GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μειωμένη στο μισό η παραγωγή των εσπεριδοειδών

Μεγάλη ακαρπία φαίνεται πως πλήττει, για άλλη μια χρονιά, σύμφωνα με τους παραγωγούς, τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια. Η παραγω...



Μεγάλη ακαρπία φαίνεται πως πλήττει, για άλλη μια χρονιά, σύμφωνα με τους παραγωγούς, τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια. Η παραγωγή τους
σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα είναι κατά μέσο όρο μειωμένη 50%, ενώ η ζημιά σε κάποια περιβόλια αγγίζει το 70%.

Η μεγάλη αυτή ακαρπία που έχει αφήσει «γυμνά» από καρπό εκατοντάδες δέντρα οφείλεται κυρίως στις αλλοπρόσαλλες καιρικές συνθήκες που επικρατούν τους τελευταίους μήνες, όπως τονίζουν οι παραγωγοί.

Ειδικότερα, οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας την εποχή του «δεσίματος» του καρπού, οι βροχοπτώσεις το Μάιο και τον Ιούνιο αλλά και η παρατεταμένη καλοκαιρία το φθινόπωρο, επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την ποσότητα της παραγωγής.

Αυτή είναι μια εκτίμηση που δίνουν οι ίδιοι, αφού από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ακόμη, δεν έχει εμφανιστεί κανένας αρμόδιος, να κάνει αυτοψία στα περιβόλια και να δώσει τις αιτίες τις ακαρπίας με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Αγωνία για το ρωσικό εμπάργκο

Οι παραγωγοί είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, για το που θα διοχετευτεί τελικά η παραγωγή τους, αφού η μεγάλη αγορά της Ρωσίας παραμένει κλειστή. Όπως επισημαίνουν, η ευρωπαϊκή αγορά δεν επαρκεί για να απορροφήσει τα εσπεριδοειδή και καλούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με άλλα αρμόδια Υπουργεία να βρουν λύση και σε αυτό. Οι ίδιοι είναι αγρότες, και όχι εξωτερικοί διπλωμάτες, μας λένε χαρακτηριστικά. Σημαντικό είναι ότι τα πορτοκάλια πρέπει να φύγουν από τους παραγωγούς σχεδόν αμέσως, αφού δεν αντέχουν μεγάλο διάστημα αδιάθετα.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν στην εφ. «Πατρίς» οι παραγωγοί σε Βούναργο και Ξυλοκέρα. Πιο συγκεκριμένα, ο Ηρακλής Πανουτσόπουλος δηλώνει. «Εκτιμώ ότι στο σύνολο της παραγωγής η ακαρπία θα φτάσει το 40% και κύρια αιτία είναι οι κλιματολογικές συνθήκες. Η παρατεταμένη ζέστη δηλαδή που επικρατούσε πριν λίγες μέρες. Το κόστος της παραγωγής φέτος ήταν αυξημένο, και τα έξοδα μας δύσκολα θα βγουν. Οι περισσότεροι συνεχίζουν και καλλιεργούν περισσότερο για συναισθηματικούς λόγους παρά για κάποιο κέρδος.»

Ο Βασίλης Μπαχός τονίζει «Φέτος κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει παραγωγή. Αλλά δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκε αυτή η εκτίμησή μας. Στο δικό μου κτήμα υπάρχει ακαρπία στο 50%, ενδεχομένως όμως σε άλλα που γνωρίζω να αγγίξει και το 70%.»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο παραγωγός Θανάσης Τασόπουλος «Η ακαρπία δεν είναι φετινό φαινόμενο. Ήδη από την περσινή χρονιά υπήρχε «ανωμαλία» από τα σκαμπανεβάσματα τις θερμοκρασίας, ειδικά τις ημέρες της λεγόμενης «καρπόδεσης». Συμφωνώ με τις προηγούμενες εκτιμήσεις για ακαρπία κοντά στο 70%. Δεν είναι μια δική μας αυθαίρετη εκτίμηση αυτή, αλλά φαίνεται και από τις μειωμένες επιδοτήσεις που παίρνουμε. Αυτή είναι μια απόδειξη.»

Και οι παραγωγοί Άγης Κωτσόπουλος και Σπύρος Σαρμπός δηλώνουν ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και συμφωνούν με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Εγκατάλειψη

Οι παραγωγοί δηλώνουν μόνοι, αφού όπως λένε δεν τους έχει επισκεφτεί κανείς ούτε από τις τοπικές αρχές, ούτε από το Υπουργείο, ούτε από τις ενώσεις. Καταγγέλλουν μεγάλη αδιαφορία αλλά και άγνοια των αρμοδίων που προσπαθούν μάταια μέσα από κλειστά γραφεία να λύσουν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Ένα ακόμη θέμα που μας καταγγέλλουν πέρα της ακαρπίας, είναι η κακή συντήρηση του αγροτικού οδικού δικτύου. Τα μηχανήματα που θα έπρεπε να κάνουν τις απαραίτητες εργασίες καθαρισμού, διάνοιξης και στρώσιμο χαλικιού δεν έχουν εμφανιστεί. Έτσι λοιπόν απευθύνουν έκκληση στο Δήμο Πύργου να μεριμνήσει όσο πιο άμεσα μπορεί.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας ξεκινά τον άλλο μήνα η συγκομιδή των πορτοκαλιών και διάθεσή τους στους εμπόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση