GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ανάπτυξη +0.2% το Γ΄ 3 τρίμηνο του 2014 για την Ε.Ε. - Αρνητικό πληθωρισμό για εικοστό μήνα κατέγραψε η Ελλάδα..

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας, Οικονομικός συντάκτης, μέλος της ΕΣΗΕΑ Πολύ σημαντικό θέμα για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή ένωση ...



Γράφει ο Νίκος Κούτρικας,
Οικονομικός συντάκτης, μέλος της ΕΣΗΕΑ

Πολύ σημαντικό θέμα για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή ένωση είναι η πολυσυζητημένη "ανάπτυξη" καθώς και ο "πληθωρισμός" ο οποίος...
ανήλθε στο 0,4% στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο του 2014. Τώρα στο +0,2% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης το γ' 3μηνο του 2014, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν τον ρυθμό να διαμορφωθεί στο +0,1%.Σύμφωνα με τη Eurostat, το ΑΕΠ της ΕΕ των 28 αυξήθηκε κατά +0,3% το τρίτο τρίμηνο του 2014. Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η Eurostat, στο 0,4% ανήλθε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο του 2014, καταγράφοντας οριακή αύξηση έναντι 0,3% που ήταν το Σεπτέμβριο του 2014 και έναντι 0,7% που ήταν τον Οκτώβριο του 2013.

Σύμφωνα με τη Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός στην ΕΕ ανήλθε στο 0,5% τον Οκτώβριο του 2014 έναντι 0,4% του Σεπτεμβρίου του 2014 και 0,9% του Οκτωβρίου του 2013. Όπως αναφέρει η Eurostat, τον Οκτώβριο του 2014 αποπληθωρισμός καταγράφηκε σε Ελλάδα (-1,8%), Βουλγαρία (-1,5%), Ουγγαρία και Πολωνία (-0,3%) και Ισπανία (-0,2%).

Αντιθέτως, οι υψηλότεροι ρυθμοί καταγράφηκαν σε Ρουμανία (+1,8%), σε Αυστρία (+1,4%) και Φινλανδία (+1,2%).

Τώρα στην Ελληνική οικονομία:
Σε συνθήκες αρνητικού πληθωρισμού παρέμεινε για εικοστό συνεχή μήνα η Ελληνική οικονομία. Κατέγραψε πτώση τον Οκτώβριο κατά 1,7% σε σχέση με πέρυσι, από 0,8% που ήταν η πτώση του τον Σεπτέμβριο.

Στο αποτέλεσμα συνέβαλε η μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 17,9%, ενώ αντίθετα αύξηση καταγράφηκε κατά 10,6% στα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών και 13,8% στα αεροπορικά εισιτήρια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Οκτώβριο 2014 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2014, παρουσίασε μείωση 0,9%, έναντι μείωσης 0,1%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Ταυτόχρονα, ο μέσος Δείκτης του δωδεκάμηνου Νοεμβρίου 2013 – Οκτωβρίου 2014 σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκάμηνου Νοεμβρίου 2012 – Οκτωβρίου 2013 παρουσίασε μείωση 1,4%, έναντι μείωσης 0,4%, που σημειώθηκε κατά το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 0,9% τον μήνα Οκτώβριο 2014 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2014, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μειώσεις δεικτών:

Κατά 4,6% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και των ενοικίων κατοικιών.

Κατά 2,9% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των φαρμάκων και των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραβατικών υπηρεσιών.

Κατά 1,0% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνη). Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών.

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 1,7% τον μήνα Οκτώβριο 2014 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2013, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μειώσεις δεικτών:

Κατά 1,1% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα νωπά φρούτα, νωπές πατάτες, νωπά ψάρια, δημητριακά και παρασκευάσματα, ζάχαρη. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από τη αύξηση κυρίως των τιμών στα νωπά λαχανικά και στο ελαιόλαδο.

Κατά 1,7% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

Κατά 5,4% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ενοικίων κατοικιών, των υπηρεσιών κοινοχρήστων, του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στον ηλεκτρισμό.

Κατά 1,5% της ομάδας «Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα έπιπλα ξύλινα και μεταλλικά, στις οικιακές συσκευές και στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

Κατά 1,6% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης κυρίως των φαρμάκων και των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών.

Κατά 0,5% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των αυτοκινήτων και των καυσίμων αυτοκινήτου(βενζίνη). Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα εισιτήρια αεροπλάνων και στα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών.

Κατά 1,9% της ομάδας «Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές, στα μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, στο πακέτο διακοπών και στα βιβλία.

Κατά 3,1% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.

Kατά 0,1% της ομάδας «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα ξενοδοχεία.

Κατά 2,2% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των κουρείων-κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των άλλων υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση