GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα προβλήματα των δήμων και τα «μέτωπα» του ΥΠΕΣ

H αξιολόγηση, τα προβλήματα στην αυτοδιοίκηση, η τρέχουσα πολιτική ατζέντα, οι πλημμύρες, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και όλα ...


H αξιολόγηση, τα προβλήματα στην αυτοδιοίκηση, η τρέχουσα πολιτική ατζέντα, οι πλημμύρες, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και όλα τα ανοιχτά «μέτωπα» του υπουργείου Εσωτερικών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στην εφ όλης της ύλης συνέντευξη του Αργύρη Ντινόπουλου στον Νίκο Χατζηνικολάου, «στον Ενικό» και το Star.
Ο υπουργός Εσωτερικών σχολίασε τις συναντήσεις του προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα και εξήγησε ότι δεν υπάρχει περιθώριο συναίνεσης από την αντιπολίτευση. «Δεν χρειάζονται κουβέντες για τα εθνικά θέματα. Χρειάζονται πράξεις. Ο κ. Τσίπρας είναι ο ίδιος που λέει ότι η μόνη περίπτωση που δέχεται να συναντήσει τον πρωθυπουργό είναι για να του ζητήσει να παραιτηθεί. Οι κυβερνήσεις εκλέγονται για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Με μία τέτοια αντιπολίτευση αντιλαμβάνεστε τι περιθώριο διαλόγου υπάρχει» είπε ο Αργύρης Ντινόπουλος.

 Ντινόπουλος δεν πάμε σε εκλογές
Για το θέμα της εξόδου από το μνημόνιο ο υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα προκειμένου να μην επιστρέψει η χώρα στα προγράμματα στήριξης. «Το ζήτημα είναι να φύγεις από το μνημόνιο χωρίς να υπάρχει η παραμικρή προοπτική να ξαναγυρίσεις πίσω. Οι αγορές σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία έδειξαν ότι θέλει στέρεα και προσεκτικά βήματα» υπογράμμισε ο Αργύρης Ντινόπουλος, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει εμμονή με τις εκλογές και προκαλεί πολιτική αστάθεια με μία «τυχοδιωκτική προσέγγιση της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας».

Στον ενικό Αργύρης Ντινόπουλος για… από realmedialive
«Έχουμε μπροστά μας 50 κρίσιμες ημέρες. Είναι αυτή η τελευταία διαπραγμάτευση με την τρόικα που δεν θα είναι εύκολη. Χρειάζεται πολύ οργανωμένο σχέδιο από την κυβέρνηση. Χρειάζεται ψυχραιμία. Μακάρι να υπήρχε συναίνεση από την αντιπολίτευση. Δυστυχώς δεν υπάρχει. Εμείς θα προχωρήσουμε σε αυτόν τον δρόμο και θα βγάλουμε τη χώρα από το μνημόνιο» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.
Επιπλέον υποστήριξε ότι μετά από έξι χρόνια «οδυνηρής ύφεσης» η Ελλάδα βρίσκεται σε μία άλλη κατεύθυνση αλλά η εικόνα των επενδύσεων δεν αλλάζει από την μία ημέρα στην άλλη. «Διανύσαμε το πιο δύσκολο κομμάτι του δρόμου. Μας μένουν τα τελευταία και πιο δύσκολα βήματα. Θα τα κάνουμε και αυτά. Γιατί θέλουμε να αγνοούμε όλα αυτά που έγιναν μέχρι τώρα; Και επιμένουμε η Ελλάδα να γίνει σε μία ημέρα ο παράδεισος των επενδυτών; Δεν μπορεί να γίνει» σχολίασε ο Αργύρης Ντινόπουλος.


Για τις προσλήψεις στους Δήμους ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι γίνονται με απολύτως διαφανείς διαδικασίες με στόχο να ενισχυθούν οι κοινωνικές δομές των Δήμων. «Πράγματι οι πόροι της αυτοδιοίκησης, τα λεφτά που δίνει το κράτος, μειώθηκαν κατά 60-65%. Αυτό είναι το μεγάλο τίμημα που πλήρωσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτά τα τέσσερα χρόνια αλλά κατάφερε να κρατήσει το κοινωνικό πρόσωπο της και αυτό οφείλουμε να της το αναγνωρίσουμε» είπε ο Αργύρης Ντινόπουλος.
Αναφορικά με την αξιολόγηση ο υπουργός Εσωτερικών διέψευσε ότι στην αξιολόγηση υποκρύπτονται απολύσεις. «Η αξιολόγηση στο Δημόσιο πρέπει να προχωρήσει. Και δεν υποκρύπτει καμία προοπτική απόλυσης. Λυπάμαι που πολλά δημοτικά συμβούλια αποφάσισαν να μην προχωρήσει η αξιολόγηση» είπε ο Αργύρης Ντινόπουλος.

Για τους «ανοχύρωτους» δήμους στις πρόσφατες πλημμύρες ο υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι θα χρειάζονταν περίπου 2 δισ. ευρώ προκειμένου να θωρακιστεί με αντιπλημμυρικά έργα ολόκληρη η Αθήνα και να μην επαναληφθούν τέτοιες εικόνες, χρήματα που είναι δύσκολο να βρεθούν. Υποστήριξε, όμως, ότι με το νέο ΕΣΠΑ η Περιφέρεια θα έχει στη διάθεση της 250 με 300 εκατ. ευρώ προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή αντιπλημμυρικά έργα.
«Οι πλημμύρες που έγιναν τις τελευταίες ημέρες έγιναν σε συγκεκριμένα παθογενή σημεία της Δυτικής Αθήνας που πλημμυρίζουν πάντα. Το γεγονός ότι πλημμυρίζει εκεί από το 1961 και μετά σημαίνει ότι υπάρχει μία αστική παθογένεια. Χτίστηκαν σπίτια πάνω στα μπαζωμένα ρέματα. Για να μπορέσουμε να θεραπεύσουμε αυτή την αδυναμία πέρα από το να γίνουν τα μεγάλα αντιπλημμυρικά αν είναι χτισμένο το σπίτι πάνω στο φρεάτιο πάλι θα πλημμυρίσει» είπε ο Αργύρης Ντινόπουλος.
Για το «μαύρο» στην ΕΡΤ ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «χρειάζεται να υπάρχει μία ισχυρή και αξιόπιστη δημόσια τηλεόραση. Να μπορέσει πάλι να είναι μία δημόσια τηλεόραση αντάξια με αυτή που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία. Το γεγονός ότι η ΕΡΤ έκλεισε με αυτό τον τρόπο δεν αναιρεί τις μακροχρόνιες παθογένειες που είχε η κρατική τηλεόραση τα προηγούμενα χρόνια» τόνισε ο Αργύρης Ντινόπουλος.

«Η Τ.Α. δεν προχωρά με υποχρηματοδότηση»
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης έθεσε ψηλά στην ατζέντα της αυτοδιοίκησης το θέμα της υποχρηματοδότησης. «Η αυτοδιοίκηση προσπαθεί και θα προσπαθήσει και άλλο αλλά μην σπρώχνουμε τις ευθύνες ο ένας στον άλλον. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες τους. Το υπουργείο Εσωτερικών θα δώσουμε τα ζήτημα που έχουμε, δηλαδή ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η αυτοδιοίκηση με τέτοια υποχρηματοδότηση» είπε ο Γιώργος Πατούλης και συνέχισε: «Υπάρχει δήμος νησί όπου τα σκουπίδια τα μαζεύει ο δήμαρχος γιατί δεν υπάρχει ένας υπάλληλος».

Υψηλοί τόνοι με την Περιφέρεια
Ανέβηκαν οι τόνοι όταν στην εκπομπή παρενέβη ο αντιπεριφεριάρχης Αττικής και αναφέρθηκε στο αίτημα της Περιφέρειας για προσλήψεις καθαριστριών. Ο Γιώργος Καραμέρος κατηγόρησε το υπουργείο Εσωτερικών ότι αγνοεί την υποστελέχωση της πολιτικής προστασίας και των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων. «Μην παρουσιάζετε μία εικονική πραγματικότητα. Οι πολίτες ξέρουν πολλά πια και δεν μπορούμε να λέμε ψέματα» είπε ο αντιπεριφερειάρχης.

Ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι η Περιφέρεια αρχικά κατακύρωσε τον διαγωνισμό που παρέδιδε τον καθαρισμό και τη φύλαξη σε ιδιωτικό συνεργείο αλλά στη συνέχεια την πήρε πίσω εξαιτίας των αντιδράσεων. «Λέτε ότι ζητάτε πρόσληψη προσωπικού. Όταν ανέλαβα το υπουργείο Εσωτερικών έρχονταν οι καινούργιοι δήμαρχοι και μου έλεγαν από τους λίγους για προσλήψεις που έχεις μπορείς να μας δώσεις κάτι για τον δήμο μας. Εσείς δεν ήρθατε. Ουδέποτε ήρθε ποτέ επίσημο αίτημα από την περιφέρεια» τόνισε ο Αργύρης Ντινόπουλος.
Στο θέμα παρενέβη τηλεφωνικά και ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Οικονομικών Υπηρεσιών, Χρήστος Καραμάνος, ο οποίος υπογράφει την επίμαχη απόφαση, η οποία αναφέρθηκε από τον κ. Ντινόπουλο. «Οι αναφορές είναι απολύτως ανακριβείς και δεν υπάρχει ανάθεση σε κανένα ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας και φύλαξης. Οτιδήποτε πέραν αυτού είναι κοινό ψεύδος» είπε ο Χρήστος Καραμάνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση