GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ιράν: Νότα διαμαρτυρίας στο Πακιστάν

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πακιστανό πρεσβευτή στην Τεχεράνη για να διαμαρτυρηθεί για τις παρεισφρήσεις "ανταρτ...


Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πακιστανό πρεσβευτή στην Τεχεράνη για να διαμαρτυρηθεί για τις παρεισφρήσεις "ανταρτών" από το Πακιστάν στο έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μετά τα επανειλημμένα συνοριακά επεισόδια που έχουν προκαλέσει τον θάνατο οκτώ ανθρώπων, μετέδωσε σήμερα το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
"Είναι απαράδεκτο τρομοκράτες και αντάρτες να επιτίθενται στη χώρα μας από το πακιστανικό έδαφος και να σκοτώνουν τους συνοριακούς μας φρουρούς", δήλωσε ο Ρασούλ Σαλαμί, διευθυντής στο υπουργείο Εξωτερικών αρμόδιος για τη δυτική Ασία όταν δέχθηκε τον πρεσβευτή Νουρ Μουχάμαντ Τζαντμάνι.
Ο υψηλόβαθμος ιρανός αξιωματούχος ζήτησε από την πακιστανική κυβέρνηση να "λάβει αυστηρά μέτρα για να αποτρέψει την επανάληψη περιστατικών αυτού του είδους".

Η επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν στο νοτιο-ανατολικό Ιράν, όπου κατοικεί μεγάλη σουνιτική κοινότητα σε μια χώρα της οποίας ο πληθυσμός είναι κατά πλειοψηφία σιιτικός, γειτονεύει με την επαρχία Μπαλουτσιστάν του Πακιστάν. Στην ιρανική επαρχία σημειώνονται συχνά επιθέσεις από σουνιτικές εξτρεμιστικές οργανώσεις αλλά και από λαθρεμπόρους ναρκωτικών.
Δύο ιρανοί μεθοριακοί φρουροί και ένας πακιστανός αξιωματικός παραστρατιωτικής οργάνωσης σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε συνοριακό επεισόδιο, σύμφωνα με πηγές στο Πακιστάν και το Ιράν.
Πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερα μέλη των ιρανικών δυνάμεων της τάξης, είχαν ήδη χάσει τη ζωή τους από τις αρχές Οκτωβρίου σε επιθέσεις ενόπλων ανταρτών στην επαρχία.
Η σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση Τζάις-ουλ Αντλ (Στρατός της Δικαιοσύνης) είχε εξάλλου απαγάγει από την ίδια επαρχία τον Φεβρουάριο πέντε ιρανούς μεθοριακούς φρουρούς. Οι τέσσερις αφέθηκαν ελεύθεροι τον Απρίλιο, ωστόσο η τύχη του πέμπτου απαχθέντα παραμένει άγνωστη.
Στην πακιστανική επαρχία Μπαλουτσιστάν μαίνεται αυτονομιστική εξέγερση ενώ βίαιες συγκρούσεις σημειώνονται συχνά μεταξύ μουσουλμάνων σουνιτών και σιιτών.
Το Ιράν έχει ζητήσει επανειλημμένα από το Πακιστάν να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τις "παρεισφρήσεις τρομοκρατών" και έχει αναθέσει στους Φρουρούς της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα ιρανικού στρατού, τον έλεγχο των συνόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση