GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ολόκληρος ο νομός Χανίων σε "καραντίνα" για τον καταρροικό πυρετό!

Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται οι χειρότερες προβλέψεις για την εξάπλωση της επιδημίας του καταρροικού πυρετού των αιγοπροβάτων στη...



Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται οι χειρότερες προβλέψεις
για την εξάπλωση της επιδημίας του καταρροικού πυρετού των αιγοπροβάτων στην Κρήτη.

Με απόφαση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χανίων, τίθεται πλέον σε "καραντίνα" ολόκληρος ο Νομός Χανίων και όχι μόνο περιοχές των Δήμων Χανίων, Αποκορώνου και Σφακίων που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ο λόγος που οδήγησε σε αυτή την απόφαση είναι η εργαστηριακή επαλήθευση της επέκτασης της επιδημίας του καταρροικού πυρετού και σε κοπάδια αιγοπροβάτων σε περιοχές του Δήμου Πλατανιά (Παλαιά Ρούματα - Βουκολιές) ενώ θεωρείται θέμα χρόνου η εμφάνιση κρουσμάτων και σε περιοχές της Κισάμου και του Σελίνου.

Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση της Δ/νσης ορίζεται ως ζώνη ελέγχου ως ζώνη ελέγχου, 20 χλμ. γύρω από την επιβεβαιωμένη εστία του καταρροϊκού πυρετού, όλη η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων!

Επιπλέον στο ίδιο καθεστώς εντάσσονται και περιοχές του Ρεθύμνου που είναι όμορες των Χανίων και συγκεκριμένα στις Δημοτικές Ενότητες Λαππαίων και Νικηφόρου Φωκά.

Από εκτροφές μηρυκαστικών (αιγοπρόβατα,βοοειδή), οι οποίες βρίσκονται μέσα στη ζώνη ελέγχου (όλες οι εκτροφές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων), επιτρέπεται η μετακίνηση ζώων, για οποιοδήποτε λόγο, τόσο εντός της ζώνης ελέγχου όσο και εντός της ζώνης προστασίας, υπό τους παρακάτω όρους :

• Εντός των είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από τη φόρτωση τους έχουν εξεταστεί κλινικά από επίσημο κτηνίατρο και δεν εμφανίζουν συμπτώματα καταρροϊκού πυρετού.
• Πριν την μετακίνηση τους στα ζώα έχει εφαρμοστεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό σκεύασμα (λαμβάνοντας υπόψη και το σχετικό χρόνο αναμονής για κάθε σκεύασμα σε ότι αφορά τα ζωικά προϊόντα).
• Έχουν εφαρμοστεί κατάλληλα εντομοαπωθητικά ή και εντομοκτόνα (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) στα οχήματα με τα οποία τα ζώα μεταφέρθηκαν πριν από την αναχώρηση τους, αλλά και μετά την εκφόρτωση των ζώων.
• Η μετακίνηση πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτός των δραστηριότητας των εντόμων – φορέων.

Προς διευκόλυνση τους, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να επικοινωνούν με την Κτηνιατρική Υπηρεσία, σε εύλογο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον 1 εβδομάδα) πριν την μετακίνηση των ζώων τους είτε για σφαγή είτε για αναπαραγωγή είτε για μετακίνηση ποιμνίου, προκειμένου να τους δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες στα τηλέφωνα :

1. Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων2821346601 – 603-606-
2. Κ.Κ. Χανίων 2821346620,
3. Κ.Κ. Βρυσών 2825051281,
4. Κ.Κ. Βουκολιών2824031221 και
5. Κ.Κ. Κισσάμου 2822022310.

Επισημαίνεται ότι, ΚΑΝΕΝΑ Υγειονομικό Πιστοποιητικό Σφαγής/Αναπαραγωγής/μετακίνησης ποιμνίου δεν θα εκδίδεται εφόσον ο κτηνοτρόφος δεν έχει επικοινωνήσει προηγουμένως με την Υπηρεσία, για να ενημερωθεί σχετικά με τη λήψη των μέτρων που ο ίδιος οφείλει να εφαρμόσει πριν τη μετακίνηση των ζώων του.

Τα παραπάνω ισχύουν σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα και υπάρχει πιθανότητα τροποποιήσεων ανάλογα με τη εξέλιξη της νόσου στην Κρήτη.

Ενημερωτικές ημερίδες - Εντομοκτονίες

Στο μεταξύ, μέχρι και σήμερα απο την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής πραγματοποιήθηκαν, ενημερωτικές ημερίδες για τον Καταρροϊκό Πυρετό :

• Στο Δήμο Αποκορώνου (κτήριο Δημαρχείου) στις 13 και 15/10/2014
• Στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Χανίων (κτήριο Εργατικού Κέντρου Χανιών ) στις 13/10/2014
• Στο Δήμο Κισσάμου (αμφιθέατρο Δημαρχείου) στις 22/10/2014

Έχει επίσης προγραμματιστεί ενημέρωση για τον Καταρροϊκό Πυρετό στο Δήμο Καντάνου-Σελίνου (κτήριο Δημαρχείου) στις 30/10/2014.

Παράλληλα έχουν πραγματοποιηθεί από εργολάβο, μετά από εντολή Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Χανίων και υπό την καθοδήγηση της ΔΑΟΚ, τμήμα Κτηνιατρικής, Π.Ε. Χανίων, ψεκασμοί για την καταπολέμηση των εντόμων φορέων του ιού του καταρροϊκού πυρετού, σε 71 σταβλικές εγκαταστάσεις αιγοπροβάτων της περιοχής Ακρωτηρίου Χανίων, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη ψεκασμοί στην περιοχή των Μεγάλων Χωραφιών.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες πρόκειται να γίνουν εντομοκτονίες σε αιγοπροβατοτροφικές και βοοτροφικές σταβλικές εγκαταστάσεις των Κουνουπιδιανών, της Δ.Ε. Σούδας και της Δ.Ε. Κεραμειών.

Φυσικά στο πρόγραμμα εντομοκτονιών θα ενταχθούν και άλλες περιοχές τις Π.Ε. Χανίων που το τμήμα Κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ Π.Ε. Χανίων θα κρίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση