GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

“Θα αποδείξω ότι η Ρουμανία είναι μία σοβαρή χώρα”

Τη δέσμευση ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία της Ρουμανίας με τους εταίρους της και θα αποδείξει ότι η χώρα είναι σοβαρή και αξιόπιστη...


Τη δέσμευση ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία της Ρουμανίας με τους εταίρους της και θα αποδείξει ότι η χώρα είναι σοβαρή και αξιόπιστη διατύπωσε ο νεοκλεγμένος πρόεδρος, Κλάους Γιοχάνις.
"Θα συνεχίσω τις συνεργασίες που αποτελούν τους πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Ρουμανίας- τη στρατηγική εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ρόλο και τη θέση μας στο ΝΑΤΟ, το ρόλο και τη θέση μας στην ΕΕ. Θα αποδειχθεί ότι η Ρουμανία είναι μια σοβαρή, αξιόπιστη χώρα και μακροπρόθεσμος εταίρος" δήλωσε σήμερα ο κ. Γιοχάνις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βουκουρέστι, μετά τη νίκη του στο χθεσινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου, Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος και υποψήφιος της Χριστιανοφιλελεύθερης Συμμαχίας στις προεδρικές εκλογές τόνισε ότι θα είναι πρόεδρος όλων των Ρουμάνων.
"Θα είμαι πρόεδρος των Ρουμάνων. Θα είμαι ελεύθερος πρόεδρος. Θα σας εκπροσωπώ" υποσχέθηκε ο κ. Γιοχάνις, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος κάλεσε ακόμα τη ρουμανική κυβέρνηση να καταθέσει το συντομότερο δυνατό τον προϋπολογισμό του 2015 στη Βουλή. "Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο" τόνισε.
Ο υποψήφιος της Χριστιανοφιλελεύθερης Συμμαχίας έλαβε 54,50% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη χθες, νικώντας τον νυν πρωθυπουργό της Ρουμανίας και πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Βίκτορ Πόντα, υποψήφιο του συνασπισμού στον οποίο μετείχαν επίσης η Εθνική Ένωση για την Πρόοδο της Ρουμανίας και το Συντηρητικό Κόμμα.
Ο Βίκτορ Πόντα συγκέντρωσε ποσοστό 45,49% στο δεύτερο γύρο των εκλογών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή με καταμετρημένες τις ψήφους από το 99.07% των εκλογικών κέντρων.
Ο Κλάους Γιοχάνις ζήτησε από τον νυν πρόεδρο της Ρουμανίας να ανακαλέσει τους πρέσβεις από τις χώρες, στις οποίες οι Ρουμάνοι πολίτες "ταπεινώθηκαν", αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την ψηφοφορία των Ρουμάνων στο εξωτερικό.
"Όλοι οι πρέσβεις και οι πρόξενοι από τις χώρες στις οποίες οι Ρουμάνοι ταπεινώθηκαν πρέπει να αποσυρθούν. Δεν μπορώ να αποδεχθώ τέτοιες καταστάσεις, οι συμπολίτες μου να βρίσκονται αντιμέτωποι με δακρυγόνα επειδή θέλουν να ψηφίσουν" ανέφερε.
Ανακοίνωσε ακόμη ότι η συνένωση του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL) και του Δημοκρατικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PDL) έχει ολοκληρωθεί πλήρως.
"Η συνένωση του PNL και του PDL έχει αποφασιστεί στο τέλος Ιουλίου στο κοινό συνέδριο, καταχωρήθηκε την περασμένη εβδομάδα, έχει ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει επιστροφή" δήλωσε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Πρόσθεσε ότι "από αύριο, το νέο PNL θα ανακοινώσει τις επιλογές όσον αφορά το μελλοντικό οδικό χάρτη του".
Ο Κλάους Γιοχάνις δεν απάντησε στην ερώτηση "ποιος θα είναι επικεφαλής του νέου PNL".
Ο Γιοχάνις, πρώην καθηγητής Φυσικής, υπόσχεται μία "φυσιολογική" χώρα
Ο νέος πρόεδρος της Ρουμανίας, ο οποίος νίκησε τον πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα, που οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν φαβορί, επικέντρωσε την προεκλογική του εκστρατεία στη μάχη κατά της διαφθοράς και δεσμεύθηκε να μετατρέψει τη Ρουμανία σε "φυσιολογική" χώρα.
Ο πρώην καθηγητής Φυσικής, με τη σιγανή φωνή, ο οποίος προέρχεται από την γερμανική μειονότητα της Ρουμανίας, έχει πλεονεκτήματα την αξιοπιστία και την ειλικρίνεια, σε μία χώρα με διαδεδομένη τη διαφθορά, μεταδίδει το AFP.
Ο αρχηγός του PNL από τον περασμένο Ιούνιο, είναι 55 ετών και είναι γνωστός ως ο επιτυχημένος δήμαρχος της πόλης Σίμπιου στην Τρανσυλβανία τον οποίο ανέδειξε σε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, από τότε που ανέλαβε το δημαρχιακό θώκο το 2000.
Αναβαθμίζοντας τη μεσαιωνική πόλη σε δυτικά πρότυπα απέκτησε τη φήμη κάποιου "που κάνει καλά τη δουλειά του" και στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας υποσχέθηκε ότι θα κάνει το ίδιο και με τη χώρα.
Πολιτικοί αναλυτές που προέβλεπαν ότι η νίκη του Βίκτορ Πόντα θα μπορούσε να κάνει τη Ρουμανία πιο σταθερή χώρα, θεωρούν ότι η νίκη του Γιοχάνις ενδέχεται να αναβιώσει τις πολιτικές εντάσεις σε μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, αναφέρει το Reuters.
Ο Κλάους Γιοχάνις στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δεσμεύθηκε ότι θα διαφυλάξει την ανεξαρτησία του ρουμανικού δικαστικού συστήματος, ότι θα δώσει μάχη κατά της διαφθοράς, ότι θα υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις στα πεδία της οικονομίας, της υγείας, της εκπαίδευσης και ότι θα δημιουργήσει ελκυστικό περιβάλλον για ξένους επενδυτές.
Ως πρόεδρος, ο Κλάους Γιοχάνις, όπως και ο προκάτοχός του Τραϊάν Μπασέσκου, θα είναι αντιμέτωπος με την αντίπαλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάτι μπορεί να οδηγήσει σε νέα πολιτική διάσπαση.
Απόγονος των Σαξόνων που εγκαταστάθηκαν στη Ρουμανία τον Μεσαίωνα, ο πρώτος πρόεδρος της Ρουμανίας, που προέρχεται από εθνική μειονότητα σε αντίθεση με τους γονείς του και δεκάδες χιλιάδες μέλη της γερμανικής κοινότητας στη χώρα αποφάσισε να παραμείνει στη Ρουμανία μετά την πτώση του κομμουνιστή ηγέτη Νικολάε Τσαουσέσκου το 1989.
Ο Γιοχάνις, τον οποίο οι Ρουμάνοι αποκαλούν "ο Γερμανός", είναι μέλος και θρησκευτικής μειονότητας, είναι προτεστάντης σε μία χώρα, στην οποία το 90% του πληθυσμού είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας βρέθηκε αντιμέτωπος με καταγγελίες ότι "δεν είναι πραγματικός Ρουμάνος", σύμφωνα με το AFP.
Χαρακτηρίζοντας τον όχι τόσο χαρισματικό το AFP αναφέρει ότι οι Ρουμάνοι ψηφοφόροι τον στήριξαν εξαιτίας του φόβου ότι ο νεαρός και δραστήριος πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα θα μπορούσε να μετατραπεί σε έναν ισχυρό ηγέτη, όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.
Ο Κλάους Γιοχάνις θα διαδεχθεί τον Τραϊάν Μπασέσκου, ο οποίος ήταν αρχηγός του ρουμανικού κράτους τα τελευταία 10 χρόνια.
Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση