GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ενισχύονται οι ενδείξεις επιβράδυνσης της γερμανικής οικονομίας

Οι γερμανικές εξαγωγές κατρακύλησαν 5,8% τον Αύγουστο, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση τους από την κορύφωση της παγκόσμιας χρημα...


Οι γερμανικές εξαγωγές κατρακύλησαν 5,8% τον Αύγουστο, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση τους από την κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης τον Ιανουάριο του 2009 και μία ακόμη ένδειξη ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία επιβραδύνεται εν μέσω ευρύτερης αδυναμίας της Ευρωζώνης και κρίσεων στο εξωτερικό.
Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι καλοκαιρινές διακοπές σε κάποια γερμανικά κρατίδια συνέβαλαν στη μείωση τόσο των εξαγωγών όσο και των εισαγωγών, αλλά τα στοιχεία αυτά δεν παύουν να σκιαγραφούν μία ζοφερή εικόνα για τη Γερμανία, μετά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα και έδειξαν μεγάλες μειώσεις στις βιομηχανικές παραγγελίες και τη βιομηχανική παραγωγή . Τα στοιχεία αυτά είναι πιθανόν να κάνουν εντονότερη τη συζήτηση για το αν η κυβέρνηση της καγκελαρίου “Αγκελα Μέρκελ θα πρέπει να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές αντί να έχει ως προτεραιότητα τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού.
«Δεν έχουμε ανάπτυξη πλέον. Έχουμε πολύ λίγες επενδύσεις στη Γερμανία εδώ και χρόνια», δήλωσε ο κ. Φόλκερ Τράιερ που είναι επικεφαλής οικονομολόγος στο γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (DIHK). Οι εισαγωγές (εποχικά προσαρμοσμένες) μειώθηκαν κατά 1,3% σε σύγκριση με τον Ιούλιο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Ρόιτερς ανέμεναν την αύξησή τους κατά 1%. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη μείωση των εξαγωγών (4%), μετά την αύξησή τους κατά 4,8% τον Ιούλιο. Το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου διαμορφώθηκε στα 17,5 δισεκ. ευρώ από 22,2 δισεκ. ευρώ τον Ιούλιο.
Η γερμανική οικονομία ξεκίνησε δυνατά το 2014, αλλά συρρικνώθηκε 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο. Οι ενδείξεις διογκώνονται ότι αναπτύχθηκε ελάχιστα στο τρίτο τρίμηνο και ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν νέα συρρίκνωσή της στην περίοδο αυτή, κάτι που θα αντιστοιχούσε σε τεχνική ύφεση. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε προχθές επί τα χείρω τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας το 2014 (στο 1,4% από 1,9%) και το 2015 (στο 1,5% από 1,7%). Σήμερα, μία ομάδα κορυφαίων οικονομικών ινστιτούτων αναμένεται ότι θα αναθεωρήσει επίσης σημαντικά προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Γερμανίας.
Τα απογοητευτικά στοιχεία έρχονται σε μία περίοδο που διογκώνονται οι πιέσεις στη Γερμανία να χρησιμοποιήσει την εύρωστη κατάσταση του προϋπολογισμού της για να προωθήσει τις δημόσιες δαπάνες και να στηρίξει την ανάπτυξη της Ευρώπης. Για την ώρα, ωστόσο, η πρωταρχική οικονομική προτεραιότητα της κυβέρνησης Μέρκελ είναι να υλοποιήσει την υπόσχεσή της για έναν πλήρως ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2015.
Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση