GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ενώπιον του κακουργιοδικείου ο Ναπολιτάνο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατάθεση του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ενώπιον των μελών του κακουργιοδικείου το...


Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατάθεση του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ενώπιον των μελών του κακουργιοδικείου του Παλέρμο της Σικελίας, σχετικά με το ενδεχόμενο να υπήρξαν σχέσεις και διαπραγματεύσεις του ιταλικού κράτους με την μαφία.
Ο Ναπολιτάνο καταθέτει ως μάρτυρας στο προεδρικό μέγαρο παρουσία σαράντα συνολικά εισαγγελέων, δικηγόρων και στενογράφων.
Δεν επετράπη, τελικώς, η πρόσβαση στον Τύπο, αλλά οι συνήγοροι υπεράσπισης γνωστών μεγαλομαφιόζων- όπως του Τοτό Ριίνα- θα έχουν δικαίωμα να θέσουν ερωτήσεις στον Ιταλό πρόεδρο.
Η όλη υπόθεση αφορά καταθέσεις μετανοημένων μαφιόζων, βάσει των οποίων εκπρόσωποι των ιταλικών κρατικών θεσμών, κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ΄90 φέρονται να ανέπτυξαν διάλογο και επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη του μαφιόζικου παρακράτους, με στόχο να επιτευχθεί ένα είδος «εκεχειρίας».
Πάγιο αίτημα πολλών μαφιόζων, ήταν ανέκαθεν να καταργηθούν οι σκληρές συνθήκες απομόνωσης για τους «νονούς» που βρίσκονται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Το 1992 η μαφία είχε δολοφονήσει στην Σικελία τους εισαγγελείς Τζοβάννι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελλίνο, ενώ είχε προχωρήσει και σε βομβιστικές επιθέσεις στην Ρώμη και στην Φλωρεντία.
Το κακουργιοδικείο του Παλέρμο θέλει να εξακριβώσει αν η επιλογή του «χαμηλού προφίλ» από μέρους της Κόζα Νόστρα, τα αμέσως επόμενα χρόνια, εξαρτήθηκε από μυστικές συναντήσεις και παράνομο «δούναι και λαβείν» με εκπροσώπους της ιταλικής πολιτικής και των δυνάμεων ασφαλείας.
Είναι η πρώτη φορά που ένας Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχεται να απαντήσει σε ερωτήσεις οι οποίες αφορούν την μεγαλύτερη πληγή της ιταλικής κοινωνίας, τις διάφορες «μαφίες» που εκμεταλλεύονται μεγάλο μέρος του παραγωγικού ιστού των νότιων περιφερειών της χώρας.
Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, στην αρχή της δεκαετίας του ενενήντα ήταν πρόεδρος της ιταλικής βουλής και σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από τις μυστικές υπηρεσίες, το 1992 η Κόζα Νόστρα προσπάθησε να οργανώσει βομβιστική επίθεση σε βάρος του.
Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση