GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Rasmussen ιδρύει δική του συμβουλευτική εταιρεία

Του Κωνσταντίνου Παντελή Ο Anders Fogh Rasmussen, ο επικεφαλής του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου, απήλθε από τη θέση τ...



Του Κωνσταντίνου Παντελή

Ο Anders Fogh Rasmussen, ο επικεφαλής του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου, απήλθε από τη θέση του πριν από δύο ημέρες. Αυτό όχι μόνο δεν τον εμπόδισε, αλλά μάλλον τον βοήθησε να ανακοινώσει την Τετάρτη, την ίδρυση του Rasmussen Global, της καινούριας του συμβουλευτικής εταιρείας. Συνεπώς, το νέο αυτό εγχείρημα είχε αρχίσει να στήνεται καιρό πριν αποσυρθεί από την ηγετική θέση που κατείχε στο ΝΑΤΟ.

Η πρακτική των πολιτικών προσώπων να εκμεταλλεύονται την πρότερη εμπειρία και τις διασυνδέσεις τους δεν είναι, βέβαια κάτι καινούριο. Ο πρώην διευθυντής της CIA David Petraeus είχε προσληφθεί από μια εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων περίπου έξι μήνες μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, και ο πρώην στρατηγός Stanley McChrystal, που απολύθηκε από το Λευκό Οίκο τον Ιούνιο του 2010, ίδρυσε τη McChrystal Group, τον Ιανουάριο του 2011. Παράλληλα, ο Keith Alexander, ο πρώην διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), αποσύρθηκε τον Μάρτιο και άρχισε να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στις αρχές Μαΐου.

Ακόμα κι έτσι πάντως, η ταχύτητα με την οποία ο Rasmussen κατάφερε να στήσει τη δική του επιχείρηση είναι πρωτοφανής. Η εταιρεία του, με έδρα τη Δανία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, θα συμβουλεύει τους πελάτες της για θέματα της «διεθνούς ασφάλειας, διατλαντικών σχέσεων, την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τις αναδυόμενες αγορές,» κάνοντας χρήση του «εκτεταμένου δικτύου από κορυφαίους ειδικούς της πολιτικής, πρώην αξιωματούχους, στελέχη επιχειρήσεων και συμβουλευτικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο,» πιθανώς όλα προερχόμενα από το δίκτυο επαφών του Rasmussen κατά τη διάρκεια της πεντάχρονης θητείας του ως επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

«Ζούμε σε έναν ολοένα πιο σύνθετο κόσμο, που χαρακτηρίζεται από την παγκοσμιοποίηση, τη ραγδαία τεχνολογική πρόοδο, αλλά και τα νέα, πιο σύνθετα, προβλήματα ασφαλείας,» αναφέρει ο Rasmussen σε ένα διαφημιστικό βίντεο, προφανώς βρισκόμενος μπροστά από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. «Αυτή η νέα πολυπλοκότητα απαιτεί βαθιά στρατηγική σκέψη, καθώς και ευρεία συμμετοχή του κοινού. Στόχος μου είναι να διευκολύνω και τα δύο, και ελπίζω ότι θα βρείτε αυτό το δικτυακό τόπο χρήσιμο, καθώς αντιμετωπίζετε τις διεθνείς προκλήσεις της εποχής μας.» Η ιστοσελίδα, η οποία διαφημίζει και τον Rasmussen ως ομιλητή για εκδηλώσεις, δείχνει τον Δανό πολιτικό να συνομιλεί με παγκόσμιους ηγέτες όπως τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Barack Obama και τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel.

Η νέα εταιρεία θα συνεργαστεί με τη δανική εταιρεία Ulveman & Partners, με επικεφαλής τον Michael Ulveman, ο οποίος υπηρέτησε ως σύμβουλος μέσων ενημέρωσης στον Rasmussen κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός της Δανίας, αλλά και στο ΝΑΤΟ.

Παρά το ότι η τωρινή του θέση ως σύμβουλος κυρίως σε θέματα παγκόσμιας ασφάλειας δεν έχει τις ίδιες ευθύνες και αρμοδιότητες με την πρότερη θέση του στο ΝΑΤΟ, θα ήταν ενδιαφέρον να τον παρατηρήσουμε και να διαπιστωθεί ως πιο δραστήριος και αποτελεσματικός σε σχέση με τη δράση του οργανισμού κατά τη δική του θητεία ως επικεφαλής, ο οποίος δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι μερικές φορές – κυρίως στην περίπτωση της Ουκρανίας αλλά και τις συζητήσεις με τη Ρωσία –φάνηκε ουδέτερος κατώτερος των προσδοκιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση