GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η βία στα γήπεδα πρέπει να σταματήσει

Με αφορμή τον θάνατο του φιλάθλου του Εθνικού Πειραιώς Κώστα Κατσούλη, και ενόψει της πρωτοβουλίας της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Συλ...



Με αφορμή τον θάνατο του φιλάθλου του Εθνικού Πειραιώς Κώστα Κατσούλη, και ενόψει της πρωτοβουλίας της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Συλλόγων Ηρακλείου, για σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης την Κυριακή, 5 Οκτωβρίου με σκοπό την πάταξη της βίας στα γήπεδα, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης υπέβαλε μια σειρά προτάσεων -συμβάλλοντας στον δημόσιο διάλογο- προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Τασούλα.

Ο κ. Λ. Αυγενάκης στην παρέμβασή του επισημαίνει ότι «η καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα απαιτεί συνδυασμένη στόχευση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και η πολιτεία να δείξει τη βούλησή της για την αντιμετώπιση του φαινομένου σε μια σύγχρονη, ρεαλιστική, εφαρμόσιμη και κοινωνικά αποδεκτή βάση.»

Aναλυτικά το κείμενο της παρέμβασης:

Με αφορμή τον θάνατο του φιλάθλου του Εθνικού Πειραιώς κ. Κώστα Κατσούλη, επανέρχεται με τον πλέον επιτακτικό τρόπο το ζήτημα της καταπολέμησης της βίας στα γήπεδα. Το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα και γενικότερα της βίας στις σύγχρονες κοινωνίες, έχει λάβει ακραίες διαστάσεις. Ωστόσο, η βία στα γήπεδα, αποτελεί και κοινωνικό θέμα και όχι μόνο αθλητικό.

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα αποκαλύπτεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών πιστεύει ότι η ατιμωρησία της βίας στα γήπεδα αποτελεί την κυριότερη αιτία διαιώνισής της και επιρρίπτει τις ευθύνες στις διοικήσεις των ομάδων, ενώ το 50% των φιλάθλων εκτιμά ότι η συχνότητα των συμπλοκών στα γήπεδα έχει σαφώς αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Οκτώ στους δέκα φιλάθλους εκφράζουν την άποψη ότι η χρήση αλκοολούχων ποτών και ναρκωτικών ουσιών έχουν σοβαρό μερίδιο ευθύνης στην εκδήλωση κρουσμάτων χουλιγκανισμού, αλλά παράλληλα το ίδιο ποσοστό (80%) συναρτά το φαινόμενο με τη γενική έκπτωση αξιών της κοινωνίας. Σύμφωνα με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, η στάση των αρχών απέναντι σε όσους βιαιοπραγούν στα γήπεδα πρέπει να είναι άτεγκτη, ενώ τα περισσότερα επικριτικά σχόλια συγκεντρώνουν οι διοικήσεις των ομάδων, αλλά και οι αθλητικές εφημερίδες.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η πολιτεία οφείλει παρέμβει άμεσα και να διασφαλίσει τους αθλητικούς χώρους από κάθε εγκληματική πράξη, να δείξει τη βούλησή της για την αντιμετώπιση του φαινομένου σε μια σύγχρονη, ρεαλιστική, εφαρμόσιμη και κοινωνικά αποδεκτή βάση.

Σε αυτή την προσπάθεια οι παρακάτω προτάσεις μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση, αλλά κυρίως στην πρόληψη της γηπεδικής βίας:

1. Η χρήση κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης σε όλα τα γήπεδα, ώστε να υπάρχει υλικό για την καταγραφή τυχόν επεισοδίων.

2. Η θέσπιση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου με πλήρες ονοματεπώνυμο του κατόχου. Αγορά του εισιτηρίου με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή με πληρωμή του μέσω διαδικτύου, με τα πλήρη στοιχεία του.

3. Σε περιπτώσεις εκτρόπων και πρόκλησης επεισοδίων να γίνεται εκκένωση του γηπέδου είτε οριστική διακοπή του αγώνα με επιβαρυντικό φύλλο αγώνα κατά της ομάδας οι οπαδοί της οποίας δημιούργησαν τα έκτροπα.

4. Επιπλέον, είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση της λειτουργίας συνδέσμων φιλάθλων με κεντρική εποπτεία από τις ομάδες, οι οποίες θα ευθύνονται και ποινικά για πρόκληση επεισοδίων από τους οπαδούς.

5. Στην έμμεση αποτροπή του φαινομένου, θα συνέβαλε και ο κίνδυνος αποκλεισμού για την ομάδα από τυχόν έξοδο σε ευρωπαϊκές διασυλλογικές οργανώσεις τη δεύτερη φορά πρόκλησης επεισοδίων σε αγώνα πρωταθλήματος ή κυπέλλου. Αφαίρεση 3 βαθμών από το ήδη τρέχον πρωτάθλημα.

6. Επιπλέον, είναι απαραίτητος ο έλεγχος στις εισόδους των γηπέδων με μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλων, τύπου αεροδρομίου, για την ανίχνευση μεταλλικών αντικειμένων προς ρίψη ή αντικειμένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόκληση σωματικών βλαβών.

7. Στέρηση εισόδου σε οπαδούς και παράγοντες αν διαπράξουν ποινικό αδίκημα εντός γηπέδου και στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο. Πλήρης απαγόρευση αν η ποινική πράξη επαναληφθεί. Η ποινή είναι στη διακριτική ευχέρεια του αθλητικού εισαγγελέα, ο οποίος θα κρίνει το εύρος της ποινής.

8. Το κλίμα που κυριαρχεί στον αθλητικό χώρο πολλές φορές επιδεινώνει την κατάσταση στις κερκίδες. Συνεπώς, σε αθλητές που συμπλέκονται, πρέπει να επιβάλλεται άμεση αποβολή και τιμωρία τους με χρηματικό πρόστιμο και τιμωρία τους με τουλάχιστον 2 αγωνιστικές.

9. Απαγόρευση των μετακινήσεων οπαδών με πρόβλεψη αλλαγής του μέτρου αν οι καταστάσεις το ευνοούν.

10. Στο μάθημα της Γυμναστικής στα σχολεία, η υποχρεωτική επιμόρφωση φίλαθλης συμπεριφοράς για τη δημιουργία ορθού χαρακτήρα των νέων ως προς την παρουσία τους σε αθλητικούς χώρους, είτε με την ιδιότητα του αθλητή, είτε του φίλαθλου μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην καλλιέργεια ειρηνικής και φίλαθλης συμπεριφοράς.»

Τέλος, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής ερωτά τον Υπουργό σε ποιες ενέργειες προτίθεστε θα προβεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά η βία στα γήπεδα και ζητά να εξετάσει τις εν λόγω προτάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση