GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επικίνδυνα για την υγεία τα μπότοξ - μαϊμού! Το κριτήριο για μια θεραπεία αισθητικής...

Η κρίση έχει περιορίσει τις ακριβές πλαστικές επεμβάσεις, στρέφοντας τις Ελληνίδες σε μη επεμβατικές θεραπείες, όπως οι ενέσεις...



Η κρίση έχει περιορίσει τις ακριβές πλαστικές επεμβάσεις, στρέφοντας τις Ελληνίδες σε μη επεμβατικές θεραπείες, όπως οι ενέσεις μπότοξ, οι οποίες είναι σημαντικά πιο φθηνές...
Πολλές όμως από τις 30.000 συνεδρίες που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στη χώρα μας δεν έχουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, για μια σειρά από λόγους. Οταν το υλικό είναι καλής ποιότητας, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι αναμενόμενο και προβλέψιμο. Στην περίπτωση όμως που η πηγή του είναι... περίεργη ή δεν φέρει την ειδική σήμανση «CE», κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την επιτυχή έκβαση της θεραπείας.

Δεδομένου ότι τις περισσότερες φορές οι διορθώσεις που πραγματοποιούνται στο πρόσωπο αφορούν μερικά χιλιοστά, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο υλικό. Πολύ συχνές είναι παρενέργειες όπως πρηξίματα, υπερδιόρθωση και σε βάθος χρόνου πιθανώς κοκκιώματα και δυσμορφίες, εξαιτίας της κακής ποιότητας του υλικού.

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν σκευάσματα που προέρχονται από διάφορες ασιατικές χώρες και τα οποία είναι αμφίβολης ποιότητας. Ειδικά όσον αφορά τη βοτουλινική τοξίνη (μπότοξ), εκτός από την ποιότητα του υλικού, που πρέπει να είναι αναγνωρισμένο από ευρωπαϊκές εταιρείες, ένας ακόμη παράγοντας είναι και η ποσότητα του υλικού που θα χρησιμοποιήσει ο γιατρός.

Γυναίκες και άνδρες που πραγματοποίησαν εφαρμογή μπότοξ πριν από έναν μήνα εμφανίζουν πλήρη κινητικότητα στο πρόσωπό τους. Αυτό υποδηλώνει ότι χρησιμοποιήθηκε προϊόν άγνωστης προέλευσης ή προϊόν μειωμένης δραστικότητας ή ποσότητα μικρότερη από την προβλεπόμενη.
«Ανάμεσα στη σωστή και μη εφαρμογή των ενέσιμων θεραπειών αυτών της πλαστικής χειρουργικής υπάρχει μια λεπτή ισορροπία», σημειώνει ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής και της Διεθνούς Ενωσης Πλαστικών Χειρουργών.

Σύμφωνα με τον κ. Γαϊτάνη, στην περίπτωση που η ισορροπία αυτή ξεπεραστεί, οδηγεί σε αποτέλεσμα διαφορετικό από εκείνο που προσδοκά ο ασθενής: «Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή πριν από τη θεραπεία στην επιλογή του κατάλληλου υλικού, ανάλογα με την περιοχή εφαρμογής, καθώς και του γιατρού, ο οποίος θα πρέπει να είναι άρτια καταρτισμένος και έμπειρος».

Το κριτήριο

Για μια θεραπεία αισθητικής -εξηγεί- καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι να μην έχουν ως αποκλειστικό κριτήριο για την επιλογή της το κόστος. Να βασίζονται περισσότερο στη σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα σε γιατρό και ασθενή.

Οσοι δηλαδή επιλέγουν τις θεραπείες της αισθητικής ιατρικής και πλαστικής χειρουργικής για να βελτιώσουν την εικόνα τους και να επιτύχουν ένα όμορφο, φυσικό και ασφαλές αποτέλεσμα, καλό θα είναι να μην κάνουν «εκπτώσεις» στην ποιότητα, την ασφάλεια και τη διάρκεια των εφαρμογών αυτών.

Οι μη επεμβατικές θεραπείες πλαστικής χειρουργικής που βοηθούν να βελτιωθεί η εμφάνιση του προσώπου παρουσιάζουν αυξητική τάση σε αριθμό εφαρμογών ταχύτατα κάθε χρόνο.

Πιο δημοφιλής είναι η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη, το γνωστό μπότοξ. Εφαρμόζεται συνήθως στο μέτωπο και γύρω από τα μάτια για να παγώσει και να ακινητοποιήσει τους μυς στις περιοχές αυτές, τεντώνοντας παράλληλα το δέρμα.

Ακολουθούν σε συχνότητα εφαρμογής το υαλουρονικό οξύ, αγαπημένο για όγκο στα χείλη, καθώς και γέμισμα στις ρυτίδες γύρω από το στόμα (ρινοπαρειακές), η μεσοθεραπεία προσώπου και οι θεραπείες ανανέωσης και ανάπλασης προσώπου με λέιζερ και χρήση ραδιοσυχνοτήτων.

Οι συγκεκριμένες θεραπείες δεν είναι φθηνές, αλλά κοστίζουν σαφώς λιγότερο από τις επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής. Το κόστος για μία θεραπεία με μπότοξ κυμαίνεται από 250 έως 300 ευρώ. Το ενέσιμα χορηγούμενο υαλουρονικό οξύ κοστίζει περίπου 300 ευρώ, η μεσοθεραπεία προσώπου από 200 έως 250 ευρώ, ενώ για τις θεραπείες ανανέωσης και ανάπλασης προσώπου οι ενδιαφερόμενοι πληρώνουν συνήθως 150 ευρώ.

Η τιμή εξαρτάται και από την περιοχή όπου θα γίνει η εφαρμογή, την ποσότητα και το είδος του υλικού που θα εφαρμοστεί.

Αυξητικές τάσεις

«Δεν θα έκανα ξανά μπότοξ, καθώς όταν το έκανα έδειχνα σαν τρελή»! Η ομολογία ανήκει στη 40χρονη Γκούινεθ Πάλτροου, η οποία πάντως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αφεθεί στο χειρουργικό νυστέρι, αλλά έπειτα από μία δεκαετία, όταν δηλαδή θα είναι 50 ετών.

Οι μη επεμβατικές θεραπείες πλαστικής χειρουργικής που βοηθούν να βελτιωθεί η εμφάνιση του προσώπου παρουσιάζουν αυξητική τάση κάθε χρόνο. Αν δεν τηρηθούν οι κανόνες σωστής εφαρμογής, πολύ συχνές είναι οι παρενέργειες όπως πρηξίματα, υπερδιόρθωση και σε βάθος χρόνου πιθανώς κοκκιώματα και δυσ-μορφίες

Η μαρτυρία της 50χρονης Σοφίας
Το αποτέλεσμα σε δύο μήνες... ξεφούσκωσε!

«Πλήρωσα 150 ευρώ για μπότοξ, για να έχω -όπως μου είπαν- αποτέλεσμα το οποίο θα διαρκούσε έξι έως επτά μήνες. Η διαφορά ήταν ελάχιστη και για πολύ μικρό διάστημα. Προφανώς είχε χρησιμοποιηθεί μικρότερη ποσότητα του υγρού».

Τα παραπάνω αναφέρει στο «Εθνος» η 50χρονη κ. Σοφία, ελεύθερη επαγγελματίας, η οποία πίστευε ότι τα χρήματά της θα έπιαναν τόπο: «Μία φίλη μου με παρότρυνε να πάω σε έναν πολύ γνωστό Αθηναίο γιατρό και να κάνω μπότοξ στο μέτωπο, για να σβήσουν οι ρυτίδες. Το κόστος ήταν πολύ πιο χαμηλό απ' όσο μου είχαν πει άλλοι. Θεωρώ, τελικά, ότι έκανα μία ανοησία, την οποία δεν σκοπεύω να επαναλάβω».

«Οταν γύρισα στο σπίτι», λέει, «δεν μπορούσα να διακρίνω καμία σοβαρή διαφορά. Πήρα τηλέφωνο στο ιατρείο και μου είπαν να κάνω υπομονή, θα φανεί το αποτέλεσμα το πολύ έπειτα από δέκα μέρες και θα διαρκέσει πάνω από έξι μήνες.

Σας διαβεβαιώνω ότι -αυτό το ελάχιστο αποτέλεσμα- διήρκεσε λιγότερο από δύο μήνες. Μου είπαν να πάω για να μου ξανακάνουν την ένεση. Δεν είχα διάθεση να το κάνω. Είναι πεταμένα λεφτά. Το ίδιο αποτέλεσμα είχε και η φίλη μου, με την οποία πήγαμε μαζί. Αποτυχία".

Η βοτουλινική τοξίνη
Αντίδοτο στις ρυτίδες και στον... πονοκέφαλο

Τα 25 κλείνει φέτος η δημοφιλής θεραπεία αντιγήρανσης με μπότοξ. Η βοτουλινική τοξίνη, όπως είναι η επιστημονική της ονομασία, δεν είναι... αντίδοτο μόνο στις ρυτίδες. Εκτός από την αισθητική της χρήση, βρίσκει εφαρμογές στην αντιμετώπιση του πονοκεφάλου και της υπεριδρωσίας.

Το μπότοξ έχει πάρει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) για την αντιμετώπιση της ημικρανίας που δεν υποχωρεί με κοινά αναλγητικά. Οι Αρχές της Μεγάλης Βρετανίας ενέκριναν τις ενέσεις μπότοξ στο κεφάλι και στον λαιμό για να μετριαστεί ο ανυπόφορος πόνος από τις ημικρανίες.

Χρησιμοποιείται, επίσης, για την αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας, κατά την οποία παράγεται υπερβολικά μεγάλη ποσότητα ιδρώτα από τους ιδρωτοποιούς αδένες. Η υπερέκκριση ιδρώτα εντοπίζεται σε παλάμες, πέλματα και μασχάλες και, εκτός από κακοσμία και μυκητιάσεις, δημιουργεί και έντονη αμηχανία στον πάσχοντα. Η αλλαντική τοξίνη, όμως, σταματά την παραγωγή του, παραλύοντας το ερέθισμα που διεγείρει τη λειτουργία του αδένα.

Η βασική του εφαρμογή, πάντως, παραμένει η αντιμετώπιση των ρυτίδων. Αποτελεί μία φυσική, επεξεργασμένη πρωτεΐνη, που σε πολύ μικρές δόσεις δρα στον μυ. Αναστέλλει τη μετάδοση νευρικού ερεθίσματος, ώστε ο μυς να μην κάνει συσπάσεις.

Εφαρμόζεται και δρα τοπικά, χωρίς να απορροφάται από τον οργανισμό. Μετά την πάροδο της θεραπείας, οι ρυτίδες επανέρχονται στην προηγούμενη κατάστασή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση