GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στη Βουλή το ζήτημα των κλαπέντων αρχαιοτήτων

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για την τεκμηρίωση και την καταγραφή των λεηλατηθέντων και κλαπέντων αρχα...

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για την τεκμηρίωση και την καταγραφή των λεηλατηθέντων και κλαπέντων αρχαίων μνημείων και έργων τέχνης περιέγραψαν εκπρόσωποι του υπουργείου Πολιτισμού στην Επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων στη Βουλή.

Την ίδια ώρα, ενεργοποιούνται οι επιτροπές φιλίας της Βουλής με τις νικήτριες χώρες του πολέμου, αλλά και τη Γερμανία, ενώ σχεδιάζεται διεθνές συνέδριο στην Αθήνα, με προσκεκλημένους καθηγητές του ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου με θέμα ακριβώς τις γερμανικές αποζημιώσεις, πιθανότατα στις αρχές Δεκεμβρίου. «Το αίτημά μας είναι δίκαιο, θα πρέπει να γίνει και συμπαθές», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Τζαβάρας.

Νωρίτερα, μιλώντας εκ μέρους της υπηρεσίας Τεκμηρίωσης του υπουργείου Πολιτισμού, τόσο η κυρία Χούλια-Καπελώνη, όσο και η αρχαιολόγος που την συνόδευε, περιέγραψαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καταγραφή ακόμα των λεηλατηθέντων μνημείων. Θυμίζοντας ότι με την κήρυξη του πολέμου, υπήρξε εντολή να κλείσουν μουσεία και να αποκρυβούν αρχαία, προκειμένου να προφυλαχθούν –με εξαίρεση το μουσείο του Κεραμεικού που έμεινε ανοιχτό καθώς είχε χτιστεί με γερμανικές δαπάνες και απαιτήθηκε έτσι από τον κατακτητή, με αποτέλεσμα να κλαπεί από αυτό ένας μελανόμορφος πίνακας πιθανότατα από Γερμανό κατά τη διάρκεια ξενάγησης- υποστήριξαν ότι κατά τη διάρκεια της Κατοχής, έγιναν ανασκαφές χωρίς την άδεια των ελληνικών αρχών.

Τα αντικείμενα που εκλάπησαν με αυτό τον τρόπο από την Λακωνία, εντοπίστηκαν και επιστράφηκαν μετά τον πόλεμο, ενώ αυτά που πάρθηκαν από τις ανασκαφές στη Θεσσαλία, επεστράφησαν φέτος τον Ιούνιο. Το γεγονός όμως ότι πριν από τον πόλεμο δεν υπήρχαν πλήρεις καταγραφές των μνημείων, δυσχέρανε αργότερα τη διεκδίκηση πολλών εξ αυτών, για τα οποία συν τοις άλλοις θα πρέπει να υπάρχει ακριβής περιγραφή ή και φωτογραφία προκειμένου να διεκδικηθούν. Σύμφωνα με σχετική έκθεση του πρέσβη Υψηλάντη στη Βόννη στις 22 Δεκεμβρίου 1959, δεν αρκεί να αποδειχθεί καν η κλοπή από την Ελλάδα, αλλά απαιτείται η απόδειξη ότι οι αρχαιότητες μεταφέρθηκαν στην Γερμανία, και επειδή είναι δύσκολο να προσκομιστεί κάποια τέτοια, το αίτημα πρέπει να περιλαμβάνει «ακριβέστατη περιγραφή και ει δυνατόν φωτογραφία».

Μία πρώτη απεικόνιση, όχι πλήρης και με λάθη στο περιεχόμενό της καταγράφεται σε έκθεση του 1946 υπό τον τίτλο «Ζημίαι εκ του πολέμου», του Εθνικού Τυπογραφείου.

Σύμφωνα με τις εκπροσώπους του υπουργείου Πολιτισμού, από τα εκατοντάδες χιλιάδες αντικείμενα που αναφέρεται σε αυτήν ότι έχουν κλαπεί, έχουν επαναπατριστεί μέχρι σήμερα μόλις 1160 αντικείμενα, κάποια ευρήματα της παλαιολιθικής περιόδου και κάποια εβραϊκά έγγραφα.

Σήμερα, υπάρχουν άλλα 200 αντικείμενα που τεκμηριώνονται αρχαιολογικά και επιχειρείται να φτιαχτεί η «ταυτότητά» τους, με την ελπίδα να εντοπιστούν μέσω της Ιντερπόλ. Βάσει των συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ελλάδα, όμως αυτός που ζητά τον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων, βαρύνεται με την απόδειξη ότι αυτά έφυγαν από την χώρα και εκεί έγκειται η μεγάλη δυσκολία του υπουργείου. Το ότι έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα, δεν συνιστά απόδειξη.

Επιπλέον, στην καταλογογράφηση της Τέχνης, υπάρχουν και καρτέλες περιγραφής αντικειμένων που θεωρείται ότι έχουν φύγει από την Ελλάδα, πλην όμως σε πολλές από τις καρτέλες αναφέρονται αγοραπωλησίες, πράγμα που σημαίνει ότι την περίοδο της Κατοχής, άνθησε και η εγχώρια αρχαιοκαπηλεία με Έλληνες που λειτουργούσαν ως διαμεσολαβητές για να γίνουν οι λαθρανασκαφές και να πουλήσουν στην συνέχεια τα αντικείμενα που ανακαλύπτονταν σε Γερμανούς αξιωματούχους.

Και ενώ η κατάσταση περιγράφεται έτσι από τις εκπροσώπους της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, η Ζωή Κωνσταντοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο του Πολέμου, δεν τίθενται τέτοιου είδους τεκμήρια (πχ φωτογραφία) για τη διεκδίκηση ενός έργου τέχνης, καθώς και μόνο η αφαίρεσή του συνιστά έγκλημα. «Ή υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική του ελληνικού κράτους για τη διεκδίκηση και την ανάκτηση των αρχαιοτήτων ή δεν υπάρχει», είπε, αντιλαμβανόμενη ότι δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά νομικός σύμβουλος του κράτους για λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού με το θέμα αυτό, ότι δεν έχει ενισχυθεί η αρμόδια υπηρεσία με ανθρώπινο δυναμικό ή άλλους πόρους, ότι η υπηρεσία λαμβάνει ως δεδομένο ότι εφαρμοστέες είναι οι συμβάσεις της Ουνέσκο.

Η ίδια θύμισε ότι πολύ πριν από τις συμβάσεις της Ουνέσκο, υπάρχουν οι συμβάσεις της Γενεύης στα τέλη του 1800 που διέπουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και έχουν επικαιροποιηθεί δύο φορές, με την τελευταία μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. «Προκύπτει ότι η λεηλασία που έγινε και στην χώρα μας είναι εκτός του πλαισίου του δικαίου όπως γίνεται παραδεκτό και οικουμενικά αποδεκτό. Δεν τίθεται ζήτημα η χώρα μας να αναζητεί φωτογραφία του ενός ή του άλλου γλυπτού ή μνημείου», είπε, υποστηρίζοντας ότι αντίστροφα, τεκμαίρεται ότι τίθεται ως ηθικό, ιστορικό και διακρατικό αίτημα ή αποκατάσταση των εγκλημάτων. Υποστηρίζοντας ότι το να μην έχει γίνει αίτημα στην Γερμανία, δεν συνιστά πολιτική που καταδεικνύει στρατηγική διεκδίκησης, η κ.Κωνσταντοπούλου ζήτησε αυτό να αποκατασταθεί και να εξηγηθεί.

«Ο κ.Σαμαράς που καλεί τώρα την κ.Αλαμουντίν και κάνει παράτες διεκδίκησης, έχει διατελέσει υπουργός Πολιτισμού», θύμισε, ζητώντας επικουρία της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου, για να προκύψει από την αντίδραση των εκπροσώπων της ότι αυτή όχι μόνο δεν επικουρείται, αλλά συγχωνεύεται από τις 29 Οκτωβρίου και μετά. Στο ερώτημα αν μπορεί η υπηρεσία του υπουργείου να βοηθήσει σε μία αντίστροφη στρατηγική, ήτοι παράθεσης τεκμηρίων και στοιχείων που καταγράφει την λεηλασία για την υποβολή αιτημάτων, οι εκπρόσωποι του υπουργείου απάντησαν θετικά.

Θέμα πολιτικής βούλησης έθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, ζητώντας από την υπηρεσία να δώσει στην επιτροπή έναν κατάλογο με τα ταυτοποιημένα ως σήμερα έργα, προκειμένου η επιτροπή να συγκεκριμενοποιήσει την πρώτη φάση της διεκδίκησης. «Αν είναι να περιμένουμε να τα βρούμε όλα για να τα διεκδικήσουμε, πρόκειται περί ουτοπίας», είπε, ξεκινώντας από το αντικειμενικό γεγονός ότι η κλοπή και η λεηλασία αρχαιοτήτων έγιναν.

«Το λεγόμενο διεθνές δίκαιο είναι το δίκαιο του ισχυρού. Το κύριο είναι να υπάρχει πολιτική βούληση για τα συγκεκριμένα, μερικές χιλιάδες, όσα έχουμε ως τώρα ταυτοποιήσει», είπε, τονίζοντας για τις αγοραπωλησίες επί κατοχής ότι σε μεγάλο βαθμό ακυρώθηκαν με την απελευθέρωση. «Δηλαδή, έρχονται οι Άγγλοι και μας λένε ότι ο Έλγιν πλήρωσε τον μπέη της Αθήνας και πήρε τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Δεν μας βρίσκει σύμφωνους αυτή η λογική. Ζητάμε όλα. Ξεκινάμε και διεκδικούμε τα ταυτοποιημένα και με τον καιρό συγκεκριμενοποιούμε την απαίτηση για κάθε τι που ταυτοποιείται», είπε, με τις εκπροσώπους της υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού να διαβεβαιώνουν ότι μπορούν να δώσουν τέτοιο κατάλογο στην επιτροπή.

Στο δεύτερο σκέλος της συζήτησης στην επιτροπή, παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου ως επικεφαλής της Επιτροπής ελληνογαλλικής φιλίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Τζαβάρας, τόνισε την ανάγκη ενεργοποίησης των επιτροπών φιλίας με τις νικήτριες χώρες και την Γερμανία προκειμένου «το δίκαιο αίτημά μας να το κάνουμε και συμπαθές», όπως είπε.

Της άποψης υπερθεμάτισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζοντας πως πέραν από την πολύτιμη φωνή κάθε πολιτικού που λέει τη γνώμη του, κρίσιμο είναι να ενώσουν τις φωνές δημοσιολόγων μέσα στη Γερμανία που λένε ότι η Ελλάδα έχει δίκιο, ώστε «να ξεκινήσει ένας διεθνής διάλογος», αντί να βγάλουν μόνοι τα συμπεράσματά τους και αυτά μετά να μείνουν ανενεργά.

Στην ανάγκη να ενεργοποιηθούν προσωπικότητες με εμβέλεια, συμφώνησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, θέτοντας πάντως και ένα θέμα ηθικής υποχρέωσης για ένα αίτημα που έπρεπε να γίνει πριν το μνημόνιο. «Δεν μπορεί να μην υπενθυμίζουμε ότι αυτό που έγινε για την ηττημένη Γερμανία των Ναζί το 1953, δεν ζητήθηκε καν από την Ελλάδα το 2010», είπε.

Σύμφωνος εμφανίστηκε και ο Σπύρος Χαλβατζής που ζήτησε επιτάχυνση των σχετικών δράσεων, ενώ την ανάπτυξη πρωτοβουλιών, ακόμα και την εκμετάλλευση προσωπικών σχέσεων του καθενός στο εξωτερικό, ζήτησε ο Πανγιώτης Κουρουμπλής και την κλήση πρέσβεων άλλων χωρών προκειμένου να γίνουν σύμμαχοι της χώρας μας πρότεινε ο Ανδρέας Κουτσούμπας.

Πηγή: www.real.gr

1 σχόλιο

  1. Βρε αγράμματοι, οι αρχαιότητες είναι γένους θηλυκού, επομένως στη γενική πληθυντικού είναι "των κλαπεισών αρχαιοτήτων" και όχι "κλαπέντων αρχαιοτήτων".
    Αφού δεν το ξέρατε, μπορούσατε να γράψετε: "Στη Βουλή το ζήτημα των αρχαιοτήτων που κλάπηκαν".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση