GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Την άσκηση «Πυρπολητής» παρακολούθησε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

Μέρος των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει ιδίοις όμασοι ο γενικός γραμμα...


Μέρος των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει ιδίοις όμασοι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτεμπεργκ, ο οποίος, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, παρακολούθησε την εθνική διακλαδική άσκηση
«Πυρπολητής» που διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία στη βραχονησίδα Πλατιά, στον Αργοσαρωνικό.
Ό γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ εμφανίσθηκε εντυπωσιασμένος από την ακρίβεια, τον συντονισμό, τον ρεαλισμό και τον επαγγελματισμό που διέκριναν τα σενάρια της συγκεκριμένης άσκησης, που προέβλεπε την ανακατάληψη βραχονησίδας.
Στις συνδυασμένες επιχειρήσεις συμμετείχαν, με μέσα και προσωπικό και οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων.
Συγκεκριμένα συμμετείχαν 4 φρεγάτες, 8 πυραυλάκατοι, 4 κανονιοφόροι, 5 ελικόπτερα Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού, επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι της Αεροπορίας Στρατού, μεταφορικά ελικόπτερα Σινούκ και NH-90 της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και αεροσκάφη Mirage- 2000 και F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας και τμήματα των ειδικών δυνάμεων και σκάφος του Λιμενικού Σώματος.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αφίχθησαν με ελικόπτερο Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού που προσνηώθηκε στη φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ, απ” όπου παρακολούθησαν την άσκηση.
Την άσκηση παρακολούθησαν επίσης η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, ο υφυπουργός Ιωάννης Λαμπρόπουλος, σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και βουλευτές της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.
Τα σενάρια της άσκησης περιελάμβαναν:
- Ταχεία καταρρίχηση ομάδας ανορθοδόξου πολέμου στην εν κινήσει φρεγάτα Σπέτσαι.
- Προσέγγιση ταχέων σκαφών ομάδας ανορθοδόξου πολέμου εκατέρωθεν της φρεγάτας Σαλαμίς.
- Διεξαγωγή ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων από ελικόπτερα Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού.
- Ανάδυση υποβρυχίου Πόντος.
- Παραπλανητική ενέργεια από πλοίο ταχείας μεταφοράς Κεφαλληνία.
- Αερομαχίες μεταξύ αεροσκαφών F-16 και ΜΙΡΑΖ-2000 με ελιγμούς μεγάλου βαθμού δυσκολίας.
- Φωτογράφηση των εχθρικών θέσεων από αεροσκάφος RF-4 το οποίο συνόδευαν αεροσκάφη F-16.
- Βομβαρδισμό θέσεων του εχθρού από αεροσκάφη διώξεως βομβαρδισμού.
- Αποβατική ενέργεια για την ανακατάληψη της βραχονησίδας.
- Καταρρίχηση αλεξιπτωτιστών από 30 μέτρα από μεταφορικό ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού NH-90.
Η άσκηση ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή επιχείρησης έρευνας και διάσωσης σε πεδίο μάχης με ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας την οποία υποστήριξαν αεροσκάφη F-16 και επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι της Αεροπορίας Στρατού.
Μετά το τέλος της άσκησης οι δυνάμεις που συμμετείχαν απέδωσαν τιμές προς τα τιμώμενα πρόσωπα που επέβαιναν της φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση