GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σε επιφυλακή για δεύτερο βράδυ

Αν και το πρώτο βράδυ της κακοκαιρίας που περίμεναν οι μετεωρολόγοι πέρασε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, πολίτες και υπηρεσίες παραμέν...


Αν και το πρώτο βράδυ της κακοκαιρίας που περίμεναν οι μετεωρολόγοι πέρασε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, πολίτες και υπηρεσίες παραμένουν σε επιφυλακή και για το επόμενο 24ωρο, καθώς το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων παραμένει σε ισχύ.
Η νέα επιδείνωση του καιρού αναμένεται από απόψε το βράδυ, και πάλι από τα νοτιοδυτικά και θα επηρρεάσει την Πελοπόννησο, το Μυρτώο πέλαγος και τον Σαρωνικό. Τα φαινόμενα αναμένεται να επηρεάσουν και την Αττική.
Κατά κύριο λόγο, όπως αναφέρεται στα δελτία της μετεωρολογικής υπηρεσίας, τα φαινομενα θα εκδηλωθούν στην ανατολική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα και θα επηρρεάσουν κυρίως τις περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα υπάρχουν βροχές και καταιγίδες και στις υπόλοιπες περιοχές, αλλά σαφώς τα φαινομενα θα είναι ηπιότερα και σε ένταση και σε έκταση.
Οι περιοχές στις οποίες θα εκδηλωθούν τα εντονότερα φαινόμενα το βράδυ του Σαββάτου σύμφωνα με τις προβλέψεις, είναι η Κομοτηνή, η Αλεξανδρούπολη, η Σαμοθράκη, η Θάσος, η Λήμνος, η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος, η Κως, η Ρόδος, το Καστελλόριζο και περιοχές της ανατολικής Κρήτης όπως ο Άγιος Νικόλαος.
Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ αλλά στο Αιγαίο θα φτάσουν τοπικά και τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 6 εως 16 βαθμούς, στα κεντρικά από 12 εως 19 με 20 βαθμούς και στα νησιά από 12 εως 23 βαθμούς κελσίου.

Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα με σταδιακή βελτίωση και άστατο καιρό με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα ανατολικά και νότια τμήματα περιμένουμε την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014. Παράλληλα, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 19 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 13 έως 21 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 12 έως 23 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (από 7 έως τους 21 βαθμούς στην Ήπειρο), 17 έως 21 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 23 βαθμούς στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, 16 έως 21 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο γενικά από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-5 μποφόρ και τις πρωινές ώρες στο Βορειοανατολικό Αιγαίο μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και στον Πατραϊκό από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.
Άστατος καιρός με τοπικές βροχές κυρίως προς το μεσημέρι περιμένουμε την Κυριακή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς, ενώ από το μεσημέρι θα στραφούν σε ανατολικούς-βορειοανατολικούς σχεδόν μέτριους 4 μποφόρ και στο Σαρωνικό τοπικά μέτριους 5 μποφόρ.
Νεφώσεις με τοπικές βροχές, αλλά και γρήγορη βελτίωση περιμένουμε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Ο καιρός των επόμενων ημερών
Δευτέρα 10-11-2014 και Τρίτη 11-11-2014
Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα ανατολικά και νότια με πιθανότητα ασθενών βροχών. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και βαθμιαία στο Ιόνιο 6 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο.
Τετάρτη 12-11-2014
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά.
Άνεμοι: στα δυτικά νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Xωρίς ιδιαίτερα προβλήματα πέρασε το πρώτο «κύμα» κακοκαιρίας
Xωρίς ιδιαίτερα προβλήματα πέρασε το πρώτο «κύμα» κακοκαιρίας. Ευτυχώς, η ισχυρή νεροποντή της Παρασκευής δεν έφερε τις καταστροφές που δημιουργήθηκαν πριν από δύο εβδομάδες από τις καταρρακτώδεις βροχές ειδικά στη Δυτική Αττική.
Από το βράδυ της Παρασκευής έβρεχε σε όλη την Αττική αλλά μετά τις 4 τα ξημερώματα, σύμφωνα με στοιχεία από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του meteo.gr, ξέσπασε καταρρακτώδης βροχή σε Νέο Κόσμο, Γκάζι και Βάρη και ισχυρή βροχή σε Περιστέρι, Πάρνηθα και Φάληρο. Η έντονη βροχόπτωση διήρκησε για περίπου μια ώρα χωρίς να αναφερθούν προβλήματα. Μάλιστα, η Πυροσβεστική μιλά για ένα «ήρεμο βράδυ» καθώς έγιναν μόνο 4-5 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.
Τα ύψη βροχής ήταν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα ενώ μέχρι τις οκτώ το βράδυ τα Άνω Λιόσια είχαν ύψος βροχής 35,6 mm και η Αθήνα 27,6. Στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής το ύψος βροχής δεν είχε καμία επίπτωση αφού κυμάνθηκε στα όρια μια συνηθισμένης βροχερής, χειμωνιάτικης ημέρας.
Σε επιφυλακή οι αρμόδιες υπηρεσίες
Στο μεταξύ σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των τυχόν προβλημάτων που θα προκύψουν εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, ύστερα από ανακοίνωση που εξέδωσε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα:
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ή την έντονη βροχόπτωση ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου. Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των έντονων καιρικών φαινομένων.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Σε περίπτωση εκδήλωσης χαλαζόπτωσης να καταφεύγουν σε ασφαλή χώρο και εφόσον έχουν ζώα να μεριμνούν ώστε και αυτά να βρίσκονται επίσης σε ασφαλή χώρο.

Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση