GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κ. Μητσοτάκης: Ο Κ. Καραμανλής ήταν σύμφωνος με το μεικτό όνομα, ο Σαμαράς τα έκαμε μούσκεμα

Σε αποκαλύψεις γύρω από τον ρόλο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ως Προέδρου της Δημοκρατίας, στο θέμα των Σκοπίων προβαίνει ο πρώη...



Σε αποκαλύψεις γύρω από τον ρόλο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ως Προέδρου της Δημοκρατίας, στο θέμα των Σκοπίων προβαίνει ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι ήταν σύμφωνος στη μεικτή ονομασία, αλλά «όταν τα πράγματα ζόρισαν έκανε πίσω»...

Σε συνέντευξή του για τη γιουγκοσλαβική κρίση, που εμπεριέχεται στο βιβλίο του δημοσιογράφου Σταύρου Τζίμα με τίτλο «Η κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και οι ελληνικές φαντασιώσεις», το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες από τις εκδόσεις «Επίκεντρο», ο κ. Μητσοτάκης λέει, μεταξύ άλλων, για τον Καραμανλή ότι «στα δύσκολα δεν έβγαινε στους πόντους».

Eπίσης, όπως αναφέρει κείμενο της Καθημερινής, εξαπολύει σφοδρή επίθεση και εναντίον του κ. Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο χρεώνει τη μη λύση του προβλήματος της ονομασίας.

«Ηταν σύμφωνος»

Ειδικότερα, ερωτώμενος για τη στάση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στους χειρισμούς της κυβέρνησής του για το θέμα των Σκοπίων, απαντάει: «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ξεκίνησε 100% σύμφωνος μαζί μου. Ο Καραμανλής είχε μυαλό και ήξερε από εξωτερική πολιτική. Κουράγιο δεν είχε, δεν άντεχε στα δύσκολα. Ηταν σύμφωνος ότι πρέπει να πάμε σε μεικτό όνομα. Την εποχή που γίνονταν τα συλλαλητήρια, ο Καραμανλής μ' έπαιρνε στο τηλέφωνο απεγνωσμένα και μου έλεγε: "Κοίτα να δεις τι μπορείς να κάνεις να εμποδίσεις τα συλλαλητήρια, να τα μειώσουν τα συλλαλητήρια". Με κατηγορούν γιατί δεν το έλυσα τότε το θέμα. Ε, δεν μπορούσα να το λύσω τότε χωρίς τον Καραμανλή. Εγώ είχα πει του Καραμανλή ότι θέλω να προχωρήσω. Οταν, όμως, τα πράγματα ζόρισαν, ο Καραμανλής έκανε πίσω, δεν είχε μεγάλη αντοχή. Στα δύσκολα ο Καραμανλής δεν έβγαινε στους πόντους. Βλέπεις στη μεγάλη κρίση στο Κυπριακό έφυγε από το ΝΑΤΟ. Ο ίδιος ο Καραμανλής είπε αργότερα ότι "παρέδωσα το Αιγαίο στους Τούρκους φεύγοντας από το ΝΑΤΟ". Και ξέρει ότι έκανε λάθος φεύγοντας από το ΝΑΤΟ, αλλά δεν μπόρεσε να αντέξει στην πίεση. Δεν έπρεπε να το κάνει.

»Ετσι, όταν φούντωσε το θέμα της Μακεδονίας έκανε στροφή 180 μοιρών. Και επέμενε στην ακραία θέση, να μην υπάρχει στο όνομα η λέξη Μακεδονία και τότε εγώ ήρθα σε ρήξη μαζί του. Και του είπα: "Αν έρθεις εσύ μαζί μου, εγώ θα προχωρήσω και θα το λύσω το θέμα". Και να σου πω γιατί τον χρειαζόμουν τον Καραμανλή; Διότι εγώ στην κυβέρνηση είχα πλειοψηφία δύο ψήφους. Στο κόμμα της Ν.Δ. είχε τη δική του πλειοψηφία ο Καραμανλής, είχε την ομάδα Εβερτ, Κανελλόπουλου, Δήμα κ.λπ. Αν έλεγε ο Καραμανλής ναι, θα ψήφιζαν, αν έλεγε όχι, δεν θα ψήφιζαν. Δεν είχα, λοιπόν, πλειοψηφία για να το λύσω...».

«Μούσκεμα»

Κληθείς να σχολιάσει τους χειρισμούς του τότε υπουργού Εξωτερικών κ. Σαμαρά, υποστηρίζει ότι «τα έκαμε μούσκεμα». Οπως λέει μεταξύ άλλων: «Δεν φταίει αυτός, φταίω εγώ που έστειλα έναν άπειρο άνθρωπο, υποχώρησε στην αφόρητη πίεση. Θα υποχωρούσε ούτως ή άλλως, εγώ δεν διαφώνησα γιατί υποχώρησε. Του είπα: "Ανόητε, εκείνη την ώρα θα μπορούσες να πάρεις ό,τι ήθελες, να πεις υποχωρώ αλλά θέλω να μου λύσετε το πρόβλημα των Σκοπίων". Οι Γερμανοί θα έλυναν τότε το πρόβλημα των Σκοπίων με αντάλλαγμα αυτό της Κροατίας».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ήταν τότε πρόθυμος να βοηθήσει στη διευθέτηση του προβλήματος με τα Σκόπια, πιέζοντας τον Κίρο Γκλιγκόροφ και «έκαμε πολλές προσπάθειες», ενώ επιμένει ότι ο Σέρβος ηγέτης τού πρότεινε να μοιράσουν τα Σκόπια, μια εκδοχή την οποία ο κ. Σαμαράς είχε αμφισβητήσει.

«Στην πρώτη μας συνάντηση, όταν τον πρωτογνώρισα, ο Μιλόσεβιτς μου πρότεινε να μοιράσουμε τα Σκόπια. Να πάρουμε τα μισά εμείς και τα μισά αυτός», υποστηρίζει και στην ερώτηση «εσείς πώς αντιδράσατε;», απαντάει: «Εγώ του είπα "μαζέψου, τέτοια πράγματα δεν γίνονται. Μην ξεχνάς ότι εμείς είμαστε και Ευρώπη και εγώ τέτοια πράγματα δεν κάνω. Και προπαντός είδα και έπαθα να γλιτώσουμε από τους σλαβομακεδόνες να φύγουν με τη θέλησή τους, να τους ξαναβάλω εγώ πάλι μέσα στην Ελλάδα, τρελός είσαι;"».

Εκτός από τη συνέντευξη του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στο βιβλίο καταγράφονται συζητήσεις με ηγέτες που πρωταγωνίστησαν στις δραματικές εξελίξεις, όπως οι Γκλιγκόροφ, Ρουγκόβα, Θάτσι, Μέσιτς, Κούτσαν, Αχμέτι, Σολάνα, Κοστούνιτσα, Τζίντζιτς κ.ά., αποκαλύπτονται παρασκήνια για την ελληνική εμπλοκή στην ανατροπή του Μιλόσεβιτς, την παρουσία και δράση Ελλήνων παραστρατιωτικών στη Βοσνία, μαρτυρίες των ελάχιστων αμάχων Βόσνιων μουσουλμάνων που επέζησαν από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα και άλλες ενδιαφέρουσες πτυχές του γιουγκοσλαβικού ζητήματος.

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή

1 σχόλιο

  1. Προσεξτε! Οταν ο Μητσοτακης λεει οτι δεν αντεχε και εκανε πισω ο Καραμανλης εννοει οτι δεν επεμενε στις αντεθνικες θεσεις οπως ο ιδιος .Το εκανε πισω μοιαζει πιο πολυ να το λεει στους εξωθεν νεοταξιτες πατρωνες του παρα στο Ελληνικο κοινο.Ειναι και η ηλικια το alzheimer και ιδου απο το στομα του ελληνοφωνου μια καταφαση.Και ο νοων νοειτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση