GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πώς εξαρθρώθηκε το κύκλωμα της άσπρης σκόνης των 230 κιλών

Διεθνείς και πολύμηνες έρευνες για την υπόθεση κοκαΐνης των 230 κιλών που εντοπίστηκε στη Βούλα. Το χρονικό της εξάρθρωσης του διαβό...


Διεθνείς και πολύμηνες έρευνες για την υπόθεση κοκαΐνης των 230 κιλών που εντοπίστηκε στη Βούλα. Το χρονικό της εξάρθρωσης του διαβόητου κυκλώματος
To χρονικό της υπόθεσης
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. , το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, προέβη, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ και του ΣΔΟΕ με τη συνδρομή του ομοσπονδιακού γραφείου στην Αθήνα της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), σε πολύμηνη επιχείρηση που αποτέλεσμα είχε την κατάσχεση πάνω από 233 κιλά κοκαΐνης και τη σύλληψη τριών ατόμων.
Συγκεκριμένα, πριν από μερικούς μήνες έφτασαν στις αρμόδιες διωκτικές Αρχές πληροφορίες αναφορικά με την αποστολή, δια θαλάσσης, σημαντικής ποσότητας κοκαΐνης από την κεντρική Αμερική στην Ελλάδα, εντός εμπορευματοκιβωτίου με δηλωθέν φορτίο φρούτα.
Έπειτα από αξιοποίηση των πληροφοριών, το εμπορευματοκιβώτιο εντοπίστηκε όταν έφτασε στο λιμένα του Πειραιά, ελέγχθηκε και ανακαλύφθηκε η ποσότητα της κοκαΐνης. Ακολούθως η ποσότητα της κοκαΐνης τέθηκε σε διακριτική παρακολούθηση από στελέχη των συνεργαζόμενων Υπηρεσιών, με αποτέλεσμα τον εντοπισμό οικίας στην περιοχή της Βούλας που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα, όπου αποθηκεύτηκε.
Καθ’ όλο το χρονικό διάστημα που ακολούθησε από τον εντοπισμό της κοκαΐνης και το συνδυασμό προανακριτικών στοιχείων και διασταύρωση και ανάλυση όλων των ερευνητικών δεδομένων οι συνεργαζόμενες Υπηρεσίες κατάφεραν να δημιουργήσουν το προφίλ (profiling) των εμπλεκομένων ατόμων και την ταυτοποίηση της εγκληματικής τους δράσης, στο πλαίσιο του οργανωμένου κυκλώματος εισαγωγής, διακίνησης και εμπορίας σκληρών ναρκωτικών.
Το κύκλωμα δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην μεταφορά, εισαγωγή και περαιτέρω διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από την Κεντρική Αμερική προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ενώ επιδίωκαν να δημιουργήσουν «πύλη» εισόδου, μέσω της Ελλάδας, για τη διακίνηση των ναρκωτικών προς την υπόλοιπη Ευρώπη, με αρχηγικό μέλος τον συλληφθέντα 25χρονο υπήκοο Μεξικού και αγοραστές των ναρκωτικών στην Ελλάδα, ένα 62χρονο ημεδαπό και ένα 69χρονο υπήκοο Καναδά, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.
Από τις έως τώρα εκτεταμένες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, σε οικίες, χώρους και οχήματα, σε διάφορες περιοχές της χώρας από στελέχη όλων των εμπλεκομένων Υπηρεσιών, έχουν βρεθεί και κατασχεθεί:
• πάνω από 233 κιλά κοκαΐνης
• δύο (2) καραμπίνες και μονόκαννο όπλο,
• σαράντα τέσσερα (44) φυσίγγια διαμετρήματος 7,65 mm και εκατόν είκοσι πέντε (125) κυνηγετικά φυσίγγια,
• μεταλλική μαχαίρα τύπου «ματσέτα»,
• εννέα (9) κινητά τηλέφωνα,
• 3.960 ευρώ, 1.643 δολάρια Η.Π.Α. και 5.920 πέσος Μεξικού.
Εκτιμάται ότι τα παράνομα έσοδα που θα αποκόμιζαν τα μέλη της οργάνωσης από την εμπορία και περαιτέρω διακίνηση της κατασχεθείσας ποσότητας κοκαΐνης, ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Γενικότερα, σημειώνεται ότι φορτία προερχόμενα, δια θαλάσσης, από την Κεντρική και Λατινική Αμερική, τίθενται, στο πλαίσιο του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του ΥΝΑ/ΑΛΣ-ΕΛΑΚΤ, σε διακριτική παρακολούθηση μέσω ειδικών εφαρμογών και ελέγχονται από κοινού με τις συναρμόδιες διωκτικές Αρχές της χώρας, ούτως ώστε εντοπιστούν και κατασχεθούν τυχόν αποσταλθείσες ναρκωτικές ουσίες.
Επιπλέον, γνωρίζεται ότι κατά τη διετία 2013 – 2014 (έως σήμερα), από υποθέσεις ναρκωτικών ουσιών, στις οποίες έχουν συμμετάσχει στελέχη του ΛΣ – ΕΛΑΚΤ, έχουν προκύψει κατασχέσεις άνω των πέντε τόνων (05 tons) ακατέργαστης κάνναβης, άνω των δύο τόνων (02 tons) ηρωίνης, άνω των διακοσίων πενήντα κιλών (250 kgrs) κοκαΐνης, καθώς και σημαντικές ποσότητες άλλων ειδών ναρκωτικών ουσιών, όπως για παράδειγμα η κατάσχεση άνω των εκατό χιλιάδων χαπιών Ecstasy.
Πηγή: www.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση