GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Κολ για την Μέρκελ : "Δεν ήξερε να φάει με μαχαίρι και πιρούνι..."

"Η κυρία Μέρκελ δεν ήξερε να τρώει σωστά με πιρούνι και μαχαίρι. Στα επίσημα γεύματα και δεξιώσεις τριγυρνούσε άσκοπα με αποτέλεσμα ...

"Η κυρία Μέρκελ δεν ήξερε να τρώει σωστά με πιρούνι και μαχαίρι. Στα επίσημα γεύματα και δεξιώσεις τριγυρνούσε άσκοπα με αποτέλεσμα να την ανακαλέσω στην τάξη πολλές φορές" λέει ο πρώην μέντορας της

Εκφράσεις άκρως προσβλητικές για τους πολιτικούς του αντιπάλους φιλοξενεί στο νέο του βιβλίο ο πρώην Γερμανός Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, συμπεριλαμβανομένης της Άνγκελα Μέρκελ, της οποίας μάλιστα θεωρείται, ο πολιτικός μέντορας.
Όπως αναφέρει η ελληνική υπηρεσία της Deutche Welle, την ερχόμενη Τετάρτη ο Κολ θα παραστεί αυτοπροσώπως στην παρουσίαση του βιβλίου που τιτλοφορείται «Από την Πτώση του Τείχους στην Επανένωση».
Το βιβλίο δεν περιλαμβάνει νέα στοιχεία για εκείνη την περίοδο. Πρόκειται ουσιαστικά για μια πιο συνοπτική αναδημοσίευση των απομνημονευμάτων του που κυκλοφόρησαν πριν από πέντε χρόνια.

Εκρηκτικά σημεία
Το ενδιαφέρον ωστόσο από πολιτική οπτική γωνία είναι τα όσα καταμαρτυρεί ο πρώην καγκελάριος για πολιτικούς φίλους και εχθρούς. Και εκεί ακριβώς βρίσκονται τα «εκρηκτικά» σημεία του βιβλίου. Όπως αποκαλύπτει το Spiegel, στις μαγνητοφωνημένες αυτές συζητήσεις ο Χέλμουτ Κολ δεν αφήνει κανέναν, που να μην τον περάσει γενεές δεκατέσσερις.
Στην καγκελάριο Μέρκελ, για παράδειγμα, που θεωρείται ο πολιτικός της μέντορας, καταλογίζει κακούς τρόπους. «Η κυρία Μέρκελ δεν ήξερε να τρώει σωστά με πιρούνι και μαχαίρι. Στα επίσημα γεύματα και δεξιώσεις τριγυρνούσε άσκοπα με αποτέλεσμα να την ανακαλέσω στην τάξη πολλές φορές».
Ιδιαίτερα καυστικός ήταν εναντίον δύο κατηγοριών: των κομματικών του αντιπάλων που το Σεπτέμβριο του 1989, στο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στη Βρέμη προετοίμαζαν την πτώση του και εκείνων που τάχθηκαν εναντίον του μετά το σκάνδαλο των ανώνυμων μέχρι και σήμερα χορηγών του CDU.
O Χελμουτ Κολ κατάφερε στο κομματικό συνέδριο να αδρανοποιήσει τους αντιπάλους του, αλλά οι δημοσκοπήσεις ήταν αρνητικές και πολλοί είχαν προβλέψει εκλογική πανωλεθρία στις επικείμενες εκλογές. Δύο μήνες αργότερα έπεσε το Τείχος και ο τότε καγκελάριος κατήγαγε περιφανή νίκη στις εκλογές του Ιανουαρίου του 1991 ως καγκελάριος της ένωσης.

Υπόθεση με τις ανώνυμους χορηγούς
Ιδιαίτερα επικριτικός όμως είναι εναντίον εκείνων που του γύρισαν τα νώτα όταν μαθεύτηκε η υπόθεση των παράνομων χορηγιών τέλος του 1990. Η πηγή των χρημάτων παραμένει άγνωστη ακόμη και μέχρι σήμερα. Ο Κολ είχε δώσει το λόγο του ότι δεν πρόκειται να την αποκαλύψει. Η υπόθεση προκάλεσε τεράστια ζημιά στο γόητρο του Κολ, αμφισβητήθηκε μάλιστα για ένα διάστημα η πολιτική του συνεισφορά με αποτέλεσμα να αναδειχθεί αργότερα πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος η Άγκελα Μέρκελ.
Αλλά και η σχέση του Κολ με τον αμέσως διάδοχό του στην ηγεσία του κόμματος, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπέστη βαριά ζημιά, αν και οι εκφράσεις του γι' αυτόν είναι πιο ήπιες.
Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση