GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το Σύστημα και οι προοπτικές

Toυ  Μάκη Γιομπαζολιά. Όλα τα κόμματα είναι κομμάτια της κοινωνίας. Σύνολα ανθρώπων. Ηγεσίες, κορυφαία και μεσαία στελέχη, βουλευτές κα...

Toυ Μάκη Γιομπαζολιά.

Όλα τα κόμματα είναι κομμάτια της κοινωνίας. Σύνολα ανθρώπων. Ηγεσίες, κορυφαία και μεσαία στελέχη, βουλευτές και ψηφοφόροι. Ανάμεσα τους έντιμοι και ικανοί άνθρωποι, γνήσιοι ιδεολόγοι, με ειλικρινή διάθεση προσφοράς και δημιουργίας. Αλλά και υπερφίαλοι πολιτικάντηδες, άνθρωποι του κομματικού σωλήνα, αφελείς, τυχοδιώκτες και λαμόγια..
Αυτό συμβαίνει πάντα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Γιατί δηλαδή να εξαιρούνται τα κόμματα ?
Σημαντική λεπτομέρεια : Οι κομματικές ηγεσίες, λειτουργώντας ως αυθεντίες και εκμεταλλευόμενες το ότι το κομματικό "κοινό" τους εναποθέτει τις ελπίδες και τα καλώς ή κακώς νοούμενα συμφέροντα του, επηρεάζουν την "βάση" περισσότερο από όσο επηρεάζονται από αυτήν.
Άν συμφωνούμε ότι έτσι είναι τα πράγματα, ας κάνουμε προσομοίωση στην σημερινή πραγματικότητα.
Ποιά είναι αυτή ?
Το ελληνικό κράτος χρεωκόπησε. Δεν το έφθανε πια ο πλούτος που παρήγαγε κάθε χρόνο, για να καλύπτει τις υπέρμετρες του πλούτου αυτού ανάγκες της κοινωνικής λειτουργίας, που στρεβλά είχε διαμορφωθεί. Και οι τοκογλύφοι, που υπάρχουν στις γειτονιές, στις πόλεις, στα κράτη και στην διεθνή κοινότητα, σταμάτησαν να δανείζουν την χώρα μας, με τα επι πλέον που κάθε χρόνο χρειαζόταν. Είτε γιατί έκριναν τοκογλυφικά, ότι η χώρα δεν έχει τα "θεμελιώδη" δεδομένα για να μπορεί να αποπληρώσει τα δανεικά. Είτε γιατί ήθελαν να της κάνουν κακό. Ότι κι αν ίσχυε από τα δύο, σημασία έχει, ότι η "κανουλα" των δανεικών έκλεισε. Και το ελληνικό κράτος χρεωκόπησε. Γιατί ο παραγόμενος πλούτος δεν το έφθανε. Γιατί είχε συνηθίσει να τα βγάζει πέρα με δανεικά. Και γιατί οι δανειστές, οι τοκογλύφοι όπως είναι όλοι οι δανειστές, είπαν "στοπ".

Πώς αντέδρασε λοιπόν το ελληνικό κράτος μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα ? Ζήτησε πάλι δανεικά. Από ποιούς ? Από αυτούς που δέχονταν να του δώσουν. Και ποιοι δέχονταν να του δώσουν? Οι εταίροι στην ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που αυτοί κάλεσαν να συμμετάσχει στον δανεισμό. Γιατί το κάλεσαν ? Γιατί το ΔΝΤ είχε την "αιματηρή" τεχνογνωσία, να δανείζει χρεοκοπημένα κράτη αλλά και να τα υποχρεώνει βίαια να αλλάξουν τις δομές τους ώστε να μη χρειάζονται δανεικά για να ζούν. Δηλαδή να φτωχύνουν και να ξεκινήσουν πάλι από πιο χαμηλά.

Αυτή η "συνταγή" επιβλήθηκε στον ελληνικό λαό από την τρόικα του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ ( ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα). Και αυτή η "συνταγή" αντιμετωπίσθηκε από τα ελληνικά κόμματα με δύο αντίθετους τρόπους. Με εκείνον που λέει, ότι φταίνε οι "κακοί τοκογλύφοι" (λες και υπάρχουν καλοί τοκογλύφοι ) , που δεν μας διαγράφουν τα χρέη. Και πρέπει να τους εκβιάσουμε να το κάνουν. Και με εκείνον που λέει "τα κάναμε σκατά" και πρέπει να πείσουμε αυτούς που τους χρωστάμε, να μας δανείσουν κι άλλα, για να επιβιώσουμε, άρα να τους χρωστάμε περισσότερα. Και να αλλάξουμε, με πόνο και ξεβόλεμα, τις λειτουργίες μας , έτσι ώστε να μην χρειαζόμαστε άλλα δανεικά. Για να αναπτυχθούμε πάλι, να περνάμε καλά και σιγά σιγά να εξοφλήσουμε αυτά που έχουμε χρεωθεί.

Κάπως έτσι χωρισθήκαμε, από τον ελληνικό πολιτικαντισμό, σε "αντιμνημονιακούς" και "μνημονιακούς". Δηλαδή σε "καλούς" και "κακούς". Αυτό που κάναμε πάντα οι ανήσυχοι και ευεπίφοροι στις επιρροές Έλληνες. Αυτό που μας κόστισε όλα τα δεινά. Που μας έφερε διχασμούς, εμφυλίους πολέμους, δικτατορίες, αντιστάσεις, αιματοχυσίες..

Χωρισθήκαμε λοιπόν και πάλι. Η ευτυχία των αντιπάλων της Ελλάδας. Εθνικών αντιπάλων και τοκογλύφων. Που μας θέλουν πάντα εσωτερικά χωρισμένους, για να μας ελέγχουν και να μας καθυποτάσσουν. Γιατί ενωμένους δεν μπορούν να μας υποτάξουν ποτέ. Το ξέρουν. Εμείς δεν το ξέρουμε. Ή κάνουμε ότι δεν το ξέρουμε.

ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
- Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ήξερε το 2009 ότι θα παραλάμβανε χρεοκοπημένη οικονομία από την ΝΔ. Τα στοιχεία βοούσαν. Αλλά, για να πάρει την Κυβέρνηση, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αγνόησε την "παράδοση" της ηγεσίας της ΝΔ, που είπε τότε, ότι "πρέπει να σφιξουμε το ζωνάρι, γιατί τα έκανα και εγώ σκατά". Και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αντί να δεί το πρόβλημα και να πεί την αλήθεια στον λαό, είπε "εγώ θα τα καταφέρω", γιατί "λεφτά υπάρχουν" αλλά φοροδιαφεύγουν. Ενώ λεφτά δεν υπήρχαν στα ταμεία και η φοροδιαφυγή δεν αντιμετωπιζόταν εύκολα και γρήγορα. Πήρε λοιπόν την εξουσία και πήγε, μέσω Ε.Ε. στο... ΔΝΤ. Που μας επέβαλε τα γνωστά.. Πληρώστε οι πολλοί από αυτά που δεν έχετε μέχρι να βρείτε αυτούς που κλέβουν ή τα κρύβουν. Και νοικοκυρευτείτε, δουλέψτε, για να βγάζετε λεφτά, να μη χρειάζεσθε δανεικά και να πληρώσετε και τα χρέη σας.

- Η ηγεσία της ΝΔ χαντάκωσε στην πενταετία 2004-2009 την οικονομία ( που ροκάνιζαν σιγά σιγά οι προηγούμενες κυβερνήσεις των δύο τότε μεγαλύτερων κομμάτων). Και παρέδωσε την εξουσία λέγοντας, ότι αρκούσε το "σφίξιμο του ζωναριού" για να ξεφύγουμε από την καταστροφή. Ενώ δεν αρκούσε αυτό και το ήξερε. Η χρεοκοπημένη χώρα χρειαζόταν πλήρη αναδόμηση, πολιτική, διοικητική, παραγωγική, οικονομική. Με ξεβόλεμα αρκετών και πόνο πολλών. Αυτό η ΝΔ των "βολεμένων" δεν το άντεχε. Γιατί θα καταστρεφόταν πολιτικά. Έτσι προτίμησε να παραδώσει την "καυτή πατάτα" στο αντίπαλο κόμμα των επίσης "βολεμένων". Για να "βγάλει τα κάστανα από την φωτιά". Και να καταστραφεί εκείνο. Όπως και έγινε..

- Η νέα ηγεσία της ΝΔ, αφού "το έπαιξε αντιμνημονιακή" ως αντιπολίτευση, πήγε στο "ναι μεν αλλά" για να κρατήσει δυνάμεις μέχρι τις εκλογές του 2012. Και προσχώρησε απολύτως στον "ορθό μνημονιακό δρόμο" για να συγκυβερνήσει με το κατεστραμένο ΠΑΣΟΚ. Με επιχείρημα και των δύο, ότι "μόνο έτσι μπορεί να σωθεί η χώρα". Και με ελπίδα και των δύο, να κερδίσουν πολιτικό χρόνο, να διορθωθεί η οικονομία μετά την κοινωνική αιματοχυσία, να τους κατανοήσει ο λαός και να τους δικαιώσει η ιστορία.. Η διαφορά των δύο είναι, ότι η ΝΔ, με την έξυπνη κωλοτούμπα, διατήρησε την εκπροσώπηση των συντηρητικών κοινωνικών στρωμάτων και διατηρείται έτσι στα κόμματα εξουσίας. Ενώ το ΠΑΣΟΚ έγινε ολοκαύτωμα.

Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
- Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πριν από την κρίση ένα μικρό κόμμα, απομεινάρι από την αποτυχημένη συνεργασία του ΚΚΕ και της ΕΑΡ (πρώην ΚΚΕ εσωτερικού). Από τα κόμματα αυτά, με αγωνιστική ιστορία αλλά με ιδεολογική μονολιθικότητα και αντιμεταρρυθμιστικό λαϊκισμό, προέρχονται τα ηγετικά και βασικά στελέχη του. Τα οποία πολέμησαν πάντοτε το "αστικό σύστημα", που ήθελαν να αλλάξουν. Και των οποίων η πολιτική συμπεριφορά πρωτοστάτησε πάντοτε στην παρεμπόδιση εκσυγχρονιστικών μεταρρυθμίσεων του "συστήματος". Και στην διεκδίκηση κάθε παροχής - ακόμη και παράλογης - από ένα "σύστημα" που έτσι κι αλλιώς ήθελαν να καταστρέψουν.

Αυτό το μικρό κόμμα της - κατά το ΚΚΕ - "γιαλαντζί Αριστεράς", σήκωσε το φλάμπουρο του αγώνα εναντιον της μνημονιακής πολιτικής, της συντηρητικής Ευρώπης, των τοκογλύφων και των μέχρι τότε μεγάλων κομμάτων, που χρεώθηκαν την κρίση. Σε αυτό έμοιασε στο ΚΚΕ. Αλλά τάχθηκε υπέρ της παραμονής της χώρας στην μνημονιακή Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ ( σε αυτό έμοιασε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ), για να την "πολεμήσει από μέσα".

Σε αυτό λοιπόν το κόμμα στράφηκαν οι περισσότεροι πολίτες ( λιγότεροι πήγαν στους ΑΝΕΛ και την Χρυσή Αυγή ! ), που θέλησαν να τιμωρήσουν τα τότε κόμματα εξουσίας, για την κρίση, τα μνημόνια, την ανεργία και την υπερφορολόγηση. Πολίτες δίκαια αγανακτισμένοι. Αλλά και πολίτες "βολεμένοι που ξεβολεύτηκαν". Πολίτες κυρίως από το όμορο ΠΑΣΟΚ, που έτσι θρυμματίσθηκε.

Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ζυγώνει στην εξουσία καθώς τον ακολουθούν όλο και περισσότεροι αγανακτισμένοι και καθημαγμένοι πολίτες, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από την ΝΔ. Καθώς μετακομίζουν εκεί πούροι αντιμνημονιακοί από τους ΑΝΕΛ και ήπιοι από την εξαφανιζόμενη ΔΗΜΑΡ. Καθώς η ηγετική του ρητορική κάνει αλλεπάλληλες κυβιστίσεις προς κεντροαριστερές θέσεις, πείθοντας έτσι κεντρώους πολίτες στο "γιατί όχι βρε αδελφε..?". Και καθώς "τα βρίσκει" σιγά σιγά με εγχώρια και διεθνή κέντρα του "συστήματος" και γίνεται ανεκτή "εναλλακτική".

ΜΕΤΑΛΛΑΓΗ ΑΛΑ ΠΑΣΟΚ
Ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα κυβερνήσει την χώρα, με ή χωρίς "συνεταίρους" καθώς μεταλλάσσεται σε αριστερό κόμμα του "συστήματος". Όπως κάποτε ήταν το ΠΑΣΟΚ. Και μπορεί να εκφράσει αλλά και να συγκρατήσει την λαϊκή οργή. Όπως κάποτε έκανε το ΠΑΣΟΚ. Κάτι που έχει απόλυτη ανάγκη η επόμενη, ηπιότερη και τελική φάση εφαρμογής του "προγράμματος προσαρμογής" της ελληνικής οικονομίας "προς τας υποδείξεις". Το οποίο θα εφαρμοσθεί, ακόμη και όταν θα έχουμε "σκίσει" την...λέξη "μνημόνιο" και θα έχουμε... "διώξει" την "κακή τρόϊκα". Όπως κάποτε έκανε το ΠΑΣΟΚ με την ΕΟΚ, το ΝΑΤΟ και τις βάσεις.

Δεν είναι κακό για το "σύστημα" αυτό που συμβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το "σύστημα" ούτε θέλει ούτε μπορεί να γίνει "αριστερό" για να επιβιώσει η παντοδυναμία του. Ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται "Αριστερά του συστήματος" για να κυβερνήσει. Και στην συνέχεια θα γίνει Κεντροαριστερά, για να επιβιώσει ως κόμμα εξουσίας. Όπως έκανε τότε το ΠΑΣΟΚ. Διότι σε μια χώρα όπου η Αριστερά και η Δεξιά ήταν και είναι μειοψηφικά πολιτικά τμήματα της κοινωνίας, μόνο το Κέντρο αποτελεί την σταθερή δεξαμενή, από την οποία προκύπτουν κυβερνητικές πλειοψηφίες. Αυτοδύναμες, όταν οι κεντρώες δυνάμεις εντάσσονται στην Κεντροδεξιά ή την Κεντροαριστερά. Και συνεργατικές, όταν οι κεντρώες δυνάμεις έχουν αυτόνομη πολιτική έκφραση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν δεν θα κυβερνήσει, αν δεν κερδίσει την εμπιστοσύνη των κεντρώων δυνάμεων της κοινωνίας. Οι οποίες, όσο και αν ριζοσπαστικοποιούνται, από την τραγωδία της κρίσης, δεν θα γίνουν ποτέ Αριστερά. Όπως δεν έγιναν ούτε μετά την τραγωδία της χούντας και της Κύπρου, όταν ο αέρας της Αριστεράς ήταν ούριος.

Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνήσει και θα επιβιώσει ως κόμμα εξουσίας, εάν μετακινηθεί προς το Κέντρο και δημιουργήσει την νέα Κεντροαριστερά, συνεργαζόμενος με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ όπως αυτό θα προκύψει μετά τις εκλογές. Αλλιώς οι κεντρώες δυνάμεις θα κινηθούν προς τα δεξιά και θα κυβερνήσει πάλι η Κεντροδεξιά καθώς η ΝΔ θα συνεργασθεί με το Ποτάμι και με το ΠΑΣΟΚ. Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασπασθεί, θα κοντύνει και θα συναγωνισθεί με το Ποτάμι και με το νέο ΠΑΣΟΚ ( η Δημοκρατική Παράταξη ή όπως αλλιώς ), για το ποιό ή ποια από αυτά τα κόμματα θα δημιουργήσουν την νέα Κεντροαριστερά.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ
Και τα δύο αυτά ενδεχόμενα δεν "βλάπτουν" το "σύστημα". Διότι το "πρόγραμμα προσαρμογής" της οικονομίας θα ολοκληρωθεί, είτε με τις "συστημικές" κεντροδεξιές συναινέσεις είτε με τις "συστημικές" κεντροαριστερές κραυγές. Διότι θα υπάρχει πολιτική σταθερότητα, για νέα οικονομική ανάπτυξη. Και διότι θα παραμείνει στην μειοψηφική του σταθερότητα το ΚΚΕ, θα συρρικνωθεί το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής και θα "συνετισθούν" οι ΑΝΕΛ, εάν επιβιώσουν εκλογικά.

Και τα δύο αυτά ενδεχόμενα δεν βλάπτουν ούτε την χώρα και το μέλλον της. Διότι, μετά τον κύκλο της τραγικής ταλαιπωρίας από την κρίση, η οικονομία, η παραγωγή και η κοινωνία θα μπούν σε φάση νέας ανάπτυξης και σε στόχευση νέας ευημερίας. Και διότι, στην θέση του επίπλαστου και συγκυριακού διαχωρισμού σε "μνημονιακούς" και "αντιμνημονιακούς", θα επανέλθει ο παραγωγικός ανταγωνισμός του συντηρητικού και του προοδευτικού τρόπου ανάπτυξης. Και η φροντίδα όλων για την αντιμετώπιση των εθνικών κινδύνων, που απειλούν πράγματι την χώρα.
http://www.ialithia.gr/2014/11/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση