GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΟΚΑΝΑ: Δέκα Κέντρα Πρόληψης δεν έχουν καταθέσει πρόγραμμα δράσεων

Προαπαιτούμενο για την ομαλή χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ είναι η υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων με τον Οργανισμό...


Προαπαιτούμενο για την ομαλή χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ είναι η υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων με τον Οργανισμό, η οποία προϋποθέτει επίσης ότι έχουν κατατεθεί από τα Κέντρα τουλάχιστον ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, διευκρίνισε την Πέμπτη η υφυπουργός Υγείας κυρία Κατερίνα Παπακώστα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τα ζητήματα των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ και στα Κέντρα Πρόληψης.

Ειδικότερα, η υφυπουργός επισήμανε πως, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, από τις 16/5/2014 έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Εσωτερικών, του ΟΚΑΝΑ, της Κεντρικής ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).
Στο πλαίσιο αυτής της σύμβασης, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδοτεί, το μεν Υπουργείο Υγείας μέσω του ΟΚΑΝΑ, το δε Υπουργείο Εσωτερικών μέσω της ΕΕΤΑΑ, σε ποσοστό 50% τον προϋπολογισμό του ΟΚΑΝΑ, προκειμένου εκείνος στη συνέχεια να εκταμιεύει τους πόρους και να χρηματοδοτεί για το έργο τους τα Κέντρα Πρόληψης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, 46 Κέντρα Πρόληψης έχουν υπογράψει προγραμματικές συμβάσεις με τον ΟΚΑΝΑ, 18 Κέντρα Πρόληψης έχουν παραλάβει την προγραμματική τους σύμβαση και 10 δέκα Κέντρα Πρόληψης έχουν εκκρεμότητα, καθώς δεν έχουν καταθέσει πρόγραμμα δράσεων.

«Το Υπουργείο Υγείας με εντολή μου, έχει καταβάλει μέσω του ΟΚΑΝΑ το αντίστοιχο ποσό για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα καταβολών-επιχορηγήσεων προς τα Κέντρα Πρόληψης, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες μας έχουν ήδη προβεί σε εκ νέου επιχορήγηση του ΟΚΑΝΑ για την κάλυψη των δαπανών των δομών με ποσό ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη στο μισθολογικό ζήτημα των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, η υφυπουργός επισήμανε πως σε επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, έχει συμπεριληφθεί σχετική διάταξη, η οποία τελεί υπό την έγκριση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Σχετικά με την πρόσθετη επιχορήγηση ύψους 8.900.000 ευρώ προς τον ΟΚΑΝΑ, η υφυπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι δόθηκαν, κατόπιν διαπραγμάτευσης με το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν δράσεις για την υγεία, αλλά και να εξυπηρετηθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές, υποχρεώσεις προς τρίτους, προς ασφαλιστικά ταμεία και αγορά φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού.
Τέλος, σημείωσε ότι, προκειμένου να ενημερωθεί το ΔΣ ΟΚΑΝΑ αναφορικά με το ύψος των οφειλών του Οργανισμού προς τα Κέντρα Πρόληψης και προκειμένου να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και ακρίβεια στον καθορισμό του οφειλόμενου ποσού, έχει προχωρήσει, με εντολή της, η διενέργεια πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού για την επιλογή και πρόσληψη παρόχου Υπηρεσιών Ορκωτού Ελεγκτή-Λογιστή.

Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση