GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Μαριάς (στην ίδια γραμμή με την "άκρα δεξιά") ψήφισε κατά του Γιούνκερ στην Ευρωβουλή...

Μετά την σημερινή ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ευρωβουλευτής  Νότης Μαριάς μιλώντας στην Ολομέλεια τ...

Μετά την σημερινή ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ευρωβουλευτής  Νότης Μαριάς μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο κατά τη διαδικασία αιτιολόγησης ψήφου έκανε την παρακάτω δήλωση:
"Ως γνωστόν έχω καταψηφίσει τον Γιούνκερ ως υποψήφιο Πρόεδρο της Επιτροπής γιατί ως εκπρόσωπος του παλιού πολιτικού κόσμου της Ευρώπης και επί χρόνια πρόεδρος του Eurogroup είναι υπεύθυνος για τα μνημόνια, την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και το επονείδιστο χρέος που φορτώθηκε στις πλάτες του ελληνικού λαού.
Η αποκάλυψη του Γιούνκερ-γκειτ καθιστά πλέον διπλά επιβεβλημένη την απομάκρυνση του Γιούνκερ.
Υπερψήφισα λοιπόν της πρόταση μομφής κατά της Επιτροπής που υπέβαλε ο κ. Zanni και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων προκειμένου να απαλλαγούμε από τον Γιούνκερ και την παρέα του.
Το γεγονός ότι η πρόταση μομφής υπογράφτηκε και από βουλευτές της άκρας δεξιάς με τους οποίους ως γνωστόν είμαστε απέναντι και μας χωρίζει άβυσσος σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο, δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι προκειμένου να μην υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής μια και το μείζον διακύβευμα είναι η αποπομπή του Γιούνκερ.
Άλλωστε η πολιτική διαδρομή του καθενός είναι γνωστή και καταγεγραμμένη και ως εκ τούτου δεν χωρούν παρερμηνείες. Όλα τα άλλα είναι υπεκφυγές και εδραιώνουν τον Γιούνκερ στην Προεδρία της Επιτροπής".

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε την πρόταση μομφής την οποία είχαν καταθέσει 76 ευρωβουλευτές λόγω της υπόθεσης LuxLeaks. Σε σύνολο 650 «κατά» ψήφισαν 461 και «υπέρ» 101, ενώ παρόντες δήλωσαν 88 ευρωβουλευτές.
Η πρόταση μομφής είχε κατατεθεί από 76 ευρωβουλευτές μη εγγεγραμμένους και μέλη της πολιτικής ομάδας Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας. Την πρόταση είχε υποβάλει συγκεκριμένα η πολιτική ομάδα Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (Europe of Freedom and Direct Democracy, EFDD), της οποίας προεδρεύει ο ηγέτης του βρετανικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), Νάιτζελ Φάρατζ.
«Το σκάνδαλο " LuxLeaks" δείχνει ότι ο Γιουνκέρ αφιέρωσε την πολιτική του σταδιοδρομία στο να πλουτίσει η χώρα του πίσω από την πλάτη των Ευρωπαίων εταίρων της και περιφρονώντας την Ένωση και το πνεύμα της κοινότητας που λέει ότι ελπίζει να εκπροσωπήσει», είχε καταγγείλει ο Μάρκο Τζάνι, επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο, η οποία έχει ενταχθεί στην EFDD. Την πρόταση στήριξαν και μη εγγεγραμμένοι βουλευτές της Μαρίν Λεπέν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν καλύτερο από εκείνο που εξασφάλισε ο Γιούνκερ κατά τη διαδικασία έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την 22η Οκτωβρίου, όταν υπέρ της νέας Κομισιόν είχαν ψηφίσει 423 μέλη της Ευρωβουλής, κατά 209 και είχαν απόσχει 67.
Τη Δευτέρα, κατά την έναρξη της συζήτησης για την πρόταση μομφής, που υποβλήθηκε μετά τις αποκαλύψεις για το καθεστώς φοροαποφυγής πολυεθνικών επιχειρήσεων στο Λουξεμβούργο, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απευθυνόμενος στους ευρωσκεπτικιστές και ευρωβουλευτές της ακροδεξιάς που υπέγραψαν την σχετική πρόταση, δήλωσε ότι εάν το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίσει ότι πρέπει να φύγει από την προεδρία της Κομισιόν, πράγματι θα αποχωρήσει.
Οι εκπρόσωποι των Ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο είχαν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση μομφής σε βάρος του Γιούνκερ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η εκπρόσωπος της Ομάδας των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς κράτησε επιφυλακτική στάση και υπεραμύνθηκε της δημιουργίας μιας εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής, προκειμένου, όπως είπε, να διαλευκανθούν πλήρως οι κατηγορίες για το καθεστώς φοροαποφυγής μεγάλων επιχειρήσεων στο Λουξεμβούργο.
Η πρόεδρος της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, η Γκαμπριέλ Τσίμερ, παραδέχθηκε ότι δεν συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες υπογραφές για την κατάθεση πρόταση μομφής διότι –διευκρίνισε– δεν ήταν επιθυμητή η συγκέντρωση υπογραφών από ευρωσκεπτικιστές και ακροδεξιούς. Τάχθηκε υπέρ της σύστασης εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση