόλο για τους μεγαλο-οφειλέτες» έλεγε χαρακτηριστικά σήμερα αρμόδιο υψηλόβαθμό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών για την πολιτική που θα εφαρμοσθεί στο εξής για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών. Για το σκοπό αυτό, όπως εξηγούσε, θα αξιοποιηθούν διατάξεις της νομοθεσίας που έως σήμερα δεν εφαρμόζονται, μεταξύ των οποίων η αγωγή καταδολίευσης για την προστασία του Δημοσίου από μεταβιβάσεις ακινήτων μεγαλοοφειλετών. Σε δεύτερο επίπεδο, το κυνήγι των ληξιπρόθεσμων θα επικεντρώνεται, όπως πρόσθεσε, σε οφειλέτες με χρέη άνω των 300.000 ευρώ.
Σε ό, τι αφορά τη μείωση των προστίμων, το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εξηγούσε ότι τα επίπεδα στα οποία βρίσκονται είναι ήδη υψηλά, με αποτέλεσμα να μην εισπράττονται.
Σημειώνεται ότι τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία ανέρχονται σήμερα σε 10% για δίμηνη καθυστέρηση στην εξόφληση της οφειλής, 20% για καθυστέρηση ενός έτους και 30% για δύο χρόνια.
Παράλληλα, εξετάζεται και η μείωση των προστίμων για εκπρόθεσμη απόδοση παρακρατούμενων φόρων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, από την πρώτη μέρα καθυστέρησης στην απόδοση παρακρατούμενης οφειλής (όπως του φόρου μισθωτών υπηρεσιών) επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται στο διπλάσιο της οφειλής, κάτι το οποίο κρίνεται ως υπερβολικά υψηλό.
Στο μεταξύ ξεκινούν άμεσα στο υπουργείο Οικονομικών σεμινάρια για τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου και τον έλεγχο των εμβασμάτων, ενώ θα προσληφθούν 500 ελεγκτές μέσω ΑΣΕΠ.
Σχετικά με τον Ενιαίο Φόρο ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι οι μειώσεις σε όσους δικαιούνται έκπτωση 50% ή πλήρη απαλλαγή από τον φόρο θα περάσουν αυτόματα μέσω του ΤΑΧΙSnet στα εκκαθαριστικά τους, που θα είναι έτοιμα έως το τέλος του μήνα.
Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση