GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παρίσι-Ρώμη αμφισβητούν την Μέρκελ

Ισχυρό μήνυμα στο Βερολίνο έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος με σύμμαχο τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει την ...


Ισχυρό μήνυμα στο Βερολίνο έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος με σύμμαχο τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει την σκληρή λιτότητα που επιθυμεί η ευρωζώνη μέσα στο επόμενο έτος.
Πιο αναλυτικά, το Παρίσι παρουσίασε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2015, ο οποίος προβλέπει περικοπές 50 δισ. ευρώ μέσα σε διάστημα τριών ετών και όχι ενός έτους, όπως ζητούσαν οι Βρυξέλλες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μέχρι και το 2017 η Γαλλία δεν θα έχει καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα της κάτω από το όριο του 3%, το οποίο ορίζει η ευρωζώνη.
Ήδη το Παρίσι έχει χάσει δύο προθεσμίες τα τελευταία τρία χρόνια προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα του με προειδοποιήσεις από το Βερολίνο ότι την τελευταία δεκαετία η Γαλλία δεν έχει κατορθώσει να ελέγξει τις δαπάνες της.
Το πρόβλημα για το Παρίσι είναι ότι εάν εφαρμοστούν οι περικοπές εδώ και τώρα, όπως επιθυμεί το Βερολίνο, αυτό δεν αποκλείεται να προκαλέσει την έκρηξη των Γάλλων, οι οποίοι είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με τον Γάλλο πρόεδρο. Τους τελευταίους μήνες η δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται στο ναδίρ, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν πρόωρες εκλογές.
Επιπλέον το «ψαλίδι» των περικοπών πλήττει κυρίως το γαλλικό κοινωνικό κράτος και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μειώσεις στα οικογενειακά επιδόματα και την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ήδη έχουν ξεκινήσει απεργίες και διαδηλώσεις στους γαλλικούς δρόμους, ενώ γονείς και δάσκαλοι αναμένεται να ξεκινήσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Εκτός από την εσωτερική ατζέντα της Γαλλίας το βασικό οικονομικό επιχείρημα των Ηλυσίων Πεδίων είναι ότι οι σκληρές περικοπές θα βλάψουν την ήδη αναιμική ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας και θα αυξήσουν την ανεργία. «Καμία άλλη προσπάθεια δεν θα πρέπει να απαιτείται από τους Γάλλους διότι η κυβέρνηση- πήρε την δημοσιονομική ευθύνη που χρειαζόταν για να βάλει τη χώρα στην σωστή τροχιά-απορρίπτει τη λιτότητα» ανέφερε ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό.

Ιταλική συμμαχία
Το γαλλικό μήνυμα κατά της λιτότητας, όμως, έφτασε στη Ρώμη, η οποία εδώ και μήνες δεν κρύβει τη δυσκολία της να αντιμετωπίσει τον τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα. Μάλιστα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι έχει υποσχεθεί και ξεκινήσει να εφαρμόζει μέτρα ανακούφισης για τα φτωχότερα στρώματα της ιταλικής κοινωνίας, που χτυπήθηκαν από την κρίση.
Έτσι σήμερα ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε ανοιχτά και ξεκάθαρα ότι συμπαρατάσσεται με το Παρίσι στην άρνηση της λιτότητας. «Συμπαρατάσσομαι με την Γαλλία, οι χώρες δεν μπορούν να τυχαίνουν ίδιας μεταχείρισης με τα μαθητούδια» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός και συνέχισε: «Σέβομαι την απόφαση μιας φίλης και ελεύθερης χώρας όπως είναι η Γαλλία, κανείς δεν πρέπει να μεταχειρίζεται τις άλλες χώρες σαν να είναι μαθητές».
«Εγώ είμαι με το μέρος του Φρανσουά Ολάντ και του Μανουέλ Βαλς» κατέληξε ο Ματέο Ρέντσι. Να σημειωθεί ότι και η Ιταλία ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό για το 2015 και διεμήνυσε ότι δεν θα καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα της κάτω από το όριο του 3%.
Πηγή: www.real.gr

1 σχόλιο

  1. Αυτο ειναι λιαν επειηκως απαρδεκτο.
    Δεν αφησαν να εξκλεγει εδω ο μεγαλος πλανηταρχης Τσιπρας να την αφισβητηση αυτος πρωτος.
    Του κλεψαν τη δοξα .Κριμα.
    Π.Κ.(ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ 400)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση