GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Με 18.250 ευρώ εξαγοράζουν τις ποινές τους Χρονόπουλος και Καφύρας για τις φωτιές της Ηλείας

Με εξαγοράσιμες ποινές για 5 ευρώ ημερησίως θα εξαγοράσουν τις ποινές που τους επιβλήθηκαν για τις ευθύνες που τους αποδόθηκαν από τ...


Με εξαγοράσιμες ποινές για 5 ευρώ ημερησίως θα εξαγοράσουν τις ποινές που τους επιβλήθηκαν για τις ευθύνες που τους αποδόθηκαν από τη Δικαιοσύνη οι τέσσερις καταδικασθέντες για τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, που στοίχισαν τη ζωή σε 36 ανθρώπους, οι οποίοι την Τρίτη κρίθηκαν ένοχοι.
Το Τριμελές Εφετείο Πατρών έκρινε ενόχους τέσσερις από τους πέντε κατηγορουμένους: Τον τότε αντιπεριφερειάρχη και πρώην νομάρχη Ηλείας, Χαράλαμπο Καφύρα, τον δήμαρχο Ζαχάρως-Φιγαλείας, Πανταζή Χρονόπουλο, τον τότε πυροφύλακα Μίνθης, Παναγιώτη Τσούρα, και την 84χρονη σήμερα Σοφία Νικολοπούλου, κάτοικο Παλαιοχωρίου, που θεωρείται η υπεύθυνση για το ξέσπασμα της πυρκαγιάς αφού η πύρινη λαίλαπα ξεκίνησε από το σπίτι της…
Σημειώνεται πως στους τέσσερις ενόχους επιβλήθηκε συνολικά ποινή 77 ετών στον καθένα, η οποία συγχωνεύτηκε στα 40 χρόνια. Ωστόσο, επειδή το αδίκημα ήταν πλημμεληματικού χαρακτήρα, εκ του νόμου η ανώτατη εκτιτέα ποινή είναι 10 χρόνια έκαστος.
Ετσι, για τα 10 χρόνια (3.650 ημέρες) έκαστος καλείται να πληρώσει το ποσό των 18.250 ευρώ, ενώ για κάποιους άλλους αν συνυπολογιστούν σε αυτό προσαυξήσεις το ποσό αυτό φτάνει έως και τα 43.800 ευρώ (11-12 ευρώ από 5 ευρώ ημερησίως). Μάλιστα, ενώ οι ποινές είναι εξαγοράσιμες και με μερικές χιλιάδες ευρώ γλιτώνουν από τη φυλακή οι ένοχοι, το ποσό που καλούνται να καταβάλουν θα το δώσουν σε δόσεις, έπειτα από αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης που έγινε δεκτό από το δικαστήριο.
Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Πρωινή» την ποινή τους θα εξαγοράσουν μόνο τρεις από τους τέσσερις κατηγορουμένους και συγκεκριμένα οι Χαράλαμπος Καφύρας, Πανταζής Χρονόπουλος και Παναγιώτης Τσούρας, καθώς η 84χρονη Σοφία Νικολοπούλου δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καταβάλει τα χρήματα για να εξαγοράσει την ποινή της και έτσι το δικαστήριο διέταξε την κατ’ οίκον κράτησή της για το διάστημα της εκτιτέας ποινής.
Από τους πέντε κατηγορούμενους, αθώος κρίθηκε μόνο ο Νίκος Μιχαλόπουλος, ο τότε διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων, ενώ πρωτόδικα είχε κριθεί ένοχος και του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης πέντε ετών.
Ολοι τους κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, για εμπρησμό δάσους από αμέλεια και για τον εμπρησμό πραγμάτων από αμέλεια.
Υπογραμμίζεται πως η απόφαση του Εφετείου θεωρείται τελεσίδικη, ενώ εκ του νόμου οι κατηγορούμενοι μπορούν να προσφύγουν και στο Ανώτατο Δικαστήριο, δηλαδή τον Άρειο Πάγο, κάτι που θα κάνει -όπως δήλωσε την Τρίτη- τουλάχιστον ο Χαράλαμπος Καφύρας αναζητώντας την δική του δικαίωση, αφού για ακόμα μία φορά δήλωσε αθώος.

Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση