GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ποιές είναι νομικά οι συνέπειες της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση;

Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης (Δικηγόρος Αθηνών) Η ψήφος εμπιστοσύνης είναι μια ψηφοφορία που γίνεται στη Βουλή και τη ζητά ...



Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης
(Δικηγόρος Αθηνών)


Η ψήφος εμπιστοσύνης είναι μια ψηφοφορία που γίνεται στη Βουλή και τη ζητά το κόμμα που κυβερνά προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχει στήριξη στην κυβέρνησή του ή να εφαρμόσει κάποιο νόμο ή πρόγραμμα και θέλει να διαπιστώσει εάν η Βουλή το στηρίζει.
Μετά από μακρά συνεδρίαση όπου ακούγονται οι απόψεις των βουλευτών, διενεργείται ψηφοφορία στην οποία απαιτούνται 151 ψήφοι, δηλαδή χρειάζεται να ψηφίσουν θετικά οι μισοί + ένας παραπάνω από τους βουλευτές του Κοινοβουλίου.Η διάρκεια της συζήτησης δεν μπορεί να ξεπεράσει τις τρεις ημέρες ενώ τερματίζεται με ονομαστική ψηφοφορία.Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης(άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής:με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή).Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.

Θεωρείται δύσκολο να κατατεθεί το αίτημα την προσεχή Δευτέρα, καθώς, θα πραγματοποιηθεί ο καθιερωμένος αγιασμός με την πιο πιθανή ημερομηνία,την Τρίτη. Οταν κατατεθεί το αίτημα, απαιτούνται 48 ώρες μέχρι να αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή η οποία θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία. Η κυβέρνηση χρειάζεται 151 ψήφους υπέρ για να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αριθμούν 154) .

Με βάση το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης δεν μπορεί να διαρκέσει πέραν των τριών ημερών και ακολουθεί η ψηφοφορία, εκτός αν η Κυβέρνηση ζητήσει προθεσμία 48 ωρών μέχρι την έναρξη της ψηφοφορίας. Η ψηφοφορία είναι πάντοτε ονομαστική.
Το Σύνταγμα είναι σαφές στο άρθρο 84 παρ 6 όπου γράφει: «Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών».

Διευκρινίζει δηλαδή ότι η κυβέρνηση μπορεί να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης με λιγότερους από 151 βουλευτές, αν δεν είναι παρόντες και οι 300 βουλευτές στο κοινοβούλιο.

Εάν δεν εγκριθεί η πρόταση εμπιστοσύνης από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών,τότε παραιτείται η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δίδει διερευνητικές εντολές και εάν δεν αποδώσουν οι διερευνητικές εντολές,τότε προκυρήσσονται εθνικές εκλογές.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα:

- H Kυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Mέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, η Kυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Bουλής και μπορεί να τη ζητεί και οποτεδήποτε άλλοτε. H Bουλή, αν έχουν διακοπεί οι εργασίες της κατά το σχηματισμό της Kυβέρνησης, καλείται μέσα σε δεκαπέντε ημέρες να αποφανθεί για την πρόταση εμπιστοσύνης.

- H Bουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλος της. Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Bουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας.

H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

- Kατ' εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και πριν από την πάροδο εξαμήνου, αν είναι υπογραμμένη από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

- H συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

- H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.

- Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

- Kατά την ψηφοφορία για τις πιο πάνω προτάσεις ψηφίζουν οι Yπουργοί και Yφυπουργοί που είναι μέλη της Bουλής(Βουλευτές).

Στις μονοκομματικές κυβερνήσεις το πολιτικά και συνταγματικά κρίσιμο στοιχείο για τη δεδηλωμένη και την εμπιστοσύνη της Βουλής είναι το πρόσωπο του Πρωθυπουργού, στις κυβερνήσεις συνεργασίας όμως, όπου κανένα κόμμα δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή το κριτήριο για το αν η νέα Κυβέρνηση διαθέτει ή όχι την εμπιστοσύνη της δεν μπορεί να είναι το ίδιο.

Οι κυβερνήσεις συνεργασίας επιτάσσουν και την ανάλογη ερμηνεία των συνταγματικών διατάξεων : αυτό επιβεβαιώνεται άλλωστε τόσο από την κατά το άρθρο 37 παρ.2 και 3 του Συντάγματος διαδικασία των διερευνητικών εντολών όσο και από την κατά το άρθρο 85 αρχή της συλλογικής ευθύνης των μελών της Κυβέρνησης.

2 σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση