GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέο σχέδιο δράσης από την Αθήνα...

Καθημερινά η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να αποκρούει τις αντιφάσεις των εκπροσώπων των πιστωτών, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι επαφές για τ...

Καθημερινά η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να αποκρούει τις αντιφάσεις των εκπροσώπων των πιστωτών, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι επαφές για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης στην μεταμνημονιακή περίοδο.
Ο βασικός στόχος είναι να απεγκλωβιστεί και από το ΔΝΤ, παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα του Ταμείου ολοκληρώνεται μετά από δύο χρόνια. Απλά να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος και όχι σαν πιστωτής.

Οι τελευταίες εξελίξεις, παρά το θολό τοπίο που υπάρχει για την προληπτική γραμμή στήριξης και τους όρους που θα προκύψουν, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα βοηθήσουν την Ελλάδα να μεταβεί στην επόμενη φάση. Απλά για να μπει στη νέα φάση η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει ομαλά την αξιολόγηση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και στη συνέχεια να υπάρξει συμφωνία για το χρέος, ώστε να μπορέσει να στρέψει το ενδιαφέρον της σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Για να γίνουν όλα αυτά όπως τα έχουν προγραμματίσει στο Μαξίμου πρέπει τις επόμενες τριάντα ημέρες να αναπτυχθούν μεγάλες ταχύτητες, ώστε να πειστούν οι εταίροι και δανειστές μας ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει ταχύτητα. Η κυβέρνηση δεν αμφισβητεί τις υποχρεώσεις της, θέλει όμως να αναγνωριστεί η μεγάλη προσπάθεια της Ελλάδας και να λάβει ανάσες. Το βασικό όμως είναι να επιτύχει να διαλυθεί η διάχυτη εντύπωση ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό διαρκή επιτήρηση.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα μεγάλα μέτωπα της περιγράφονται από το τρίπτυχο: όχι νέο Μνημόνιο, όχι νέα μέτρα, επιστροφή στην κανονικότητα ενός ευρωπαϊκού κράτους υποκείμενου στην εποπτεία των ευρωπαϊκών θεσμών και όχι του ΔΝΤ.

Η συνάντηση
Πάντως οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος εξέτασαν όλα τα σενάρια στη νέα τους συνάντηση. Έχουν ήδη καταρτίσει δύο σχέδια δράσης.
Το πρώτο προέβλεπε μία ανεκτική αξιολόγηση εκ μέρους της τρόικας, με παραπομπή των κρίσιμων θεμάτων του ασφαλιστικού και των εργασιακών προς τα τέλη του 2015, μέσω της αυτοδέσμευσης της κυβέρνησης σε ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Το δεύτερο σχέδιο αφορούσε το ενδεχόμενο η Αθήνα να βρεθεί μπροστά στην άτεγκτη στάση των πιστωτών και να χρειαστεί να κάνει πολλά περισσότερα από όσα θα ήθελε. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, θα είχε να «πουλήσει» πολιτικά και επικοινωνιακά το τέλος του μνημονίου και τη ρύθμιση του χρέους.
Το κλίμα, όπως έδειξε το eurogroup, οι δηλώσεις που ακολούθησαν αλλά και οι νέες επιτιμητικές για την Αθήνα αναφορές του Β. Σόιμπλε, είναι βαρύ. Οι δανειστές ζητούν και πλήρη, κατά το δυνατό, αξιολόγηση, απαιτούν νέα συμφωνία με την Αθήνα καθώς προκρίνουν την πιο «αυστηρή» προληπτική γραμμή πίστωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού ενώ δείχνουν να παραπέμπουν στις… ελληνικές καλένδες το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, επιχειρηματολογώντας για τη βιωσιμότητα του.
Εν μέσω αυτών, λοιπόν, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, καλούνται να διαμορφώσουν την περαιτέρω στρατηγική τους.

Τα ελληνοτουρκικάΣτις 5 και 6 Δεκεμβρίου θα συγκληθεί στην Αθήνα το 3ο τακτικό ετήσιο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, υπό την προεδρία των Πρωθυπουργών των δύο χωρών Αντώνη Σαμαρά και Αχμέτ Νταβούτογλου.
Η συνάντηση θα γίνει ενώ συνεχίζονται οι τουρκικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ με την παρουσία του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση