GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βαρβιτσιώτης: Δεν μπορούμε να σηκώσουμε το τεράστιο βάρος της μετανάστευσης μόνοι μας

Τεράστιο το κόστος αλλά και οι κίνδυνοι της επιχείρησης στην Ιεράπετρα. Μεγάλο το βάρος για την Ελλάδα. Τι δηλώνει ο υπουργός Ναυτιλ...


Τεράστιο το κόστος αλλά και οι κίνδυνοι της επιχείρησης στην Ιεράπετρα. Μεγάλο το βάρος για την Ελλάδα. Τι δηλώνει ο υπουργός Ναυτιλίας
Ακολουθούν αναλυτικά οι δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας:
"Ολοκληρώνεται μέσα στην ημέρα η τεράστια επιχείρηση διάσωσης 700 μεταναστών, οι οποίοι βρισκόντουσαν στο πλοίο” BARIS”, το οποίο το μεσημέρι της Τρίτης, δήλωσε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης την ακυβερνησία του και εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Το πλοίο κατευθυνόταν με 700 λαθρομετανάστες προς την Ιταλία.
Τεράστια επιχείρηση
Όπως έχουμε από την αρχή διατρανώσει, το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή, έχει δύο βασικές αποστολές. Η πρώτη αποστολή, είναι να φυλάττει τα σύνορα της πατρίδας και η δεύτερη, να σώζει κάθε ανθρώπινη ζωή που βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα.
Γι” αυτό και έγινε μια τεράστια επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν το Πολεμικό Ναυτικό, η Πολεμική Αεροπορία, η Ελληνική Αστυνομία, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι Υγειονομικές Αρχές της Περιφέρειας της Κρήτης, το ΚΕΕΛΠΝΟ και, βέβαια, σειρά Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με στόχο να οργανωθούν δύο πράγματα: Πρώτον, να οδηγηθεί σε ασφαλές καταφύγιο το κινδυνεύον πλοίο, χωρίς κίνδυνο για τους επιβαίνοντες, και βέβαια στη συνέχεια, να οργανωθεί η ασφαλής αποβίβαση και διαχείριση των ανθρώπων που επέβαιναν.
Σε αυτή την επιχείρηση συμμετείχαν δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, τέσσερα πλωτά μέσα του Λ.Σ- ΕΛ.ΑΚΤ. , ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα αεροπλάνο του Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ. , ένα ελικόπτερο του Λ.Σ- ΕΛ.ΑΚΤ. και βέβαια, η Μονάδα των Ειδικών Επεμβάσεων της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ.
Άμεσα στη δικαιοσύνη οι διακινητές
Μέχρι τώρα έχουν αποβιβαστεί ασφαλώς 584 από τους 700 περίπου επιβαίνοντες, ενώ έχουν επιβιβαστεί στο πλοίο 16 γιατροί οι οποίοι κάνουν τον πρώτο ιατρικό έλεγχο. Συγχρόνως έχουν παρασχεθεί νερό και τρόφιμα στους υπόλοιπους επιβαίνοντες. Στόχος μας είναι , άμεσα, να οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη τους διακινητές που θέτουν σε πάρα πολύ μεγάλο κίνδυνο τη ζωή συνανθρώπων μας. Να παραδώσουμε στην Αστυνομία και στις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, όλους όσους χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, αλλά και ανάγκης φιλοξενίας στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών. Βέβαια θέλω να επισημάνω ότι, η συντριπτική πλειοψηφία των επιβαινόντων ήταν πρόσφυγες προερχόμενοι από τη Συρία.
Να αντιληφθεί η Ευρώπη ότι δεν μπορούμε μόνοι μας να σηκώσουμε το τεράστιο βάρος της μετανάστευσης
Βρίσκομαι, τις τελευταίες δύο μέρες, σε απευθείας επικοινωνία με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ε.Ε. Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον οποίο και έχω ενημερώσει για όλες τις ενέργειες. Και, βεβαίως, δηλώνοντας για άλλη μία φορά ότι η Ελλάδα κάνει αυτό που της αναλογεί και περιμένει από την Ευρώπη να αντιληφθεί ότι οι χώρες του Νότου δεν μπορούν να σηκώσουν το τεράστιο βάρος της μετανάστευσης μόνες τους. Δεν μπορεί να γίνονται τόσο μεγάλες, με κίνδυνο για την ασφάλεια καταρχάς των στελεχών μας, αλλά και πολυέξοδες επιχειρήσεις διάσωσης και η Ευρώπη να μην αντιλαμβάνεται ότι αυτό το κόστος πρέπει να επιμεριστεί δίκαια και ισοδύναμα σε όλα τα Κράτη – Μέλη.
Θέλω για άλλη μία φορά, να ευχαριστήσω το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Υγείας, τις Τοπικές Αρχές της Κρήτης, τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ, ΓΕΑ και ΕΛ.ΑΣ. Και βέβαια να δηλώσω προς τους φίλους μας στην Ιεράπετρα ότι, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση, μόνοι τους, να αναλάβουν κανένα ειδικό βάρος μακράς φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων. Αυτές οι υπηρεσίες φιλοξενίας παρέχονται σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου λειτουργούν τα κέντρα φιλοξενίας και άμεση μέριμνά μας θα είναι να μεταφερθούν εκεί που πρέπει, αφού ολοκληρωθεί η παροχή των πρώτων βοηθειών ανάγκης.
Θέλω να ευχαριστήσω, ιδιαίτερα όμως, τα περίπου 90 στελέχη του Λ.Σ- ΕΛ.ΑΚΤ. που συμμετείχαν σε αυτή την επιχείρηση. Να ευχαριστήσω τα στελέχη που ξενύχτησαν στο ΕΚΣΕΔ, το Αρχηγείο Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ. , τον Αρχηγό του Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ. Αθανάσιο Αθανασόπουλο, καθώς και όλους τους επιτελείς που από την πρώτη στιγμή, βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη, για τα ελληνικά χρονικά, επιχείρηση έρευνας και διάσωσης σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες – με αέρα και πολύ έντονο κυματισμό, που έκαναν την επιχείρηση αυτή εξαιρετικά δύσκολη".
Μια από τις μεγαλύτερες διακλαδικές επιχειρήσεις στον τομέα της έρευνας και διάσωσης
Από πλευράς του ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ, Αθανάσιος Αθανασόπουλος, τόνισε:
"Επρόκειτο για μία δύσκολη επιχείρηση και θα ήθελα να ευχαριστήσω τα Γενικά Επιτελεία και τους κυρίους Αρχηγούς, καθώς και όλα τα στελέχη που συμμετείχαν. Ιδιαίτερα, δε, των πληρωμάτων των σκαφών που ήταν στη θάλασσα, τον κυβερνήτη της Φρεγάτας Ύδρα, τους κυβερνήτες των σκαφών του Λιμενικού σώματος, τις ειδικές δυνάμεις που συμμετείχαν Κ.Ε.Α. και Μ.Υ.Α., τα σκάφη τα περιφερειακά της περιοχής της Κρήτης, την τοπική κοινωνία της Κρήτης και τους φορείς που συμμετείχαν. Παράλληλα, για τη συμβολή της, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Ύπατη Αρμοστεία, καθώς και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, που στάθηκαν αρωγοί στη διαχείριση μιας τόσο μεγάλης και δύσκολης επιχείρησης"
Η δυσκολία της έγκειτο αφ” ενός στις δυσκολότατες καιρικές συνθήκες και αφετέρου στο μεγάλο αριθμό των μεταναστών, καθώς επίσης και στην κατάσταση του πλοίου. Θα ήθελα ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τους Πλοιάρχους των εμπορικών πλοίων και τους ναυτικούς μας, καθώς 2 πλοία μεταξύ των οποίων και 1 ελληνικό, συμμετείχε από το πρώτο λεπτό έως το τελευταίο για να συνδράμουν στο έργο της έρευνας και διάσωσης. Ήταν ίσως μια από τις μεγαλύτερες διακλαδικές επιχειρήσεις στον τομέα της έρευνας και διάσωσης.
Εμείς θέλουμε να πούμε ότι στο χώρο ευθύνης που μας έχει τάξει η Πολιτεία, αναφορικά με τα θέματα έρευνας και διάσωσης, θα είμαστε πάντα έτοιμοι να τον επιτηρούμε και να ανταποκρινόμαστε στο έργο που μας έχει ανατεθεί".
Πηγή: www.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση