GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το «crash test» Βορίδη...

H Νέα Δημοκρατία είναι ένα καζάνι που βράζει σε σιγανή φωτιά. Η εικόνα της ενότητας όπως παρουσιάστηκε στις επετειακές εκδηλώσ...



H Νέα Δημοκρατία είναι ένα καζάνι που βράζει σε σιγανή φωτιά.
Η εικόνα της ενότητας όπως παρουσιάστηκε στις επετειακές εκδηλώσεις των σαράντα χρόνων, δεν ανταποκρίνεται στην κομματική πραγματικότητα, όπου κυριαρχεί ο φόβος πως η ΝΔ θα καταλήξει σε εκλογικά ποσοστά ΠΑΣΟΚ.
Γι αυτό και στο Μαξίμου υπάρχει εμπεδωμένη η αντίληψη πως η διαχωριστική γραμμή «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» πρέπει να σβηστεί και να μετατοπιστεί η αντιπαράθεση στο επίπεδο της ιδεολογίας, εκφραζόμενη με όρους σκληρής πολιτικής πόλωσης μεταξύ «Δεξιάς» και «Αριστεράς». Για να λέμε την αλήθεια, με όρους παραταξιακής επιβίωσης, αυτό είναι και το στρατηγικά σωστό.

Η στρατηγική σύλληψη του Μαξίμου βρίσκει σοβαρές αντιστάσεις σε μια Νέα Δημοκρατία που για δυο δεκαετίες περίπου, υπήρξε πολιτικός εκφραστής του «μεσαίου χώρου». Το γεγονός αυτό πυροδοτεί ένα κλίμα καχυποψίας ανάμεσα στο Μαξίμου και πολλά στελέχη της ΝΔ, συμπεριλαμβανομένων και υπουργών.

Γι αυτό και ο Σαμαράς βρήκε την ευκαιρία να στείλει ένα πρώτο μήνυμα. Παρακάμπτοντας τη θεσμική κυβερνητική ιεραρχία αποφασίζει να τον αντικαταστήσει στην εισήγηση για την πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, αφού ο ίδιος θα βρίσκεται αύριο στο Μιλάνο. Φαντάζομαι αυτό δεν έγινε κατά λάθος, γιατί τότε το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Σίγουρα ο πρωθυπουργός ήξερε το πρόγραμμά του και την υποχρέωσή του να βρίσκεται στη Σύνοδο Κορυφής στο Μιλάνο για την απασχόληση. Ήταν πολιτική επιλογή να ορίσει τη μέρα της απουσίας του την έναρξη της συζήτησης , ώστε με την αντικατάστασή του να δώσει το συμβολικό μήνυμα της «στροφής Δεξιά».

Η συζήτηση περί «δακτυλιδιού» και «επόμενης μέρας» είναι κατά τη γνώμη μου πολύ πρόωρη. Ο Σαμαράς διαμορφώνει προς το παρόν τους όρους της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Επιπλέον κατά την ταπεινή μου γνώμη πλανώνται όσοι πιστεύουν αφελώς πως ο Σαμαράς θα αποχωρήσει μεγαλόκαρδα όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παλαιότερα ή ο Κώστας Καραμανλής πιο πρόσφατα. Ως εκ τούτου, δοκιμάζει τον Βορίδη για να δει κατά πόσο αυτό το ιδεολογικό «τραπεζομάντηλο» μπορεί να σκεπάσει όλο το «τραπέζι» της ΝΔ. Κατά μία έννοια δεν θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης μόνο η κυβέρνηση. Θα δώσει και η ΚΟ της ΝΔ ψήφο εμπιστοσύνης στη «στροφή Δεξιά».

ΥΓ : Το «άδειασμα» του Βενιζέλου είναι συμφωνημένο καθότι πήρε σαν αντάλλαγμα να κλείσει το θέμα του με τα υποβρύχια. Παρ’ όλα αυτά, η επερχόμενη ρήξη των δύο είναι αναπόφευκτη και ο καθένας θα δώσει τη μάχη της δικής του επιβίωσης…
Rizopoulos Post 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση