GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στο Κόσοβο για έρευνα των καταγγελιών

Οι Βρυξέλλες απέστειλαν στο Κόσοβο τον επικεφαλής μη στρατιωτικών επιχειρήσεων, Κένεθ Ντιν προκειμένου να διεξάγει έρευνα για τις κα...


Οι Βρυξέλλες απέστειλαν στο Κόσοβο τον επικεφαλής μη στρατιωτικών επιχειρήσεων, Κένεθ Ντιν προκειμένου να διεξάγει έρευνα για τις καταγγελίες περί εμπλοκής σε υποθέσεις διαφθοράς υψηλόβαθμων αξιωματούχων της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex), σύμφωνα με δημοσίευμα του Τύπου της Πρίστινας.
Η άφιξη του κ. Ντιν επιβεβαιώθηκε από αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, οι οποίοι τόνισαν ότι μαζί με τον νέο επικεφαλής της Eulex, Γκαμπριέλε Μεούτσι άρχισε έρευνα για τα όσα συμβαίνουν στην αποστολή της ΕΕ.
Ο Βρετανός Κένεθ Ντιν ανέλαβε τον περασμένο Ιούνιο καθήκοντα επικεφαλής των μη στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ.
Τα σκάνδαλο για διαφθορά στην Eulex "εξερράγη", όταν η εισαγzsγελέας Μαρία Μπαμιέ (Maria Bamieh) κατηγόρησε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αποστολής ότι έλαβαν μεγάλα χρηματικά ποσά για να "στήσουν" δίκες.
H εισαγγελέας κατήγγειλε ότι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι της Eulex δωροδοκήθηκαν σε τρεις υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος, στις οποίες εμπλέκονται πολιτικοί και επιχειρηματίες στην Πρίστινα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Η Eulex έθεσε σε διαθεσιμότητα τη Βρετανίδα εισαγγελέα Μαρία Μπαμιέ με το επιχείρημα της "διαρροής απόρρητων πληροφοριών" και ταυτόχρονα κίνησε διοικητική έρευνα εναντίον της.
Οι υποθέσεις διαφθοράς στην κορυφή της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή του νόμου στο Κόσοβο (Eulex) ερευνώνται εδώ και 14 μήνες από ειδική ομάδα εντός της αποστολής της ΕΕ και μεταξύ των υποθέσεων για τις οποίες εγείρονται ερωτηματικά είναι η υπόθεση πώλησης σερβικής περιουσίας στο Κόσοβο και η υπόθεση της "ομάδας της Ντρένιτσκα" του πρώην "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου", που κατηγορείται για εγκλήματα σε βάρος αμάχων, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Μπλιτς" του Βελιγραδίου.
"Επικεφαλής της έρευνας για την υπόθεση πώλησης σερβικής περιουσίας στο Κόσοβο ήταν Αμερικανός εισαγγελέας, που αποχώρησε από την Eulex σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επειδή Αλβανοί δικαστές, οι οποίοι έλεγχαν έγγραφα εμπλέκονταν σε διαφθορά και με τη βοήθεια της αποστολής απαλλάχθηκαν από κάθε ευθύνη.

Μέλη της Eulex λάμβαναν χρήματα και η τιμωρία για τους δικαστές ήταν ότι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για τρία χρόνια" υποστηρίζεται στο δημοσίευμα.
Μία ακόμη υπόθεση διαφθοράς στην Eulex συνδέεται με την "ομάδα της Ντρένιτσκα" που κατηγορείται για εγκλήματα σε βάρος των πολιτών το 1998 και το 1999, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Ο αρχηγός της ομάδας Σάμι Λιουστάκου, μία μέρα πριν από τη σύλληψή του, στα μέσα του 2013, εθεάθη με ανώτατους αξιωματούχους της Eulex, οι οποίοι τον ενημέρωσαν ότι θα συλληφθεί, αλλά ότι δεν θα στοιχειοθετηθούν κατηγορίες εναντίον της ομάδας της "Ντρένιτσκα" και θα απαλλαγούν σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Μέλη της ομάδας είχαν προφυλακιστεί, αλλά τα βράδια έβγαιναν έξω σε εστιατόρια της Πρίστινας, ανέφερε στην εφημερίδα πηγή από την Eulex.
Ο Βρετανός ευρωβουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος, Ντέιβιντ Κέμπελ Μπάνερμαν εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις καταγγελίες περί διαφθοράς στην Eulex στο Κόσοβο και τόνισε την ανάγκη διεξαγωγής ανεξάρτητης έρευνας.
"Οι κατηγορίες ότι αξιωματούχοι της ΕΕ στο Κόσοβο δωροδοκήθηκαν για να εμποδίσουν ή να σταματήσουν δικαστικές διαδικασίες για σοβαρά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών και υποθέσεων διαφθοράς είναι πολύ ανησυχητικές" τόνισε ο ευρωβουλευτής, σύμφωνα με την πύλη ενημέρωσης στο διαδίκτυο "Koha. Net".
Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση