GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

WSJ: Σιωπηρή συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας…

Η Τουρκία απάντησε στις αμερικανικές πιέσεις και επέτρεψε στις κουρδικές δυνάμεις του Ιράκ να διασχίσουν τα εδάφη της προκειμένου να ενισ...

Η Τουρκία απάντησε στις αμερικανικές πιέσεις και επέτρεψε στις κουρδικές δυνάμεις του Ιράκ να διασχίσουν τα εδάφη της προκειμένου να ενισχύσουν τους Κούρδους αντάρτες της Συρίας στην πολιορκημένη πόλη του Κομπάνι, «μια εντυπωσιακή αλλαγή στάσης για μια χώρα που θεωρούσε μέχρι πρότινος τους εν λόγω μαχητές ως εχθρούς της», αναφέρει ανταπόκριση από την Κων/πολη του Joe Parkinson στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «In Reversal, Turkey to Open Passage to Kobani for Kurdish Fighters».

Η αλλαγή αυτή πολιτικής, υποστηρίζει ο Parkinson, πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις ώρες αφότου αμερικανικό αεροσκάφος προέβη στη ρίψη οπλισμού για πρώτη φορά με στόχο τον εφοδιασμό των ανταρτών στο Κομπάνι, και αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν την Τουρκία για τις προθέσεις τους, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν τις δυνάμεις αυτές χωρίς τη συναίνεση της Άγκυρας.

O Sinan Ulgen, πρώην Τούρκος διπλωμάτης και νυν συνεργάτης του Carnegie Endowment στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η μεταστροφή της Άγκυρας προκύπτει από την επιθυμία της να αποκαταστήσει τις τριβές στη σχέση της με την Ουάσιγκτον για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους. Στοχεύει επίσης στην ενίσχυση της αμφίβολης ειρηνευτικής διαδικασίας με το PKK στην Τουρκία, η οποία έχει τεθεί σε διακύβευση λόγω της κρίσης στο Κομπάνι. «Δύο είναι οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία αναγκάστηκε να συναινέσει ως προς αυτό: καταρχήν, μια εντονότερη συνειδητοποίηση της Άγκυρας ότι η πτώση του Κομπάνι μπορεί να ανατρέψει την ειρηνευτική διαδικασία της Τουρκίας και δεύτερον, η Άγκυρα θέλει να αυξήσει την επιρροή της στην Ουάσιγκτον για να επιτύχει τον απώτατο σκοπό της, να πείσει δηλαδή τις ΗΠΑ να προσφέρουν ισχυρότερη στήριξη στον τουρκικό στόχο για αλλαγή καθεστώτος στη Συρία», σημείωσε ο Ulgen.

Ωστόσο, αναφέρεται στο δημοσίευμα, η κίνηση της Τουρκίας άφησε τους Αμερικανούς αξιωματούχους όχι πλήρως ικανοποιημένους από το επίπεδο συνεργασίας που επέδειξε ένας σημαντικός τους σύμμαχος σε μια περιφερειακή διαμάχη καθοριστικής σημασίας. Παράλληλα, ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η Τουρκία επιτρέπει μόνο στους Κούρδους από το Ιράκ και όχι σ΄αυτούς από τα εδάφη της ή τη Συρία να ενισχύσουν το Κομπάνι, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ανταποκριθεί η χώρα καλύτερα στις νατοϊκές της υποχρεώσεις.

Από την πλευρά τους, οι Τούρκοι αξιωματούχοι αισθάνονται απογοήτευση απ’ ότι θεωρούν ως αποτυχία της κυβέρνησης Obama να αντιμετωπίσει τη ρίζα των προβλημάτων στη Συρία, το καθεστώς δηλαδή του Προέδρου Bashar al-Assad. Συγκεκριμένα, τονίζεται, η Τουρκία επιθυμεί οι ΗΠΑ να συμφωνήσουν στη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης για την προστασία των πολιτών και των μετριοπαθών μαχητών του συριακού καθεστώτος και των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο δεν ενθουσιάστηκαν με την ιδέα.
http://online.wsj.com/articles/turkey-to-allow-transfer-of-iraqi-kurdish-fighters-to-kobani-1413810406

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται ανταπόκριση από την Τουρκία των Kareem Fahim και Karam Shoumalioct στην ηλεκτρονική έκδοση της ε/φ NEW YORK TIMES, με τίτλο «Turkey to Let Iraqi Kurds Cross to Syria to Fight ISIS», όπου επισημαίνεται μεταξύ άλλων η συνομιλία του Αμερικανού Προέδρου Obama με τον Τούρκο ομόλογό του, στο πλαίσιο της οποίας ενημερώθηκε ο κ. Εrdogan για την απόφαση των ΗΠΑ να διεξάγουν αεροπορικές ρίψεις οπλισμού και πυρομαχικών προς τους υπερασπιστές του Κομπάνι.
Δεν είναι σαφές, αναφέρεται στην ανταπόκριση σε τι είδους συμφωνία κατέληξαν οι δύο αξιωματούχοι, αν και αναλυτές επισημαίνουν ότι η Τουρκία πιθανότατα επιδιώκει διαβεβαιώσεις ότι τα εν λόγω εφόδια δεν θα χρησιμοποιηθούν από το PKK κατά της ίδιας.
http://www.nytimes.com/2014/10/21/world/middleeast/kobani-turkey-kurdish-fighters-syria.html?_r=0

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση