GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Καταγγελίες από μάρτυρα υπεράσπισης του Μλάντιτς

Μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη του πρώην διοικητή του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς, που διεξάγεται στο Διεθνές Ποιν...


Μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη του πρώην διοικητή του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς, που διεξάγεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), είπε ότι τα κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας στη διάρκεια του πολέμου μετέφεραν πυρομαχικά και τρόφιμα για το Στρατό των Μουσουλμάνων της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και ότι ορισμένοι από τους διεθνείς στρατιωτικούς παρατηρητές εντόπιζαν θέσεις των σερβοβοσνιακών δυνάμεων.
Ο Σλάβκο Κράλι, πρώην αξιωματικός συνδέσμου με την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, UNPROFOR, τόνισε στη δίκη του Ράτκο Μλάντιτς για εγκλήματα πολέμου ότι στη διάρκεια του πολέμου λάμβανε αναφορές για λαθρεμπόριο και δραστηριότητες αναγνωριστικού χαρακτήρα και στη συνέχεια οι στρατιωτικές δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας έκαναν αυστηρότερους ελέγχους στα ανθρωπιστικά κομβόι.
Ο μάρτυρας ανέφερε ότι ο ίδιος προσωπικά γνώριζε για ανθρωπιστικά κομβόι με τα οποία παραδίδονταν όπλα και πυρομαχικά σε μέλη του Στρατού των Μουσουλμάνων της Βοσνίας.
"Μία φορά, όταν από την κατεύθυνση του Ζάγκρεμπ ήρθε κομβόι, εμείς οργανώσαμε λεπτομερή έλεγχο, κάτι που εκείνοι δεν επέτρεψαν και μετά από διαβουλεύσεις ο επικεφαλής του κομβόι με τους προϊσταμένους μου συμφώνησαν να επιστρέψει το κομβόι πίσω στο Ζάγκρεμπ, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Αργότερα, μάθαμε ότι το ίδιο κομβόι πέρασε από το Μπίχατς και ότι μετέφερε οπλισμό κρυμμένο στα οχήματα" ανέφερε ο μάρτυρας, σύμφωνα με το Βαλκανικό Ερευνητικό Δίκτυο Birn.
Ο μάρτυρας, πρώην αξιωματικός στο τμήμα πολιτικών υποθέσεων και συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς του γενικού επιτελείου του Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας, ισχυρίστηκε ακόμη ότι ο Στρατός της Σερβικής Δημοκρατίας είχε πληροφορίες ότι το ολλανδικό τάγμα της UNPROFOR έδινε μέρος των προμηθειών του, τρόφιμα και καύσιμα, σε μονάδες της 28ης μεραρχίας του Στρατού των Μουσουλμάνων της Βοσνίας που στάθμευαν στη Σρεμπρένιτσα.
Ο Ράτκο Μλάντιτς δικάζεται για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα και άλλους δήμους της Βοσνίας το 1992, για το διωγμό των Μουσουλμάνων και των Κροατών από περιοχές υπό σερβικό έλεγχο και για την απαγωγή μελών της UNPROFOR.
Επιπλέον κατηγορείται για τρομοκράτηση των πολιτών του Σαράγεβο και τον περιορισμό ανθρωπιστικής βοήθειας για να δημιουργηθούν δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο μάρτυρας είπε πως παρά το γεγονός ότι με τα ανθρωπιστικά κομβόι του ΟΗΕ έφθανε βοήθεια στο Στρατό των Μουσουλμάνων της Βοσνίας, το γενικό επιτελείο του Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας δεν θεωρούσε τα μέλη της αποστολής εχθρούς.
Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση