GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Άνοιξε ο δρόμος για πλειστηριασμούς ακινήτων στην εμπορική τιμή

Μπορεί το πρωί της Δευτέρας ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος να καθησύχαζε από την τηλεόραση του ANT1 πως το 2015 δ...


Μπορεί το πρωί της Δευτέρας ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος να καθησύχαζε από την τηλεόραση του ANT1 πως το 2015 δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός, αλλά και ότι θα υπάρξει μέριμνα από την κυβέρνηση, ωστόσο λίγες ώρες αργότερα αποδείχθηκε ότι η μέριμνα για την οποία μιλούσε δεν ήταν μέριμνα υπέρ των πολιτών, αλλά υπέρ των τραπεζών και του Δημοσίου.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας – το οποίο έχει επικριθεί ως απαράδεκτο από δικηγόρους και διοικητικούς δικαστές και τους έχει οδηγήσει σε κινητοποιήσεις- τονίζει αναφορικά με τους πλειστηριασμούς πως αυτοί θα μπορούν να διενεργούνται όχι στην αντικειμενική αξία, αλλά στην εμπορική !
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου:
Άρθρο 993 παρ. 2: Με τη νέα ρύθμιση που εισάγεται, για την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου, που κατάσχεται, λαμβάνεται υπόψη η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης και όχι η αντικειμενική αξία, όπως ορίζει η ισχύουσα ρύθμιση. Οι ειδικότερες προϋποθέσεις για την εφαρμογή της νέας αυτής διάταξης θα καθοριστούν με προεδρικό διάταγμα κατά τα ειδικότερα στις μεταβατικές διατάξεις οριζόμενα. Μέχρι την έκδοση του διατάγματος αυτού, όπου προβλέπεται για το ακίνητο που κατάσχεται αντικειμενική αξία για τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης, θα λαμβάνεται υπόψη η αντικειμενική αξία αυτή.
Άρθρο 995: Στη διάταξη αυτή επιφέρονται τροποποιήσεις αναφορικά με τις επιδόσεις της κατασχετήριας έκθεσης σε περίπτωση κατάσχεσης ακινήτου, με σημαντική νέα ρύθμιση τη δυνατότητα επίσκεψης από υποψήφιους πλειοδότες του προς πλειστηριασμό ακινήτου. Προβλέπεται συγκεκριμένα στην παρ. 6 η δυνατότητα επίσκεψης του κατασχεθέντος ακινήτου από υποψήφιους πλειοδότες, με τη συνοδεία του δικαστικού επιμελητή, ο οποίος στη συνέχεια θα συντάξει έκθεση, κατ” εφαρμογή της γενικής διάταξης των άρθρων 931 και 117 ΚΠολΔ. Με τη νέα ρύθμιση που εισάγεται, ως τιμή της πρώτης προσφοράς για το ακίνητο, που εκπλειστηριάζεται, ορίζεται η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης και όχι η αντικειμενική αξία, όπως ορίζει η ισχύουσα ρύθμιση. Οι ειδικότερες προϋποθέσεις για την εφαρμογή της νέας αυτής διάταξης θα καθοριστούν με προεδρικό διάταγμα κατά τα ειδικότερα στις μεταβατικές διατάξεις οριζόμενα. Κατά το μεταβατικό χρόνο, μέχρι την έκδοση του διατάγματος αυτού, εφαρμόζεται η μέχρι σήμερα ισχύουσα ρύθμιση και ως τιμή πρώτης προσφοράς ορίζεται η αξία που προκύπτει από τον προσδιορισμό της αξίας του με αντικειμενικά κριτήρια σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 41 και 41α του ν. 1249/1982 (ΦΕΚ 43 Α`), όπως εκάστοτε ισχύουν και των κατ` εξουσιοδότηση αυτών εκδιδόμενων κανονιστικών αποφάσεων.
Οι ανωτέρω διατάξεις επιτρέπουν στους εκπλειστηριαστές να αυθαιρετούν, μειώνοντας το τίμημα του πλειστηριασμού, καθώς σήμερα δεν υπάρχουν δείκτες τιμών ακινήτων από τους οποίους να προκύπτουν οι εμπορικές αξίες. Η μονή δε ασφαλής, αλλά και πάλι αποσπασματική εικόνα μπορεί να δοθεί από τα υποθηκοφυλακεία.
Σήμερα η ελάχιστη τιμή πλειστηριασμού αντιστοιχεί στην αντικειμενική αξία.
Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση