GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι γερμανικές αποζημιώσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Του Γιώργου Κατρούγκαλου Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα μας εξακολουθεί να έχει, βάσει του διεθνούς δικαί...

Του Γιώργου Κατρούγκαλου
Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου
Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ.

Η χώρα μας εξακολουθεί να έχει, βάσει του διεθνούς δικαίου, απαράγραπτες αξιώσεις κατά της Γερμανίας τόσο για τις πολεμικές αποζημιώσεις για τα εγκλήματα πολέμου όσο και από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο που της επεβλήθηκε. H συμφωνία του Λονδίνου του 1953 ανέστειλε την καταβολή των επανορθώσεων μέχρι την ενοποίηση της Γερμανίας, η Ελλάδα ουδέποτε όμως παραιτήθηκε από τις σχετικές αξιώσεις, ενώ δεν ήταν και συμβαλλόμενο μέρος στη λεγόμενη συμφωνία 4+2 του 1990 που ενοποίησε τη Γερμανία μετά την πτώση του τείχους. Η διεκδίκηση τους όμως ήταν πάντα, το λιγότερο, χλιαρή.

Ιδιαίτερα δυσμενή εξέλιξη, αποτέλεσμα της αδράνειας αυτής, απετέλεσε η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου τηςο Χάγης στην υπόθεση Γερμανίας κατά Ιταλίας για την κρατική ετεροδικία. Στην απόφασή του, το Δικαστήριο αν και δέχθηκε ότι οι πράξεις των γερμανικών δυνάμεων κατοχής ήταν αντίθετες στο δίκαιο του πολέμου και παραβίαζαν πανανθρώπινες αξίες, παρόλα αυτά έκρινε ότι η Γερμανία απολαύει του προνομίου της ετεροδικίας δεν μπορεί δηλαδή να καταδικασθεί σε αποζημιώσεις με αποφάσεις άλλων δικαστηρίων. Συνεπώς, το θέμα πρέπει να επιλυθεί κυρίως διπλωματικά, μέσω διαπραγματεύσεων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να αποτελέσει προνομιακό βήμα για κάτι τέτοιο. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς επιχείρησε (με τη στήριξη και της Σοφίας Σακοράφα, του ΣΥΡΙΖΑ) να θέσει το θέμα στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, χωρίς αποτέλεσμα όμως, λόγω της μη στήριξης από τις άλλες πολιτικές ομάδες. Ήδη όμως με πρωτοβουλία του Μανώλη Γλέζου συγκεντρώθηκαν στις 16 Οκτωβρίου Ευρωβουλευτές από τα περισσότερα ελληνιά κόμματα που εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ) και συμφώνησαν να δώσουν από κοινού τη μάχη αυτή.

Είναι από τα εθνικής διάστασης θέματα που οι συμπαρατάξεις είναι αναγκαίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση