GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Απολύτως εξυπηρετήσιμο και διαχρονικά βιώσιμο το χρέος»

Απολύτως εξυπηρετήσιμο και διαχρονικά βιώσιμο είναι το ελληνικό χρέος, σπεύδει να υπογραμμίσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπο...


Απολύτως εξυπηρετήσιμο και διαχρονικά βιώσιμο είναι το ελληνικό χρέος, σπεύδει να υπογραμμίσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρεται στο ελληνικό χρέος με αφορμή ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, καταγγέλλοντας ότι η Ελλάδα δεν συμμετείχε σε ψηφοφορία που έγινε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των χρεοκοπημένων κρατών.
Όπως ανέφερε ο βουλευτής, η ψηφοφορία έγινε με αφορμή την περίπτωση της Αργεντινής, τα αποτελέσματα που προέκυψαν ήταν 124 θετικές ψήφοι, 11 αρνητικές ενώ διαπιστώθηκαν και 41 αποχές και μεταξύ των χωρών που απείχαν ήταν και η Ελλάδα.
Στην έγγραφη απάντησή του, ο κ. Βενιζέλος αναφέρει πως θα ήταν πράγματι ιδιαίτερα θετικό εάν ήταν εφικτό, στο επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών, να διαμορφωθούν θεσμοί παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης και να συναφθεί διεθνής σύμβαση που να διέπει τα σχετικά με το δημόσιο χρέος και τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης του.

Η ψηφοφορία στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών
«Μεταξύ, όμως, της ομάδας των αναπτυσσομένων χωρών και της Ελλάδας και βεβαίως μεταξύ της περίπτωσης της Αργεντινής, η οποία πρωτοστάτησε στην ως άνω πρωτοβουλία και της χώρας μας, υπάρχουν καθοριστικές διαφορές, οι οποίες προσδιορίζουν και τη στάση της Ελλάδας έναντι της ανωτέρω πρωτοβουλίας, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον».
Αυτό αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών και ενημερώνει τον βουλευτή ότι «το υπουργείο Οικονομικών εισηγήθηκε μια στάση που έλαβε υπόψη της τα εξής:
α) το μεγαλύτερο τμήμα (87%) του δημόσιου χρέους της Ελλάδας μετά τη ριζική μείωση και αναδιάρθρωσή του το 2012, οφείλεται στις χώρες της ευρωζώνης, το EFSM/ESM, την ΕΚΤ και κατά ένα μικρό τμήμα το ΔΝΤ, γεγονός το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τις διεθνείς οικονομικές υποχρεώσεις της Αργεντινής ή άλλων αναπτυσσόμενων χωρών, οι πιστωτές των οποίων είναι ιδιώτες.
β) η Ελλάδα, ως χώρα μέλος της ΕΕ, συντονίζει τη θέση της με τους λοιπούς εταίρους στο πλαίσιο της διεθνούς παρουσίας και πολιτικής της Ένωσης.
Υπό τα ανωτέρω δεδομένα, η Ελλάδα δεν καταψήφισε το σχέδιο ψηφίσματος των «77+Κίνα», αλλά προσάρμοσε τη θέση της με εκείνη της πλειοψηφίας των ευρωπαίων εταίρων της (22 συνολικά εταίροι απείχαν).
γ) Άλλωστε, με δεδομένους τους συσχετισμούς στη ΓΣ των Ηνωμένων Εθνών, το σχέδιο θα γινόταν ούτως ή άλλως δεκτό κατά πλειοψηφία και η Ελλάδα δεν είχε κανένα λόγο διαφοροποίησης από το πλαίσιο της ευρωπαϊκής θέσης (αποχή ή καταψήφιση).
δ) το κρισιμότερο είναι ότι το ψήφισμα ακόμη και αν οδηγούσε σε πρακτικά αποτελέσματα, δεν αφορά την ελληνική περίπτωση. Η Ελλάδα, με τη στήριξη των θεσμικών της εταίρων (κράτη- μέλη της ευρωζώνης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, EFSM/ESM και ΔΝΤ), πέτυχε το ιστορικά μεγαλύτερο "κούρεμα" δημοσίου χρέους κατεχόμενο από ιδιώτες σε εθελοντική βάση, δηλαδή χωρίς να δημιουργούνται παρενέργειες από τις εμπειρίες άλλων χωρών».
Οι αποφάσεις του Eurogroup τον Φεβρουάριο και Νοέμβριο του 2012

Ο κ. Βενιζέλος σπεύδει επίσης να υπογραμμίσει ότι «οι ειλημμένες αποφάσεις του Eurogroup του Φεβρουαρίου και Νοεμβρίου 2012, εμπεριέχουν, ουσιαστικά, μηχανισμό περαιτέρω μείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εκτός από το ήδη συντελεσθέν «κούρεμα» ύψους 180 δισ. ευρώ (80% ΑΕΠ) σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, με την αναδιάρθρωση που συνετελέσθη (εντυπωσιακή αύξηση της μέσης διάρκειας σε 16,5 έτη- 2,5 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο διάρκειας χρέους- εντυπωσιακή μείωση του μέσου επιτοκίου σε 2,1%, περίοδος χάριτος κλπ), το ελληνικό χρέος κατέστη:
α) απολύτως εξυπηρετήσιμο με ετήσιο κόστος μικρότερο κατά περίπου 60% από ό,τι πριν την αναδιάρθρωση.
β) διαχρονικά βιώσιμο σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup (βλ. σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής του EFSM/ESM κ. Κ. Ρέγκλινγκ)».
.
Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση