GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Ρωμαϊκό Βαλανείο» Ραφήνας, ένας σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος! [photos]

«Ρωμαϊκό Βαλανείο» Ραφήνας , ένας σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος , στον οποίο η αρχαιολογική σκαπάνη των προπτυχιακών και μεταπτ...



«Ρωμαϊκό Βαλανείο» Ραφήνας , ένας σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος , στον οποίο η αρχαιολογική σκαπάνη των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών της Αρχαιολογίας, έφερε στο φώς θαυμαστά ευρήματα.

Ήταν ένας αρχαιολογικός χώρος εγκαταλελειμένος και μόλις πριν απο ένα περίπου χρόνο η ερευνά του για περαιτέρω «αποκαλύψεις» μέσω συστηματικών ανασκαφών εντάχθηκε σε πενταετές πρόγραμμα, έπειτα απο τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Ο χώρος του λεγ. «Ρωμαϊκού Βαλανείου» βρίσκεται στην είσοδο της σημερινής πόλης της Ραφήνας και ανασκάφηκε μερικώς τη δεκαετία κυρίως του 1970 από τη Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η οποία προχώρησε στην απαλλοτρίωσή του. Αποκαλύφθηκε τότε μεγάλο τμήμα μίας λουτρικής εγκατάστασης (βαλανείου) στο κέντρο περίπου του οικοπέδου, ενώ σε δοκιμαστικές τομές εντοπίσθηκαν λείψανα τοίχων στον γύρο χώρο, οι οποίοι ανήκουν προφανώς σε ένα ευρύ οικοδομικό συγκρότημα, μάλλον μία μεγάλη αγροτική έπαυλη.των ρωμαϊκών – υστερορωμαϊκών χρόνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται η συστηματική ανασκαφή για την πλήρη αποκάλυψη και τον ακριβή προσδιορισμό του χαρακτήρα του οικοδομικού συγκροτήματος, με παράλληλες εργασίες για τη συντήρηση-στερέωση του, την πλήρη δημοσίευση των ευρημάτων και τέλος την ανάδειξη του όλου αρχαιολογικού χώρου.

Απο αριστερά οι Αρχαιολόγοι Ευαγγελος Νικολοπουλος και Στέλιο Κατάκης, ο Αντιδήμαρχος Ραφήνας -Πικερμίου Ευάαγγελος Μπουρνούς και ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Βασίλης Πιστικίδης.

Επικεφαλής της έρευνας και πραγματικοί «εργάτες» – μακρια απο τα φώτα της δημοσιότητας – είναι ο λέκτορας Ρωμαϊκής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Στέλιος Κατάκης και ο Διδάκτορας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αρχαιολόγος της Β” Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ευάγγελος Νικολόπουλος.

Στο χώρο των ανασκαφών , βρέθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Βασίλης Πιστικίδης, συνοδευόμενος απο τους Αντιδημάρχους Ευάγγελο Μπουρνούς και Αντώνη Παλπατζή.
Ο Δήμαρχος με τους Αντιδημάρχους ξεναγήθηκαν στο χώρο, είδαν τα ευρήματα και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους προκειμένου και στο μέτρο των δυνατοτήτων του ο Δήμος να βοηθήσει για την ανάδειξη του χώρου.


Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν απο τους αρχαιολόγους, το ρωμαϊκό βαλανείο ενδεχομένως να συνδέεται με ένα ευρυτερο οικοδόμημα και τα μέχρι στιγμής ευρήματα δείχνουν λουτρικές εγκαταστάσεις με πλακόστρωτα δάπεδα, δεξαμενές, κλιβάνους και πολλά άλλα ενδιαφέροντα αρχαιολογικά ευρήματα, με πρόσφατο ένα «λιοτρίβι» και ένα κεραμινό κλίβανο που ενδεχομένως να δικαιολογούν την ύπαρξη και αγροτικών εγκαταστάσεων σε νεώτερη φάση της λειτουργίας του χωρου δηλαδή σε άλλη χρονική περίοδο.

Τα ευρήματα υπολογίζεται ότι ανήκουν στην χρονική περίοδο απο τον 1ο π.Χ έως τον 50 μ.Χ αιώνα με την πλειονότητα των ευρημάτων να ανήκουν στα τέλη του 1ου μ.Χ αιώνα.
Ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Βασίλης Πιστικίδης , με τον Αντιδήμαρχο Ευάγγελο Μπουρνούς εκτός απο την ιστορία του χώρου, άκουσαν και κάποια «αιτήματα» των αρχαιολόγων που ενδεχομένως θα μπορουσαν να ικανοποιηθούν απο τον Δήμο.

Ήδη με μεριμνα του Αντιδημάρχου Αντώνη Παλπατζη και έπειτα απο έγκριση της Δασικής Υπηρεσίας συνεργεία του Δήμου καθαρίζουν τον αρχαιολογικό χώρο απο σχίνα, βάτα, ξερά κλαδιά και χόρτα.
ΣΤη σημερινή συνάντησή τους με τον Δήμαρχο οι Αρχαιολόγοι εξέφρασαν το φόβο τους για κίνδυνο ατυχήματος λόγω των τομών που υπάρχουν στο χώρο, δια μέσω του οποίου διέρχονται ανεξέλεγκτα πεζοί ή παίζουν παιδιά και ενδεχομένως υπο συνθήκες περιορισμένης ορατότητας να πέσουν μέσα σε κανένα «χαντάκι».

Για το παραπάνω πρόβλημα η Δημοτική Αρχή και τηρωντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες θα κλείσει μια «πόρτα» που υπάρχει επί της οδού Ελ. Βενιζέλου και επιτρέπει την ανεξέλεγκτηπρόσβαση των πεζών στον αρχαιολογικό χώρο, ενω δεσμεύθηκε να συνδράμει την αρχαιολογική υπηρεσία προκειμένου να εξετάσε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της παρακείμενης προς την οδό Φλέμινγκ ιδιοκτησίας στην οποία ενδεχομένως να επεκταθούν οι ανασκαφές.

Μια νέα φάση λοιπόν ξεκίνησε στον αρχαιολογικό χώρο του Ρωμαϊκου Βαλανείου στη Ραφήνα και μπορεί σήμερα τα μάτια όλων να είναι στραμμένα στην Αμφίπολη, αλλά υπάρχει και η Ραφήνα που σύντομα και έπειτα απο συνεργασία του Δήμου Ραφήνας-Πικερμιου με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και με την Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα δώσει νέα σημαντικά στοιχεία για την οικιστική και κοινωνικό – οικονομική κατάσταση της ανατολικής Αττικής από τον 1ο π.Χ μέχρι τον 5ο μ.Χ αιώνα , σε ένα οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση