GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ρόδος: "Καμπάνες'' 1.140 ετών και πρόστιμα 6 εκατ. ευρώ σε δουλέμπορους

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης σε τέσσερις δουλέμπορους, τρεις Τούρκους και έναν Ιρανό, που κάθισαν στο σκαμνί για τη με...



Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης σε τέσσερις δουλέμπορους, τρεις Τούρκους και έναν Ιρανό, που κάθισαν στο σκαμνί για τη μεταφορά με θαλαμηγό 20 μέτρων στη Ρόδο, τον περασμένο Ιούνιο, 136 παράνομων μεταναστών.

Συγκεκριμένα, το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου επέβαλε ποινές κάθειρξης που συνολικά ανέρχοντα στα 1.140 έτη κάθειρξης, καθώς και χρηματικά πρόστιμα που υπερβαίνουν τα έξι εκατομμύρια ευρώ,

Καταδικασθέντες είναι οι MOHAMMADI VOSHEIAR του Aziziy 26 ετών από το Ιράν, ORUCU ERHAN του Bektas 33 ετών, PEKGUZELYIGIT TUFAN του Seyfi 48 ετών και TEKGOZ ALI του Ibrahim 27 ετών όλοι Τουρκικής καταγωγής οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης 285 ετών (από τα οποία βάση της ισχύουσας νομοθεσίας θα εκτίσουν τα 25 έτη) και χρηματικό πρόστιμο 1.550.000 ευρώ έκαστος με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι είχαν συλληφθεί μαζί με τους 136 παράνομους μετανάστες από λιμενικούς μετά την ολοκλήρωση μεγάλης επιχείρησης που στήθηκε σε συνεργασία με παραπλέοντα σκάφη για την διάσωση τους.

Το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ρόδου εκδίκασε, επίσης και άλλες δύο υποθέσεις δουλεμπόρων επιβάλλοντας εξίσου βαριές ποινές.

Για τις δίκες των διακινητών παράνομων μεταναστών το rodiaki αναφέρει, μεταξύ άλλων τα εξής:

Η υπόθεση μεταφοράς των 136 παράνομων μεταναστών

Οι τέσσερις διακινητές είχαν συλληφθεί μαζί με τους 136 παράνομους μετανάστες από λιμενικούς μετά την ολοκλήρωση μεγάλης επιχείρησης που στήθηκε σε συνεργασία με παραπλέοντα σκάφη για την διάσωση τους.

Πιο συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου 28 Ιουνίου 2014 όταν το Κεντρικό Λιμεναρχείου Ρόδου ενημερώθηκε για την ύπαρξη ενός ιστιοφόρου ανοικτά της Ρόδου, στο οποίο επέβαινε άγνωστος αρι-θμός ατόμων και λόγω καιρού έμπαζε νερά.

Αρχικά οι πληροφορίες έκαναν λόγο για 8 άτομα τα οποία φέρονταν να κινδύνευαν καθώς οι άνεμοι ήταν αυξημένοι και ο κυματισμός στην περιοχή μεγάλος. Άμεσα απογειώθηκε ελικόπτερο σούπερ – πούμα προκειμένου να διασώσει τους αλλοδαπούς.

Όμως το ελικόπτερο πλησίασε στο ιστιοφόρο διαπίστωσε ότι τα άτομα ήταν πολύ περισσότερα από 100!

Μόλις έγινε γνωστό ότι επρόκειτο για δουλεμπορικό, άρχισε ο σχεδιασμός από το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Ρόδου της επιχείρησης για την διάσωση των αλλοδαπών, η οποία και έγινε με την βοήθεια των πλοίων που έπλεαν στην περιοχή. Έτσι οι αλλοδαποί επιβιβάστηκαν αρχικά με ασφάλεια στο πλοίο Moon Bride σημαίας Παναμά με την βοήθεια άλλων εννέα σκαφών, μεταξύ των οποίων το πλωτό σκάφος του Λιμεναρχείου και μια φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού.

Τελικά στις 29 Ιουνίου 2014 το πρωί οι παράνομοι μετανάστες επιβιβάστηκαν σε άλλα μικρότερα σκάφη και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από την θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Καλάθου στην ακτή όπου και συνελήφθησαν.

Εκτός από τους 4 διακινητές, συνολικά στην στεριά βγήκαν 136 παράνομοι μετανάστες από τους οποίους οι 36 είναι Συριακής καταγωγής (26 άνδρες, 5 γυναίκες και 5 ανήλικα παιδιά), 33 Σομαλοί (22 άνδρες και 11 γυναίκες) καθώς και 67 Αφγανοί (24 άνδρες, 15 γυναίκες και 28 ανήλικα παιδιά).

Σύμφωνα με πληροφορίες εξεταζόμενοι από τους λιμενικούς οι παράνομοι μετανάστες φέρονται να ισχυρίστηκαν πως το ταξίδι τους ξεκίνησε από τα απέναντι τουρκικά παράλια με τελικό προορισμό την Ιταλία όμως τελικά ο καιρός τους εμπόδισε να φθάσουν στον προορισμό τους.

Μάλιστα οι ίδιοι δήλωσαν ότι με τα χρήματα που έδωσαν (περίπου 2000 ευρώ ο καθένας) είχαν ναυλώσει το ιστιοφόρο για να τους μεταφέρει αποκλειστικά και μόνο στην Ιταλία. Από την προανάκριση που έγινε διαπιστώθηκε πως οι διακινητές όχι μόνο στοίβαξαν τα 136 άτομα σε ένα σκάφος μόλις 20-30 μέτρων, αλλά είχαν κλειδώσει τις τουαλέτες και τις καμπίνες του σκάφους, δεν είχαν κανένα σωστικό μέσο στο σκάφος και επίσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού οι τέσσερις κατηγορούμενοι απειλούσαν με μαχαίρια και με ειδική συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης (τέιζερ) τους παράνομους μετανάστες.

Εξάλλου λόγω της θαλασσοταραχής και των έντονων καιρικών συνθηκών κάποιος από τους επιβάτες έπεσε στη θάλασσα χωρίς ουδείς να ενδιαφερθεί για την περισυλλογή του, ενώ κοντά στις ελληνικές ακτές έχασαν τον έλεγχο του σκάφους το οποίο είχε έντονη εισροή υδάτων και κινδύνευσε να ανατραπεί.

Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση ήταν οι κ.κ. Κώστας Ασλάνης και Ειρήνη Φιλίππου.

Κι άλλες καταδίκες

Συνολική ποινή κάθειρξης 242 ετών «μοιράστηκαν» στο Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου δύο Τούρκοι διακινητές που κατηγορούνται για την μεταφορά των 59 παράνομων μεταναστών τον περασμένο Ιούνιο στο νησί μας.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους GORUR ERHAN του Ali 32 ετών και OZDEMIR YUSUF του Cumali 37 ετών, στους οποίους και επέβαλε ποινή κάθειρξης 121 ετών και φυλάκιση 3 μηνών στον καθένα (θα εκτίσουν 25 χρόνια βάση της ισχύουσας νομοθεσίας) χωρίς η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Οι δύο Τούρκοι συνελήφθησαν ανοικτά του Φαληρακίου να μεταφέρουν με θαλαμηγό τους 59 παράνομους μετανάστες, το Σάββατο 14 Ιουνίου 2014.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το ταξίδι των αλλοδαπών ξεκίνησε από τα απέναντι παράλια και τα ξημερώματα της 14ης Ιουνίου 2014 προσωπικό του πλωτού περιπολικού του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιεί, εντόπισε ένα σκάφος στην θαλάσσια περιοχή Φαληρακίου.

Επρόκειτο για τη θαλαμηγό που επέβαιναν οι λαθρομετανάστες και η οποία έπλεε περίπου 5,5 ναυτικά μίλια από την ακτή.

Οι λιμενικοί κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το σκάφος και να συλλάβουν τους δύο Τούρκους διακινητές αλλά και τους παράνομους μετανάστες.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση μεταξύ των αλλοδαπών ήταν 18 παιδιά (2 κορίτσια και 16 αγόρια), 6 γυναίκες και οι υπόλοιποι 35 ήταν άνδρες.

Συνήγορος υπεράσπισης παραστάθηκε ο κ. Σάββας Παυλίδης.

Έκαναν μεταφορά με ταχύπλοο σκάφος

Ένοχοι όμως για την μεταφορά 14 παράνομων μεταναστών τον περασμένο Ιανουάριο από τα τουρκικά παράλια στην Ψέριμο, κρίθηκαν από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου δύο Τούρκοι διακινητές.

Πρόκειται για τους OMER – FARUK KARA και ALI UGUNE οι οποίοι καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή φυλάκισης 16 ετών και 3 μηνών ο καθένας, ποινή την οποία το δικαστήριο μετέτρεψε προς 10 ευρώ την ημέρα.

Η σύλληψη των δύο αλλοδαπών έγινε στην Ψέριμο, τα ξημερώματα της 19ης Ιανουαρίου 2014, από άνδρες του λιμενικού της Κω οι οποίοι εντόπισαν ταχύπλοο σκάφος, το οποίο βυθίζονταν λόγω εισροής υδάτων. Στο σκάφος επέβαιναν οι δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Τουρκίας διακινητές και 14 λαθρομετανάστες, ήτοι (9) άνδρες, υπήκοοι Συρίας, (3) γυναίκες, υπήκοοι Σομαλίας, (1) άνδρας, υπήκοος Σομαλίας και (1) ανήλικη, υπήκοος Σομαλίας.

Όλοι, με εξαίρεση την ανήλικη (υπήκοο Σομαλίας), συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο της Κω για τα περαιτέρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση