GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ΕΚΤ άδειασε την Ελλάδα και τις τράπεζες και το πολιτικό τσίρκο συνεχίζεται...

Γράφει ο Πέτρος Λεωτσάκος. Το άδειασμα της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες και προς την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί πολύ ηχηρ...



Γράφει ο Πέτρος Λεωτσάκος.

Το άδειασμα της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες και προς την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί πολύ ηχηρή αρνητική έκπληξη…
Η εναπομείνασα κατατρεγμένη και αποδεκατισμένη επενδυτική κοινότητα ας προετοιμαστεί για πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο προς την ζώνη των 900-800 μονάδων που αποτελεί και το fair value, την δίκαιη αξία του καταρρακωμένου ελληνικού χρηματιστηρίου.

Γιατί η αγορά θα οδηγηθεί στις 900-800 μονάδες στο βασικό και αισιόδοξο σενάριο γιατί υπάρχει και το απαισιόδοξο σενάριο των 650 μονάδων; Η Ελλάδα, οι τράπεζες και το χρηματιστήριο χρειάζονται πολιτική σταθερότητα και στήριξη από τις κεντρικές τράπεζες. Ο M. Draghi της ΕΚΤ όχι απλά άδειασε τις ελληνικές τράπεζες αλλά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα έχει μηδενικό αντίκτυπο στο ελληνικό banking αλλά και στο ευρωπαϊκό.
Ταυτόχρονα το veto που έθεσε και προς στην Ελλάδα ότι χωρίς προγράμματα και μεταρρυθμίσεις δεν θα λάβουν οι τράπεζες ρευστότητας αποτελεί τρανή απόδειξη ότι η ΕΚΤ τάσσεται κατά των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης να τελειώσει με τα μνημόνια. Είχαν καλλιεργηθεί – όπως πάντα λανθασμένα – οι προσδοκίες ότι η ΕΚΤ αποδεχόμενη και assets τραπεζών κάτω από ΒΒΒ δηλαδή και Β που είναι η βαθμολογία της Ελλάδος, θα μπορούσαν να αντλήσουν 8-9 ή ακόμη και 10 δισεκ. ενώ η όπως πάντα ακραία Citigroup είχε προβλέψει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν έως και το 12,5% του ενεργητικού τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ η οποία έθεσε δύο κριτήρια 1) ως προς τα collaterals με ελάχιστο όριο το 25% και 2)την εξάρτηση της παροχής ρευστότητας έναντι ABS στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών με τις μεταρρυθμίσεις που υποχρεούται να υλοποιήσει η Ελλάδα, αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει όφελος για τις ελληνικές τράπεζες. Με βάση ενδείξεις το τελικό όφελος είναι αμφίβολο αν θα φθάσει σε ρευστότητα τα 4-5 δισεκ. ευρώ σε ένα θετικό σενάριο. Βέβαια η ΕΚΤ την ρήτρα των μεταρρυθμίσεων την έθεσε για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες όπερ σημαίνει ότι η ΕΚΤ υποχρεώθηκε να υιοθετήσει την πολιτική, τις συστάσεις και την στρατηγική της Γερμανίας. Ουσιαστικά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για τις ελληνικές τράπεζες είναι αέρας κοπανιστός. Οι ελληνικές τράπεζες δέχθηκαν ένα πολύ ισχυρό σοκ, προσδοκούσαν ότι θα μπορούσαν να αντλούν ρευστότητα και αυτή η προσδοκία διαψεύστηκε παταγωδώς.
Ωστόσο η διάψευση αυτή των προσδοκιών έχει προβληματίσει ακόμη περισσότερο τις ελληνικές τράπεζες καθώς ενόψει των stress tests που θα ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου είναι ξεκάθαρο ότι ανησυχούν για τα αποτελέσματα. Αν μέσω Γερμανίας η ΕΚΤ θέλει να εξαντλήσει την αυστηρότητα της στην Ελλάδα; Αν η ΕΚΤ για να καταστήσει αξιόπιστα τα stress tests μετατρέψει τις ελληνικές τράπεζες σε αποδιοπομπαίους τράγους για να κερδίσει σε αξιοπιστία; Σε αυτό το πάζλ ερωτημάτων, δεν μπορεί ουδείς να αψηφήσει την στάση των hedge funds.
Στο road show που πραγματοποίησε η Bank of America Merrill Lynch στο Λονδίνο για τις ελληνικές τράπεζες τα hedge funds ήταν ξεκάθαρα. Εκτιμούν ότι θα υποστούν και άλλες ζημίες από τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα λόγω των stress tests των ελληνικών τραπεζών. Εκτιμούν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αποτύχουν στα stress tests Εκτιμούν ότι το διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου θα υποχρεώσει πολλά funds να επαναξιολογήσουν την στρατηγική τους στην Ελλάδα.Εκτιμούν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα οδηγηθούν σε νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ακόμη και όσες περάσουν τα stress tests οριακά. Δηλαδή η πλειοψηφία των ξένων θεσμικών που είναι τα hedge funds, πιστεύουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Από όλα αυτά τι προκύπτει; Ότι η ΕΚΤ άδειασε τις ελληνικές τράπεζες και κατεδάφισε τις προσδοκίες και η πλειοψηφία των hedge funds που είναι οι μέτοχοι των τραπεζών να εκτιμούν ότι οι τράπεζες θα υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου σε χαμηλότερες τιμές. Σε αυτό το αρνητικό πάζλ θα πρέπει να προστεθεί και το πολιτικό τσίρκο που λέγεται πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα. Μια κυβέρνηση παραπαίουσα καταφεύγει σε φτηνά μικροπολιτικά κόλπα για να επιβιώσει όταν γνωρίζει ότι οι 180 βουλευτές για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας δεν συγκεντρώνονται άρα το αργότερο τον Μάρτιο του 2015 θα προκηρυχτούν εκλογές. Το πολιτικό τέλος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πλησιάζει, μπορεί να κέρδισαν χρόνο αλλά η ουσία παραμένει, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ αμφισβητούν τον Σαμαρά και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αμφισβητούν ευθέως τον Βενιζέλο. Αυτό δεν λέγεται κυβέρνηση, ονομάζεται θίασος περιφερόμενος που με ψέματα στην κοινωνία και περίσσεια δουλοπρέπειας στην Τρόικα προσπαθεί να μείνει γαντζωμένη στην εξουσία. Ο ρους της ιστορίας δεν αλλάζει, η κυβέρνηση θα υποστεί συντριπτική ήττα από ένα κόμμα αριστεριστών που δεν έχει ξεκάθαρη γραμμή και πολιτική για μείζονα ζητήματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι ότου να γίνει αντιληπτός από τις αγορές τι σχεδιάζει σε βασικά ζητήματα οικονομικής πολιτικής, θα έχει προκαλέσει sell off στο χρηματιστήριο και μακρά περίοδος πολιτικής αστάθειας. Δεν το αναφέρουμε με όρους καταστροφολογίας αλλά η Ελλάδα από ένα μοντέλο κάκκιστο αλλά κάπως αποδεκτό από τις αγορές, θα περάσει σε ένα αριστερό μοντέλο διακυβέρνησης που ούτε έχει εφαρμοστεί, ούτε κανείς γνωρίζει με ακρίβεια. Δεν επικαλούμαστε για bank run στις καταθέσεις των τραπεζών, τα επιχειρήματα των ανόητων που προσφάτως ειπώθηκαν, αλλά για μια διάθεση από τα hedge funds που είναι οι κύριοι επενδυτές του χρηματιστηρίου και των ομολόγων, να ρευστοποιήσουν γιατί πιστεύουν ή θα πιστέψουν ότι το πάρτι στην Ελλάδα έλαβε τέλος. Δυστυχώς λίγοι έχουν καταλάβει ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα με όρους αγοράς δούλεψε για τα hedge funds και όχι για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Οι έλληνες μικρομέτοχοι είναι κατεστραμμένοι, χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση και δυστυχώς κανείς δεν τους δίνει σημασία.
Το συμπέρασμα Σε ένα περιβάλλον όπου η ΕΚΤ αδειάζει τις ελληνικές τράπεζες, τα stress tests πλησιάζουν και ο θίασος, το πολιτικό τσίρκο συνεχίζεται η τύχη της αγοράς είναι προδιαγεγραμμένη. Το fair value του ελληνικού χρηματιστηρίου βρίσκεται στις 900-800 μονάδες….

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση