GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Καταθέτει αγωγή στο «Βήμα» ο Δ. Δασκαλόπουλος

Την κατάθεση αγωγής κατά της εφημερίδα «Το Βήμα» ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Damma Συμμετοχών, πρώην πρό...


Την κατάθεση αγωγής κατά της εφημερίδα «Το Βήμα» ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Damma Συμμετοχών, πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα με τίτλο «Ένας πρόεδρος του ΣΕΒ στο δουκάτο της φοροαποφυγής».
Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει συγκεκριμένα ότι: «Οι αποκαλύψεις που ξεκίνησαν την προηγούμενη Τετάρτη για τις μυστικές φορολογικές αποφάσεις του Λουξεμβούργου για διεθνείς επιχειρήσεις, δεν ήταν ότι πιο ευχάριστο για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) προκάλεσαν τριγμούς στην καρέκλα του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου…». Συγκεκριμένα όσον αφορά στα του κ. Δασκαλόπουλου αναφέρεται μια συνάντηση του –ως πρόεδρος του ΣΕΒ τότε- με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στις 25 Αυγούστου 2008. «Ήδη είχε μαθευτεί η απόφαση για την επιβολή φορολογίας στα μερίσματα, καθώς και αύξηση της προκαταβολής φόρου. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ δήλωσε: «Οι φόροι είναι ακόμη σε στάδιο σκέψης και σχεδιασμού»… Τρεις μέρες πριν τη συνάντηση, δύο νέες εταιρείες έπαιρναν σάρκα και οστά: η Dinavest και η Demergon Funds, με έδρα ακριβώς την ίδια διεύθυνση στο Λουξεμβούργο και την ίδια εκπρόσωπο. Σκοπός της Dinavest ορίστηκε η διαχείριση κεφαλαίων της Demergon Funds. Η τελευταία όπως φαίνεται στις οικονομικές καταστάσεις εκείνης της περιόδου, διέθετε ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο ομολόγων και μετοχών, των οποίων η αξία προσέγγιζε τα 600 εκατ. Ευρώ. Ως μέτοχος της Dinavest εμφανιζόταν η κυπριακή εταιρεία Denchevo, ενώ ως μέτοχοι της Demergon Funds ο κύριος και η κυρία Δασκαλοπούλου».
Στο μεταξύ τονίζεται ότι «από τα έγγραφα που αποκτήθηκαν από το ICIJ γίνεται σαφές ότι η PwC –η οποία είναι μια από τις τέσσερις μεγαλύτερες παγκοσμίως λογιστικές εταιρείες, είχε μεσολαβήσει για 548 συμφωνίες με 343 επιχειρήσεις από το 2002 έως το 2010- υπέβαλλε στις 29 Ιουλίου 2008 μια προτεινόμ3ενη συμφωνία στις φορολογικές αρχές Λουξεμβούργου για λογαριασμό της Dinavest . σε αυτήν φαίνονται ξεκάθαρα ότι και η Dinavest και η Demergon Funds «ανήκουν στον όμιλο Damma». Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος είναι πρόεδρος της Damma Συμμετοχών…».
Και το δημοσίευμα συνεχίζει αναφέροντας: «Η βοήθεια, όπως έγραψε η φορολογική συμφωνία μεταξύ Dinavest και λουξεμβουργιανών αρχών, λογίζεται για «φορολογικούς σκοπούς στα χέρια της Dinavest ως αποσβέσιμο άυλο περιουσιακό στοιχείο», το οποίο σημαίνει ότι η αξία αυτής της βοήθειας διαγράφεται από τα βιβλία της εταιρείας ανά έτος. Λίγο πιο κάτω αναφερόταν το εξής: «Ως συνέπεια ο όμιλος Damma μπορεί να αναγνωρίσειένα άυλο περιουσιακό στοιχείο για φορολογικούς σκοπούς». Τη μέθοδο της φορολογικής ελάφρυνσης μέσω «αποσβέσιμων άυλων» πρότεινε το 2012 η BDO, η 5η μεγαλύτερη διεθνώς λογιστική εταιρεία. Στα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου αναφερόταν ότι «η ετήσια απόσβεση εκπίπτει από τη φορολόγηση και μειώνει τη φορολογική βάση της επιχείρησης». Ένα από τα σημεία που έπρεπε οπωσδήποτε να προσέξουν όσοι θα εφάρμοζαν τη μέθοδο ήταν το εξής: «Απαραίτητη είναι η επίτευξη φορολογικής συμφωνίας με τις Αρχές ώστε να διασφαλιστούν τα φορολογικά οφέλη». Αυτό ακριβώς έγινε στην περίπτωση της Dibavest…».
Μετά από όλα αυτά, σε δήλωσή του ο κ. Δασκαλόπουλος αναφέρει ότι «η νέα επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον μου η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ παραχαράζει τα γεγονότα και διαστρέφει την πραγματικότητα» και προσθέτει μεταξύ άλλων τα εξής:
-«Πράγματι, η διαχείριση της περιουσίας μου γίνεται, μεταξύ άλλων, μέσω της ελληνικής Ανώνυμης Εταιρείας DAMMA Συμμετοχών (DAMMA Holdings S.A.), καθώς και μέσω επενδυτικών funds στο Λουξεμβούργο. Από τα ίδια τα στοιχεία όμως που παρουσιάζονται στο δημοσίευμα, δεν προκύπτει η παραμικρή παρανομία ή φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ή στο Λουξεμβούργο».
-«Όλες οι συμφωνίες μεταξύ της DAMMA Συμμετοχών Α.Ε. και των διεθνών συνεργατών της είναι κατατεθειμένες στις ελληνικές αρμόδιες αρχές. Ελέγχονται από ορκωτούς ελεγκτές και την εφορία και τα σχετικά στοιχεία δημοσιεύονται κάθε χρόνο».
-«Μέσω των συμφωνιών αυτών, από το Λουξεμβούργο έχει εισρεύσει στην ελληνική εταιρεία του Ομίλου το συνολικό ποσό των 37 εκατ. ευρώ από την ίδρυσή της το 2008 μέχρι σήμερα. Με αυτά τα εισαγόμενα κεφάλαια, η DAMMA Συμμετοχών Α.Ε. πραγματοποιεί τις επενδύσεις της, απασχολεί 45 άτομα και έχει καταβάλει πάνω από 10 εκατ. ευρώ σε φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης».
-«Η έρευνα του ICIJ αποκαλύπτει πράγματι και περιπτώσεις καταχρήσεων που έγιναν από μεγάλες διεθνείς εταιρείες, μέσω ειδικών συμφωνιών με τις φορολογικές αρχές του Λουξεμβούργου. Είναι αυτονόητο ότι τέτοιες πρακτικές δεν με αφορούν. Ποτέ δεν συνήψα ούτε επεδίωξα συμφωνίες τέτοιας μορφής».
-«Είναι παράλογο να αποδίδεται δόλος σε όποιον έχει επιχειρηματική σχέση με το Λουξεμβούργο», καταλήγει η δήλωση του κ. Δασκαλόπουλου.
Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση