GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ποιοι χάνουν την επιστροφή φόρου και ΦΠΑ;

Προχωράει άμεσα η διαδικασία του ηλεκτρονικού συμψηφισμού όλων των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία με τυχόν επιστροφές φόρο...



Προχωράει άμεσα η διαδικασία του ηλεκτρονικού συμψηφισμού
όλων των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία με τυχόν επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ, σύμφωνα με το dikaiologitika.gr.

Από τις 27 Οκτωβρίου και μετά, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπογράφηκε από τους υπουργούς Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, θα πρέπει να είναι έτοιμη η απαραίτητη Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων, στην οποία θα υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για τους οφειλέτες και το ταμείο στο οποίο έχει δημιουργηθεί η οφειλή.

Με τον τρόπο αυτό δίνεται το δικαίωμα στις φορολογικές αρχές από την παραπάνω ημερομηνία και μετά να «βάζουν χέρι» σε τυχόν επιστροφές φόρου και να μην τις καρπώνονται οι δικαιούχοι, σε περίπτωση που οι τελευταίοι έχουν δημιουργήσει οφειλές σε κάποιο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), λόγω μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Ουσιαστικά, δρομολογείται έτσι η «εξαφάνιση» των επιστροφών φόρου, καθώς θα είναι ελάχιστοι εκείνοι που θα τις καρπώνονται, μιας και είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των φορολογούμενων που έχουν παράλληλα δημιουργήσει χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αφού ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική βάση δεδομένων, το υπουργείο Οικονομικών, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), θα προχωρά στη διαδικασία του συμψηφισμού, στις περιπτώσεις εκείνες που έχει εγκριθεί επιστροφή φόρου, αρχικά όμως για τυχόν χρέη προς τις εφορίες. Στη συνέχεια θα ενημερώνεται η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση του ΙΚΑ (ΗΔΙΚΑ) και, μέσω ηλεκτρονικής αποστολής των στοιχείων της βάσης δεδομένων, θα καλείται να απαντήσει εντός τριών ημερών, εάν ο δικαιούχος επιστροφής φόρου, είναι ταυτόχρονα και οφειλέτης σε κάποιο ασφαλιστικό ταμείο.

Σε αυτή την περίπτωση, εάν έχουν περισσέψει κεφάλαια από το πρώτο σκέλος της παρακράτησης, τότε θα πραγματοποιείται αυτόματα και πρόσθετη διαδικασία συμψηφισμού, με τις οφειλές προς τα Ταμεία. Το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρακρατεί το ποσό της οφειλής και στη συνέχεια να το πιστώνει στον τραπεζικό λογαριασμό του κάθε Ταμείου χωριστά. Στη συνέχεια, ο ασφαλιστικός φορέας θα διαγράφει το μέρος της οφειλής που συμψηφίστηκε.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση