GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παγκόσμια Ημέρα Αγοραστικής Αποχής: Πέταξε το πορτοφόλι σου!

Σήμερα, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αγοραστικής Αποχής και οι φωνές υποστήριξης της ιδέας μάς καλούν να πετάξουμε μακριά από τις τσ...



Σήμερα, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αγοραστικής Αποχής και οι φωνές υποστήριξης της ιδέας μάς καλούν να πετάξουμε μακριά από τις τσέπες μας πιστωτικές κάρτες και χρήματα για να
αποστασιοποιηθούμε έστω και για μια ημέρα, από το υπερκαταναλωτικό πνεύμα της εποχής.

Η ημέρα είναι άκρως αντικαταναλωτική και μας καλεί να αναλογιστούμε έστω για 24 ώρες την σχέση της κατανάλωσης με την περιβαλλοντική καταστροφή και την φτώχεια. Η Ημέρα του Αντικαταναλωτισμού γιορτάζεται από τότε που ο Καναδοεσθονός, Κάλε Λασν, συνέλαβε την ιδέα μιας ημέρας, όπου οι καταναλωτές θα απείχαν από μία από τις ανάγκες που θεωρείται βασική. Ξεκινώντας ο ίδιος ως στέλεχος διαφημιστικής εταιρείας, στην πορεία τάχθηκε εναντίον του καταναλωτισμού, υπενθυμίζοντας σε όλους πως, “Η κατανάλωση από μόνη της δεν προκαλεί κακό αλλά πολλές φορές, επιζήμιο είναι το τι αγοράζουμε”.

Στον δυτικό κόσμο, οι πλούσιες χώρες, που αποτελούν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, καταναλώνουν το 80% των πόρων της Γης, προκαλώντας ανεπανόρθωτες και δυσαναπλήρωτες καταστροφές στο περιβάλλον. Στη Βόρειο Αμερική, οι ακτιβιστές αυτή την ημέρα, πηγαίνουν σε εμπορικά κέντρα και καταστρέφουν πιστωτικές κάρτες, αναρτούν σχετικά συνθήματα, χορεύουν, τραγουδούν, συζητούν με τον κόσμο, στήνουν θεατρικές παραστάσεις δρόμου, προκαλώντας την οργή των καταστηματαρχών.

Όσοι διαφωνούν με την καθιέρωση εορτασμού της αγοραστικής αποχής, θεωρούν πως το μήνυμα που προσπαθεί να μεταφερθεί, είναι μάταιο, καθώς η παροδική απομάκρυνση των καταναλωτών από τις αγορές δεν μπορεί να επιφέρει καμία αλλαγή στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού. Αξίζει να αναφερθεί πως μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, όπως το ABC, το CBS, το NBC, αρνούνται να προβάλλουν διαφημιστικά της Παγκόσμιας Ημέρας Αγοραστικής Αποχής.

“To buy or not to buy”

Το ερώτημα, που τίθεται σήμερα, αλλά θα έπρεπε να μας απασχολεί περισσότερες ημέρες, είναι εάν η καταναλωτική μανία δημιουργεί οφέλη στη ζωή μας. Η φετινή 29η Νοέμβρη είναι η ημέρα που θα μπορούσαμε να έρθουμε αντιμέτωποι με τους εαυτούς μας, να αναρωτηθούμε εάν καλώς αφιερώνουμε τόσο χρόνο, αγοράζοντας, χωρίς να δίνουμε την απαραίτητη προσοχή στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ο χρόνος που κλέβουμε για να καταναλώσουμε, είναι επιζήμιος για την φύση. Οτιδήποτε αγοράζουμε, έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Παγκόσμια Ημέρα Αγοραστικής Αποχής: Ο κινητός εορτασμός της ημέρας κατά το παρελθόν
Παγκόσμια Ημέρα Αγοραστικής Αποχής: Ο κινητός εορτασμός της ημέρας κατά το παρελθόν
Στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα, πολλοί άνθρωποι που τάσσονται υπέρ της αγοραστικής αποχής, θα κάνουν συμφωνία με τον εαυτό τους να κάνουν ένα διάλειμμα από τον καταναλωτισμό, προκειμένου να δοκιμάσουν ένα προσωπικό πείραμα ή μια δημόσια έκφραση ένστασης απέναντι στην μανιώδη αγοραστική τάση της εποχής. Όπως παροτρύνουν τουλάχιστον, οι Άγγλοι “αυτά τα Χριστούγεννα δεν πρέπει να αγοράσουμε τίποτα”.

Κάποια από τα θέματα που απασχολούν τους υποστηρικτές της ημέρας είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων, η προστασία του περιβάλλοντος, η σωστή καταναλωτική συνείδηση. Τα κινήματα της Αγοραστικής Αποχής ενθαρρύνουν αυτή την μέρα οι καταναλωτές να μην ξοδέψουν καθόλου χρήματα και να ανταλλάξουν μεταξύ τους δωρεάν προϊόντα. Στόχος δεν είναι το κοινό να αλλάξει τις καταναλωτικές του συνήθειες, αλλά να συνειδητοποιήσει πως ο καταναλωτισμός δεν είναι αυτοσκοπός.

Στην Ελλάδα, η ιδέα της αγοραστικής αποχής δεν φαίνεται πως έχει ωριμάσει στο μυαλό πολλών πολιτών. Χαρακτηριστική προσπάθεια σημειώθηκε ωστόσο, το 2002, σύμφωνα με στοιχεία της Καθημερινής, όταν οι καταναλωτικές οργανώσεις είχαν καλέσει σαν σήμερα, τον κόσμο να ξοδέψει λιγότερο από ένα ευρώ, διαμαρτυρόμενοι για την ακρίβεια, Το αποτέλεσμα ήταν οι εταιρείες λιανικής να παρατηρήσουν και να καταγράψουν μείωση της αγοραστικής κίνησης έως και 70% στα προϊόντα τους.

Η Ημέρα Αντικαταναλωτισμού γιορτάζεται την Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών στη Βόρεια Αμερική και το τελευταίο Σάββατο του Νοεμβρίου στην Ευρώπη. Αδειάστε λοιπόν, τα πορτοφόλια σας για να μην μπείτε στον πειρασμό να αγοράσετε τίποτα σήμερα, και αν η καταναλωτική μανία επιστρέψει τις υπόλοιπες ημέρες, να θυμάστε να αφήνετε ορφανό τον κουμπαρά σας για λίγες ώρες, τουλάχιστον πριν εισβάλλει ξανά στη σκέψη σας, το αγοραστικό πνεύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση