GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ιδιωτική κατανάλωση σώζει τη γερμανική οικονομία

Η άνοδος της ιδιωτικής κατανάλωσης υπερκάλυψε την συνεχιζόμενη έλλειψη επενδύσεων και συνέβαλε ώστε η οικονομία της Γερμανίας να ανα...


Η άνοδος της ιδιωτικής κατανάλωσης υπερκάλυψε την συνεχιζόμενη έλλειψη επενδύσεων και συνέβαλε ώστε η οικονομία της Γερμανίας να αναπτυχθεί το τρίτο τρίμηνο και να αποφύγει το ενδεχόμενο να εισέλθει σε ύφεση από τεχνική άποψη, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Η ομοσπονδιακή υπηρεσία στατιστικών Destatis επιβεβαίωσε την προηγούμενη, προκαταρκτική της εκτίμηση περί αύξησης του ΑΕΠ της Γερμανίας κατά 0,1%.
Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σημειώνοντας την ταχύτερη άνοδό της τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ οι δημόσιες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 0,6%. Συνολικά, η κατανάλωση συνέβαλε 0,5% στην ανάπτυξη.
Αντιθέτως οι επενδύσεις σε πάγιο ενεργητικό όπως ο εξοπλισμός μειώθηκαν κατά 2,3%, ενώ οι επενδύσεις σε κατασκευές επίσης μειώθηκαν. Συνολικά οι ιδιωτικές επενδύσεις αφαίρεσαν ένα 0,7% από την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Γερμανίας μέσα στο τρίμηνο.
«Δεν βρισκόμαστε σε ύφεση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Δεν έχουμε τόσο καλή οικονομική ανάπτυξη όσο είχαμε πριν, αλλά αποδίδουμε σχεδόν στο όριο των δυνατοτήτων μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνονται ασυλλόγιστα κουβέντες περί “κρίσης”, που θα δημιουργήσουν μια πραγματική κρίση», πρόσθεσε ο Σόιμπλε. Ο ίδιος προασπίστηκε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επικρίνεται από διάφορες πλευρές διότι δεν επενδύει περισσότερα στις δημόσιες υποδομές.
Χθες Δευτέρα ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo του Μονάχου ανέκαμψε, χάρη κυρίως στη μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ αλλά και των τιμών του πετρελαίου, γεγονός που ερμηνεύθηκε ως μια ακόμη θετική ένδειξη ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας.
Αλλά η Γερμανία δεν μοιάζει πλέον να αποτελεί την «ατμομηχανή της ανάπτυξης» που αντίθετα με τα άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης αναπτυσσόταν σθεναρά το 2010 και το 2011.
Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση