GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΣΟΚ στην Τουρκία...

Είναι μια περίπλοκη εξίσωση, αλλά δεν είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιλυθεί αναφέρει δημοσίευμα της ναυαρχίδας του τουρκικού τύπο...



Είναι μια περίπλοκη εξίσωση, αλλά δεν είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιλυθεί αναφέρει δημοσίευμα της ναυαρχίδας του τουρκικού τύπου και δείχνει εμφανώς την αμηχανία που έχει περιέλθει η τουρκική πολιτική στο Μεσανατολικό, ρίχνοντας ευθύνες για την κατάσταση στις ΗΠΑ.

Να θυμήσουμε ότι οι Κούρδοι είχαν προειδοποιήσει σχετικά την τουρκική ηγεσία για τα αποτελέσματα που θα φέρουν οι κινήσεις της με την "λάθος πολιτική" που ακολουθεί!
Αναμαίνονται αντιδράσεις συγκρουσιακού χαρακτήρα από τους Κούρδους και νέο γύρο πιό αιματηρό από όσα έχουμε δει ως τώρα.
Οι Κούρδοι πλέον με το όνειρο της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου εθνικού κράτους να απομακρύνεται λογω Τουρκίας, τους έχει φέρει προ τετελεσμένων.
Δείτε παρακάτω το δημοσίευμα της HURIET που αναφέρεται στο σχετικό θέμα:

"Είναι μια περίπλοκη εξίσωση, αλλά δεν είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιλυθεί"
Το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και το Levant (ISIL) ιδρύθηκε το 2013, με βάση τον Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ (ISI), που ονομαζόταν παλαιότερα από την ίδια την αλ-Κάιντα στη Μεσοποταμία (AQM). Το ISI ιδρύθηκε το 2004, ως αντίδραση στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Έτσι, οι ΗΠΑ είναι ο κορυφαίος ΥΠΟΚΡΙΤΗΣ σε αυτό το θέατρο από την αρχή.

Η μετονομασία της ISI, οφειλόταν σε έναν φαύλο ανταγωνισμό μεταξύ του Ιράκ και της Συρίας στους κλάδους της Αλ-Κάιντα από συνδεδεμένες ομάδες με μία ατμόσφαιρα εμφυλίου πολέμου στη Συρία, που ξεκίνησε το 2011.

Η Αl-Nusra Front ιδρύθηκε το 2012 σε μια εποχή όταν ο αυτοσχέδιος Ελεύθερος Συριακός Στρατ'ος (FSA), ο οποίος υποστηρίζεται από τη Δύση και τις πλούσιες σε πετρέλαιο αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, άρχισε να αποσυντίθεται. Η Al-Nusra επιβεβαιώθηκε από την Αλ-Κάιντα ως υποχείριο της Συρίας το 2013.

Μόλις ο Αl-Assad αντιλήφθηκε την κατακερματισμένη κατάσταση της αντιπολίτευσης, αποφάσισε να δράσει.

Η απελευθέρωση των μελών της Αλ-Κάιντα από τις φυλακές της Συρίας θα μπορούσε να ενδυναμώσει περαιτέρω τους ακραίους ισλαμιστές, που θα τους οδηγήσει τελικά στη Δύση, με τη βοήθεια των Ρώσων, που αρχίζουν να την θεωρούν ως μικρότερο κακό σε σχέση με τους τζιχαντιστές, επιτρέποντάς τους να κρατήσει την θέση του. (Είναι γνωστό ότι οι αεροπορικές δυνάμεις του Αl-Assad δεν έχουν χτυπήσει τις θέσεις ISIL, αλλά μάλλον εκείνες της FSA, η οποία δίνει την παρακάτω αιτιολόγηση στην Τουρκία και ζητώντας ταυτόχρονα από την ηγεσία των ΗΠΑ τη δημιουργία no-fly ζώνης πάνω από τον εναέριο χώρο της Συρίας.)

Έτσι, το ISIL ήρθε στο προσκήνιο το 2013 και άρχισε να αποκτά απίστευτη υποστήριξη - όχι μόνο στη Συρία αλλά και στο Ιράκ - χάρη στην αντι-σουνιτικό ριζοσπαστισμό της πρώην (σιιτικό) ο πρωθυπουργός Νούρι Αλ-Μαλίκι, που απρόθυμα υποστηρίζονται από δύο τις ΗΠΑ και το Ιράν.

Εν τω μεταξύ, το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) έχει ήδη αρχίσει να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Το PKK έχει μια ιστορία με το καθεστώς του Αλ-Άσαντ. Ο Ιδρυτικός ηγέτης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν είχε βασιστεί στην πρωτεύουσα της Συρίας τη Δαμασκό, χάρη στον Χάφεζ Αλ Άσαντ, πατέρα του Μπασάρ, έως ότου η Τουρκία απείλησε τη Συρία με πόλεμο το 1998 . Όλο αυτό τελείωσε με τη σύλληψη του Οτσαλάν το 1999.

Μετά από έναν αγώνα 30 ετών που κόστησε 40.000 ζωές, το PKK έχει τώρα τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με την τουρκική κυβέρνηση για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης. Αλλά αυτή είναι μια οργάνωση που δραστηριοποιείται στο Ιράν, το Ιράκ (όπου βασίζεται το στρατιωτικό αρχηγείο του) και τη Συρία. Αδελφή οργάνωση του στη Συρία, το Δημοκρατικό Κόμμα Ενότητας (PYD), είναι τώρα που παλεύει ενάντια στις ριζοσπαστικές ισλαμικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων του ISIL, προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις τους κοντά στα τουρκικά σύνορα. Αυτό μας φέρνει στην μάχη γύρω από την πόλη της Kobane, ή Ayn-el Arab.

Η Τουρκία βοήθησε την FSA, αλλά και την ταχεία αποσύνθεση της FSA - μια αποσύνθεση που γέννησε την Αl-Nusra και στη συνέχειατο ISIL - βρέθηκαν όλοι μάλλον απροετοίμαστοι. Ένα σαφές παράδειγμα αυτού ήταν η ομηρία από το ISIL των 49 ομήρων από τη Μοσούλη του προξενείου της Τουρκίας τον Ιούνιο, πριν από την απελευθέρωση τους το Σεπτέμβριο, μέσω μυστικής διπλωματίας και ανταλλαγής προσωπικού (έτσι λένε οι τούρκοι τη συναλλαγή!).

Η Τουρκία, όμως, δεν ήταν η μόνη. Για παράδειγμα, σχετικά με το διεθνές θέμα μαχητές από χώρες της ΕΕ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Βέλγιο, οι πολίτες των οποίων έχουν ενταχθεί στο ISIL και ταξιδεύοντας μέσω της Τουρκίας, είχαν μειωθεί μέχρι πρόσφατα όταν αποιφασίστηκε να δώσει η Τουρκία τα ονόματα των υπόπτων μαχητών. Παρά τα διαρκή αιτήματα της Τουρκίας, εξακολουθούν συχνά να περνούν μέσα από τις πύλες των αεροδρόμιων προς στην Τουρκία, όπου ζητούν μετέπειτα από τις τουρκικές αρχές για να τους πιάσουν που είναι πλέον πολύ αργά(!): A hypocratical ΠΑΙΧΝΊΔΙ για χάρη της ελευθερίας μετακίνησης.

Στης Συρίας το πολεμικό θέατρο υπάρχουν τέσσερις βασικοί παράγοντες τώρα: Ο Al-Assad, το ISIL (τώρα που ενεργούν από κοινού με την Αλ-Nusra), το PKK και το FSA.

Ο Al-Assad είναι εναντίον της FSA, αλλά δεν επιτίθενται είτε στο ISIL ή στο PKK.

Μετά από πρόσκληση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για ένα μέτωπο αντι-ISIL, με υποστήριξη στην FSA θα μπορούσε να επαναληφθεί με χρήματα, όπλα και εκπαίδευση. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν τόνισε - μετά τον Ahmet Davutoğlu: Η κυβέρνηση πήρε εντολή από το Κοινοβούλιο και τη δέσμευση για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Συρία - ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ούτε το ISIL ούτε το καθεστώς Αλ-Άσαντ στη Συρία. Παρά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις η ειρηνευτική διαδικασία με το PKK, η κοινοβουλευτική εντολή στην κυβέρνηση περιλαμβάνει, επίσης, ενέργειες εναντίον του ΡΚΚ.

Έτσι, η Τουρκία είναι εναντίον του Αλ-Άσαντ, του ISIL και του PKK, και είναι ίσως η μόνη χώρα που κατέχει μια τέτοια θέση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όταν ο Salih μουσουλμάνος ηγέτης του PYD, ήταν στην Άγκυρα τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να ζητήσει στρατιωτική υποστήριξη κατά του ISIL. Τούρκοι αξιωματούχοι του είπαν να κάνει σαφή τη θέση του κατά του Αλ-Άσαντ και τα μέλη της FSA, προκειμένου να απολαύσουν διεθνή βοήθεια (μεταξύ άλλων και από την Τουρκία).

Λέγοντας αυτό, η Άγκυρα ανέφερε επίσης προς το PKK να σταματήσει να κλείνει το μάτι στον Αl-Assad, λέγοντας ότι μέχρι να επιτευχθεί μια τελική ειρηνευτική συμφωνία, η Τουρκία και το ΡΚΚ θα παραμείνουν εχθροί.

Παρόμοια με τα λόγια του Ερντογάν με θέση "ούτε ISIL, ούτε Άσαντ», δήλωσε και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Taner Yıldız στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ανφέροντας ότι η Τουρκία δεν είναι σε θέση να προτιμούν το PKK πάνω από το ISIL. Ο Yıldız τόνισε ότι η Τουρκία είναι κατά και των δύο.
Δεν είναι ενδιαφέρον ότι ούτε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ούτε ο υπουργός άμυνας έκανε την παρατήρηση, αλλά ο υπουργός ενέργειας;

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση