GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συνάντηση Κουτσούμπα – Κυπριανού

Η τούρκικη επιθετικότητα στην περιοχή και άλλες εξελίξεις που αφορούν την εξέλιξη της κρίσης και τα προβλήματα που βιώνουν οι λαοί ε...


Η τούρκικη επιθετικότητα στην περιοχή και άλλες εξελίξεις που αφορούν την εξέλιξη της κρίσης και τα προβλήματα που βιώνουν οι λαοί εξαιτίας των συγκεκριμένων πολιτικών που ακολουθούνται από τις κυβερνήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, σήμερα το απόγευμα στα γραφεία της ΚΟ του ΚΚΕ στην Βουλή.
«Η επιθετικότητα και η ένταση της προκλητικότητας της Τουρκίας ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας έχει να κάνει οπωσδήποτε κατά την άποψη του ΚΚΕ και με τα ζητήματα, κυρίως με τα ζητήματα των ενεργειακών δρόμων, των αντιθέσεων και ανταγωνισμών που αυτά δημιουργούν, οι υδρογονάνθρακες στη περιοχή, η εξόρυξή τους και βεβαίως από αυτή την άποψη θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι λαοί για να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα σε όφελος των λαών, σε όφελος της ειρήνης» επισήμανε ο κ. Κουτσούμπας.
Τόνισε ότι «και στη χώρα μας και ευρύτερα στην περιοχή, η πρόσδεση στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ δεν αποτελούν και αποδεικνύεται αυτό και από τις τελευταίες εξελίξεις, εγγύηση για την ασφάλεια, για μια σταθερή ειρήνη για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της Ελλάδας, της Κύπρου, άλλων χωρών και λαών της περιοχής.»
«Και από αυτή την άποψη είναι χαρακτηριστική η σημερινή επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ και οι δηλώσεις με την ελληνική κυβέρνηση, με τον Έλληνα πρωθυπουργό που δείχνει ότι κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, κάτω από την ομπρέλα των Αμερικάνων και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή δεν μπορεί να γίνει ούτε ουσιαστικός διάλογος, ούτε προώθηση των συμφερόντων και του λαού της Ελλάδας και των λαών της περιοχής» είπε ο κ. Κουτσούμπας προσθέτοντας «αντίθετα συνεχώς θα πληρώνουμε υπέρογκες, τεράστιες αμυντικές δαπάνες, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε και ο πρωθυπουργός, λέγοντας μάλιστα με υπερηφάνεια ότι «η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των αμυντικών εξοπλισμών ελέω ΝΑΤΟ» και βεβαίως αυτά να συμβαίνουν σε συνθήκες κρίσης, ανέχειας φτώχειας, εκμετάλλευσης του ελληνικού λαού, της ελληνικής νεολαίας, ύπαρξης μεγάλης ανεργίας.»
«Το ΚΚΕ με αφορμή και αυτή την συνάντηση θα ήθελε να επισημάνει ξανά ότι σταθερή θέση μας, επιδίωξή μας είναι μέσα από τον διάλογο, μέσα από την κοινή πάλη κυρίως των λαών της Ελλάδας, της Κύπρου, όλων των λαών της Ευρώπης, των λαών της περιοχής να οδηγηθούμε σε μια δίκαιη, βιώσιμη λύση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και βεβαίως έτσι όπως προτείνουν τα κόμματά μας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια προσωπικότητα, χωρίς εγγυητές και προστάτες, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα με τον λαό κυρίαρχο να ζει ειρηνικά, τόσο η ελληνοκυπριακή κοινότητα όσο και η τουρκοκυπριακή κοινότητα» κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.
Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, είπε ότι για τα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο, την Ελλάδα, την ΕΕ, αλλά και άλλα διεθνή ζητήματα, σημειώνεται σχεδόν ταύτιση των αναλύσεων ΚΚΕ και ΑΚΕΛ.
«Είναι και δική μας πεποίθηση ότι η πρόσφατη τουρκική επιθετικότητα έχει να κάνει με τους ενεργειακούς δρόμους και με το ενδιαφέρον της Τουρκίας αλλά και των συμμάχων της αναφορικά με τον ενεργειακό πλούτο που έχει βρεθεί στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τον φυσικό πλούτο που υπάρχει στην λεκάνη της Μεσογείου, ιδιαίτερα στην Α. Μεσόγειο» είπε ο κ. Κυπριανού, τονίζοντας ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να «τα αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα από τη μια και εφόσον έχουμε προβεί στις σωστές αναλύσεις.»
«Θέλω να ξεκαθαρίσω ακόμα μια φορά ότι μας στεναχωρεί ο τρόπος με τον οποίο η διεθνής κοινότητα έχει αντιδράσει σε αυτήν την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα» υπογράμμισε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι «εμείς συγκρίνουμε αυτήν την ενέργεια της Τουρκίας με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983 και αναμέναμε ότι θα ήταν σθεναρή η αντίδραση από την διεθνή κοινότητα όπως ήταν και το 2011 όταν και πάλι η Τουρκία προσπάθησε να εκβιάσει με ένα παρόμοιο τρόπο.»
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ είπε ότι «πρέπει η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να επαναξιολογήσει και να επανεκτιμήσει την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί.
Είναι προφανές ότι οι στρατηγικοί μας εταίροι, όπως του κατονομάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν μπήκαν στον κόπο να μας στηρίξουν έναντι αυτή της τουρκικής προκλητικότητας, δυστυχώς, διότι αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντά τους.»
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό πως ο σύγχρονος κόσμος λειτουργεί βάσει συμφερόντων, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να δούμε διαχρονικά ποιοι είναι εκείνοι που μας στηρίζουν και ποιοι είναι εκείνοι που προσπαθούν να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα σε βάρος της Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας.»
Τόνισε ότι επ” αυτών των ζητημάτων υπήρξε συμφωνία με το ΚΚΕ και πρόσθεσε «θα πρέπει να επιδιωχθεί να υπάρξει άσκηση επιρροής στην Τουρκία έτσι ώστε να τερματίσει την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.»
«Δικός μας στόχος είναι, εφόσον ξεπεραστεί αυτή η κρίση που έχει προκληθεί με τουρκική ευθύνη, να επαναρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος στον οποίο πρέπει να πάμε με σύνεση, συνέπεια και σοβαρότητα, με στόχο το συντομότερο δυνατό την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό που θα βασίζεται σε συμφωνημένες αρχές που καθορίζονται από το διεθνές και το ευρωπαϊκό Δίκαιο, από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου.»
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης, προσθέτοντας: «θεωρούμε ότι αυτό δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός άλλου, πλην εκείνων που θέλουν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή» και τόνισε ότι «εμείς επιμένουμε ότι εκείνο που θα πρέπει να επιδιωχθεί είναι η αποκλιμάκωση της έντασης και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την λύση στο Κυπριακό.»
Αναφορικά με τα ζητήματα της οικονομίας είπε ότι είναι κοινή διαπίστωση ότι οι συνταγές που ακολουθεί η ΕΕ «οδηγούν τους λαούς, στην φτώχεια, στην εξαθλίωση, στη μιζέρια, και συσσωρεύουν τον πλούτο στα χέρια ενός μικρού αριθμού ανθρώπων.»
«Χρειάζεται αλλαγή πολιτικών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αν θέλουμε να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αυτά τα προβλήματα και προς αυτή την κατεύθυνση το ΑΚΕΛ θα στρέψει την προσοχή του συνεργαζόμενο με όλα εκείνα τα κόμματα που συμμερίζονται αυτές τις απόψεις σε μια προσπάθεια να πείσουμε ότι αν θέλουμε το συμφέρον των λαών θα πρέπει να ακολουθήσουμε εντελώς διαφορετικές πολιτικές από τις σημερινές» είπε ο κ. Κυπριανού.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ ευχαρίστησε τον κ. Κουτσούμπα για την σθεναρή στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα του Κυπριακού λαού «για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.»
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση